Waar let je op bij het kopen van een yogamat?

Inhoudsopgave

De voordelen

Het belangrijkste artikel wat je nodig hebt wanneer je yoga maar ook pilates beoefend, is een yoga mat. Bedrijf je al een poosje yoga, dan is het van belang dat wanneer je een mat gaat aanschaffen je moet bedenken dat er veel verschillen zijn in yogamatten. Gebruik je de yogamat voor een rustige Yinles of doe je aan Poweryoga?

Yogamatten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en vooral prijzen. Bedenk altijd dat goedkoop meestal duurkoop is. Geef liever iets meer geld uit aan een yogamat die aan jou specifieke wensen moet voldoen. Yogamatten variëren in prijs en zijn verkrijgbaar vanaf 50 tot 150 euro.

Yoga in de buitenlucht

Beoefen je wel eens yoga in de buitenlucht? Wanneer je dit op een zachte grasmat doet is een yogamat overbodig. Echter…in ons koude kikkerlandje is in de buitenlucht yoga doen niet altijd een optie. Yoga doen in een binnenruimte zal veel vaker gebeuren. In een binnenlocatie is het vaak ondoenlijk om op een harde ondergrond yoga te doen. Schaf voor jezelf dus een goede mat aan, je hebt er werkelijk jaren en jarenlang plezier van.

Om op de juiste manier yoga te doen is een goede mat onontbeerlijk. Yogamatten zijn verkrijgbaar voor de vele verschillende soorten yoga. Ze zijn verkrijgbaar als dikke mat maar ook hele dunne exemplaren. Een open maar ook een gesloten celstructuur behoort ook tot de mogelijkheden. Brede en langere lengtes, sticky grip maar ook de normale grip, kortom voor iedere yogi is de juiste mat verkrijgbaar.

Hygiënisch

Gebruik je een mat die niet van jouzelf is, dan kom je in contact met zweet, lichaamscellen etc. van iemand anders. Het is dus een stuk frisser om je eigen matje te gebruiken. Ook heb je de yogamat helemaal op jezelf aangeschaft. Een stuk comfortabeler dus. Een mat die helemaal bij jou manier van yoga doen past.

Dikke mat of juist de dunnere?

Doe je veel balansoefeningen? Dan is een dunnere yogamat precies de mat die jij nodig hebt. Een dikkere mat is best wel comfortabele en zachter maar ook minder stabiel. Dit kan wel eens vervelend zijn tijdens evenwichtsoefeningen. Heb je echter knieklachten dan kan een dikkere yogamat prettiger zijn.

Kiezen van je yoga mat

De keuze in de juiste yogamat is enorm. Yoga behoort tot de dynamische activiteit. Uitrekken, draaien en buigen komt bij veel yogaoefeningen voor. Absolute balans en mentale focus zijn constant een must.

Zorg er voor dat je een stevige basis hebt die comfortabel aanvoelt. Diktes, materialen en stijlen behoren tot de vele mogelijkheden om een juiste keus te maken. De kwaliteit van een yogamat moet er voor zorgen dat je een goed gevoel hebt tijdens de yogales.

Altijd beschikbaar

Een eigen yogamatje is altijd in de buurt. Wanneer je plotseling zin krijgt om wat yogaoefeningen te doen, dan heb je je mat altijd ergens in huis liggen. Ook wanneer je op vakantie gaat, is een yogamat voor een echte yogi prettig om bij je te hebben. Met een eigen yogamat kun je overal en altijd yoga doen.

Waar moet je bij de aanschaf van een mat op letten?

De lengte en de dikte

De meeste matten hebben een vaste breedte en lengte. 180 Centimeter is doorgaans de lengte en de breedte is meestal 60 cm. Er zijn echter ook lengtes van 2 meter. Heel fijn wanneer je een lang persoon bent.

De gemiddelde dikte is tussen de 4 en 6mm. Een dikke mat is prettig en comfortabel voor bijvoorbeeld je knieën. Een dunnere mat is prettiger om mee te nemen.

Design of een fris kleurtje?

Kies de mat die bij jou past. Sommige mensen houden van een lekker fel kleurtje, terwijl anderen gaan voor een rustiger design. Er is ruime keus in de uitstraling van een yogamat.

Mat meenemen

Om een mat mee te nemen op vakantie of naar de yogales, is een opvouwbare mat praktischer dan een oprolbaar exemplaar. Tegenwoordig zijn er travelmats die wel oprolbaar zijn en niet een al te groot volume hebben. Ze zijn meestal wat dunner dan de gangbare matten.

Materialen

Yogamatten zijn te koop in vele verschillende materialen. Elk materiaal heeft zo zijn voor- en nadelen. Laat je goed informeren wat het beste bij jou past.

  • Een PVC mat is stroef, dus heeft een goede grip. Ze kunnen in de wasmachine en worden stroever naarmate ze langer worden gebruikt. Nagenoeg onverslijtbaar en voor vele yogastijlen te gebruiken. Ook bij het beoefenen van pilates en fitness zijn PVC matten prima!
  • Een milieuvriendelijke yoga mat kan gemaakt zijn van Thermo Plastic Elastomer (TPE). Is een combinatie van kunststof met rubber. Open structuur, licht in gewicht en duurzaam. Voor yoga stijlen als Kundalini Yoga en Yin Yoga is dit een geschikte mat.  Kan worden gereinigd met water en vetvrije zeep of een goede yogamat reiniger. Nooit in de zon laten drogen!
  • Een Yogamat van kurk heeft een glad oppervlak en is superabsorberend. Biedt ondanks dat gladde een goede grip door de transpiratie. Handen en voeten zullen niet wegglijden maar stevig in de mat blijven staan. Heel erg geschikt voor gevoelige polsen. Kurk is in grote mate zelfreinigend, waardoor schimmel geen kans krijgt. Is zeer milieuvriendelijk en kan eventueel worden gereinigd door een vochtige doek te gebruiken. Is voor alle yogastijlen geschikt.
  • Een natuurrubberen yogamat is een milieubewuste keus. Heeft een goede grip, hebben een lange levensduur maar bij intensievere vormen van yoga toch een snellere slijtage. Mag niet lang in de zon omdat rubber dan uitdroogt. Heb je een latexallergie, dan kun je deze mat beter vermijden. Kan afgespoeld worden onder de douche met een milde zeep of yogamatreiniger. Ophangen, maar niet in de zon. Kan o.a gebruikt worden voor Hatha yoga en Power yoga.
  • Transpireer je veel tijdens de yogales, dan is een juten yogamat ideaal. Veerkracht en duurzaamheid zijn grote voordelen van dit materiaal. De antimicro eigenschappen zijn een pré! Een jute yogamat ziet er aantrekkelijk uit en geeft een fijne grip. Kan gebruikt worden bij alle soorten yoga en worden gereinigd met water en milde zeep.
  • Wil je op een echte traditionele manier yoga bedrijven dan is de aanschaf van een katoenen yogamat een must! Met name in India werd deze mat veelvuldig gebruikt. Een milieuvriendelijke mat die geschikt is voor actieve yoga. Hot Yoga en Bikram behoren tot de meest actieve yogastijlen en kunnen prima op een katoenen mat worden uitgevoerd. Kan in de wasmachine worden gewassen op 30 graden.
  •  Een schapenwollen yogamat kan voor rustige yogabeoefening worden gebruikt. Schapenwol is comfortabel, zacht en warm. Het is handig om een schapenwollen mat te combineren met een mat van PVC of rubber. Milde vormen van yoga als Nidra en Kundalini zijn prima op deze mat te doen. Alleen reinigen met een handwas.

Yoga oefeningen

Heb je een goede yoga mat? Perfect! Dan kan je beginnen met yoga. Wij hebben een fantastische video gevonden voor beginnende yogi.

Yoga For Complete Beginners - 20 Minute Home Yoga Workout!