Beste crosstrainer kopen

Inhoudsopgave

De voordelen

In het grote aanbod crosstrainers voor thuisgebruik zijn er veel onderlinge verschillen in kwaliteit, stabiliteit, gebruiksgemak en comfort. Wanneer je de beste crosstrainer voor thuis fitness aan wilt schaffen, is het raadzaam goed te kijken naar de onderlinge verschillen voor dit type cardio apparatuur alvorens je tot aankoop over gaat. Zo weet je zeker dat je het fitnessapparaat kiest dat het beste bij jou past en aan al je eisen voldoet voor een effectieve training. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten voor het kopen van crosstrainers.

Crosstrainer aandrijfsysteem kogellagers

Crosstrainer aandrijfsysteem & kogellagers

Bij een crosstrainer kun je kiezen uit twee aandrijfsystemen, namelijk een kettingaandrijving of een V-aandrijfriem, ook wel V-belt genoemd. Een kettingaandrijving maakt tijdens het gebruik meer lawaai dan een V-aandrijfriem en moet regelmatig geolied worden. Een V-aandrijfriem is stiller en onderhoudsvrij, maar ook duurder dan een kettingaandrijving. Wanneer je kiest voor een model met kogellagers, draait de crosstrainer langer soepel en met weinig geluid. Om minder onderhoud te hoeven plegen, kun je kiezen voor dubbele kogellagers.

Frontdrive reardrive crosstrainer

Frontdrive of Reardrive crosstrainer

Elke crosstrainer heeft een vliegwiel, waardoor de crosstrainer in beweging wordt gezet. Het gewicht van het vliegwiel is van groot belang. Een zwaarder vliegwiel loopt meestal prettiger dan een licht vliegwiel. Daarnaast zorgt een zwaarder vliegwiel voor vloeiender bewegingen en een grotere weerstand. Wanneer het vliegwiel aan de achterkant zit, heet dit een rear driven crosstrainer. De bewegingen die je hiermee maakt op de crosstrainer zijn cirkels. Wanneer het wiel aan de voorzijde zit, wordt dit front driven crosstrainer genoemd. De beweging van de crosstrainer is dan meer horizontaal, zoals de beweging tijdens het langlaufen. Belangrijk om te weten: de crosstrainer neemt minder plaats in beslag wanneer het vliegwiel zich aan de achterzijde van de crosstrainer bevindt.

Lengtepas crosstrainer

Lengtepas van de crosstrainer

De lengtepas bepaalt de beweging die de crosstrainer maakt. Een langere lengtepas lijkt op een intensieve hardloopbeweging, terwijl een korte lengtepas meer lijkt op een stepbeweging. De juiste lengtemaat is tevens afhankelijk van je lengte. Ben je tot 160 cm lang, dan is een lengtepas van 40 tot 45 cm voldoende. Ben je langer, dan is een lengtepas van 45 tot 55 cm geschikter. Vaak zijn crosstrainers beschikbaar met een verstelbare paslengte.

Gewicht crosstrainer

Gewicht van de crosstrainer en het maximaal belastbaar gewicht

Een zware crosstrainer bevat meer ijzer en is kwalitatief beter dan een licht model, waarin bijvoorbeeld veel plastic is verwerkt. Het maximaal belastbaar gewicht, het maximale gewicht dat de crosstrainer aankan, is bij zware modellen dan ook hoger.

Garantie crosstrainer

Garantie crosstrainer

De garantie die wordt gegevens door de fabrikant zegt vaak veel over de kwaliteit van het product. Over het algemeen geven fabrikanten van de beste crosstrainers de langste garanties.

Voordelen van een crosstrainer

Met een crosstrainer werk je aan je conditie en cardio. Alle spieren in je lichaam worden aan het werk gezet. Je benen en schouders train je het meest, terwijl de spieren van de rug, zij en buik aan de slag moeten voor je stabiliteit. Tijdens een training moeten deze spieren tegelijkertijd van zuurstof worden voorzien, waardoor vooral de hart- en longconditie zich ontwikkelt. Maar een crosstrainer heeft nog meer voordelen:

Weinig belasting

Trainen op een crosstrainer combineert de voordelen van traplopen en joggen. Omdat je niet met de grond in contact komt, hoeft je lichaam op de crosstrainer geen klappen op te vangen. Hierdoor is er weinig impact op de gewrichten zoals de knieën, de enkels en de heupen, wat een training aangenamer maakt. Hierdoor zul je niet snel last krijgen van blessures door gebruik van een crosstrainer en kun je hem ook perfect gebruiken voor een workout wanneer je aan het revalideren bent na een blessure.

Calorieën verbranden

Naast het trainen van je spieren en conditie is een crosstrainer bij uitstek geschikt voor het verbranden van calorieën. Hoe meer spieren er aan het werk gezet worden, hoe meer calorieën er gebruikt worden. Door per week een paar keer te trainen kun je flink wat afvallen, want met een uur op de crosstrainer verbrand je ongeveer 500 tot 600 kcal. Daarnaast wordt door het trainen je stofwisseling gestimuleerd, waardoor in de uren na je training het calorieverbruik ook nog hoog ligt.

Geen saaie workout

Trainen op de crosstrainer hoeft zeker geen saaie workout te zijn. Je kunt hem binnen in de kamer zetten, maar ook buiten. Je kunt ondertussen naar muziek luisteren of luisteren naar een personal trainer via de koptelefoonaansluiting op het apparaat. Aangezien tijdens het trainen op de crosstrainer je hoofd en bovenlichaam redelijk stabiel blijven, kun je zelfs gewoon tv kijken. De afleiding zorgt ervoor dat je uurtje training voorbij is voor je het in de gaten hebt.

Echte full body workout

Met een crosstrainer train je met effectief full body workout. Je hele lichaam komt tijdens het sporten in beweging. Zo is je vetverbranding maximaal je en wordt afvallen een eitje.

Je hoeft niet naar de sportschool

Geen zin om naar de sportschool te gaan? Met een crosstrainer voor thuisgebruik kan je gewoon thuis trainen. Wanneer je zwanger bent en toch graag wil blijven bewegen, is de crosstrainer een uitkomst. Fietsen kan als niet prettig ervaren worden, de groeiende buik zorgt bij het hardlopen voor toenemende belasting van de gewrichten. Bij een training op lage intensiteit op de crosstrainer zullen deze problemen niet voorkomen.

Tips voor trainen met een crosstrainer

Een workout afwerken op een crosstrainer is niet moeilijk, maar om het maximale uit je training te halen, volgen hier een aantal aandachtspunten:

De juiste houding

Tijdens het sporten is het belangrijk je benen altijd een klein beetje gebogen te houden en niet te strekken of overstrekken. Let er ook op, dat je benen niet al het werk alleen doen! Door de armstangen op de crosstrainer te gebruiken, neemt 85% van de spieren in je lichaam deel aan je training. Wanneer je je buikspieren een beetje aanspant en je rug recht houdt tijdens je workout, weet je zeker dat je je spieren op de juiste manier traint. De stangen dienen goed vastgepakt te worden, omdat er anders te veel druk op de polsen uitgeoefend wordt. De hand en onderarm moeten op een lijn liggen. De juiste plaats om je voeten neer te zetten op de pedalen, is helemaal naar voor en naar de binnenkant. Dit voelt het meest natuurlijk aan tijdens de training. Het kan gebeuren, dat je voeten een beetje verdoofd aan gaan voelen tijdens een workout. Door de trainingsintensiteit te verminderen, kun je dit verhelpen. Daarnaast kun je de beweging in tegengestelde richting maken, waardoor de bloedcirculatie wordt verbeterd en het slapende gevoel afneemt.

Drinken

Tijdens het sporten verlies je veel vocht. Je lichaam heeft een aanvulling nodig, dus drink voldoende water terwijl je bezig bent op de crosstrainer.

Verleg je grenzen

De enige manier om vooruitgang in je conditie en vermindering van je gewicht te zien, is door jezelf continu uit te blijven dagen. Dit kun je doen door de duur, weerstand en/of het niveau van je workout te verhogen.

Trainen van specifieke lichaamsdelen:

 • Crosstrainers waarbij de hellingshoek naar wens in te stellen is, kun je zo instellen, dat steeds een bepaalde spiergroep extra getraind wordt.
 • Hoe steiler de hellingshoek van de crosstrainer, hoe meer effect dit fitnessapparaat heeft op de bilspieren.
 • Wanneer je de armstangen van de crosstrainer naar voren drukt, worden de achterste bovenarm spieren en de borstspieren getraind; wanneer je een trekbeweging aan de armstangen maakt, train je je rugspieren en de bovenarm spieren aan de voorkant.
 • Wanneer je wilt afvallen, kun je dit zelfs met een lage trainingsintensiteit bereiken. Belangrijker is de trainingsduur.
 • Intervaltraining is een doeltreffende manier om je conditie te verbeteren. Bij intervaltraining train je afwisselend op zware en lichte weerstand, waardoor je je uithoudingsvermogen verbetert.
 • Met behulp van een borstband hartslagmeter kun je de last van een training op je lichaam afmeten. Hoe harder je spieren moeten werken, hoe meer zuurstof ze verbruiken. Om die extra zuurstof door je lichaam te vervoeren, moet je hart sneller kloppen. Geen zin in het beklemmende gevoel van een borstband? Vaak heeft dit toestel ook handsensoren om je hartslag mee te meten.
 • Wanneer je net begint met sporten, moet je dit doen op ongeveer de helft van je maximale hartslag. Zo wordt de sportieve belasting van je lichaam op een rustige manier opgebouwd en voorkom je oververmoeidheid of blessures.
 • Probeer te variëren met verschillende soorten training! Werken met een trainingsprogramma biedt veel afwisseling en zorgt voor motivatie. Zo wordt een fitnessapparaat nooit saai!

Crosstrainer gebruiken

Gebruik jij je crosstrainer al jarenlang op de verkeerde manier? Bekijk de video hoe je de crosstrainer op de optimale manier kan gebruiken.

You're Using the Elliptical WRONG | Physical Therapist Explains

Crosstrainer merken

Er zijn diverse crosstrainer merken beschikbaar. Wij lichten er een aantal voor je uit:

 1. Life Fitness crosstrainer:

  • Kenmerken: Life Fitness staat bekend om zijn duurzame en hoogwaardige crosstrainers. De artikelen bieden geavanceerde trainingsprogramma’s, soepele bewegingen en gebruiksvriendelijke consoles. Daarnaast zijn veel modellen uitgerust met hartslagmeting en andere fitness-trackingfuncties.
 2. Technogym crosstrainer:

  • Kenmerken: Technogym is een Italiaans merk dat innovatieve fitness artikelen produceert. Hun crosstrainers zijn vaak voorzien van geavanceerde technologie, zoals touchscreens, apps en gepersonaliseerde trainingsprogramma’s. Ze leggen ook nadruk op ergonomie en biomechanica.
 3. NordicTrack crosstrainer:

  • Kenmerken: NordicTrack, onderdeel van ICON Health & Fitness, biedt een assortiment crosstrainers met diverse functionaliteiten. Veel van hun modellen hebben verstelbare hellingen, ingebouwde ventilatoren en tablet-houders. Ze zijn vaak gericht op thuisgebruik en bieden interactieve trainingservaringen.
 4. Precor crosstrainer:

  • Kenmerken: Precor staat bekend om zijn gepatenteerde CrossRamp-technologie, waarmee gebruikers de helling van hun crosstrainer kunnen aanpassen. Ze bieden ook bewegingssystemen met een natuurlijke, elliptische beweging, samen met geavanceerde trainingsprogramma’s.
 5. Bowflex crosstrainer:

  • Kenmerken: Bowflex is bekend om zijn compacte en ruimtebesparende fitnessapparatuur. Hun crosstrainers zijn vaak voorzien van diverse weerstandsniveaus, ingebouwde trainingsprogramma’s en LCD-schermen voor het volgen van de voortgang.
 6. Kettler crosstrainer:

  • Kenmerken: Kettler biedt duurzame crosstrainers met een focus op functionaliteit. Ze hebben modellen met verstelbare pedalen, verschillende trainingsprogramma’s en eenvoudige bedieningselementen.
 7. Flow Fitness crosstrainer:

  • Kenmerken: Flow Fitness is een Nederlands merk dat zich richt op thuisfitnessapparatuur. Ze bieden kwaliteitsvolle en duurzame crosstrainers, hometrainers en andere fitnessapparaten. Flow Fitness-apparaten zijn vaak gebruiksvriendelijk en hebben een compact design, waardoor ze geschikt zijn voor thuisgebruik.
 8. Sole Fitness crosstrainer:

  • Kenmerken: Sole Fitness staat bekend om zijn hoogwaardige loopbanden, crosstrainers en hometrainers. Ze bieden vaak stevige en stabiele fitnessapparatuur met krachtige prestaties. Veel modellen hebben geavanceerde functies, zoals verstelbare hellingen en programma’s voor intervaltraining.
 9. BH Fitness crosstrainer:

  • Kenmerken: BH Fitness is een Spaans merk dat diverse fitnessapparaten produceert, waaronder crosstrainers. Ze staan bekend om hun innovatieve ontwerpen en geavanceerde technologieën. BH Fitness-apparaten bieden vaak een combinatie van comfort, functionaliteit en prestaties.
 10. Vision Fitness crosstrainer:

  • Kenmerken: Vision Fitness richt zich op het produceren van hoogwaardige fitnessapparatuur, waaronder crosstrainers. Ze bieden vaak toestellen met een natuurlijke en vloeiende beweging, evenals gebruiksvriendelijke consoles met diverse trainingsprogramma’s.
 11. Inspire Fitness crosstrainer:

  • Kenmerken: Inspire Fitness is gespecialiseerd in fitnessapparatuur voor thuisgebruik. Hun crosstrainers combineren vaak duurzaamheid met innovatieve functies. Sommige modellen hebben verstelbare stappen en geïntegreerde trainingsprogramma’s.

Bij het kiezen van de beste crosstrainer voor jou, is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke fitnessdoelen, beschikbare ruimte en budget. Testen van verschillende modellen in een winkel kan ook nuttig zijn om de beste keuze te maken.

Veelgestelde vragen over crosstrainers

Een crosstrainer werkt uitermate goed om af te vallen. Je krijgt met dit apparaat een echte full body workout.

Een crosstrainer kan je gebruiken om af te vallen. Echter, een crosstrainer is geschikt voor nog veel meer. Zo is een crosstrainer een perfect fitnessapparaat om mee te revalideren. Ook is het en goed apparaat om je uithoudingsvermogen mee te vergroten.

Welke van de twee beter is hangt helemaal af van je doelstellingen en wensen. Bij thuisfitness.nl vinden we een hometrainer prettiger omdat je hier beter op een hogere intensiteit kan trainen.

Hoe lang je moet trainen op een crosstrainer is afhankelijk van een aantal verschillende factoren. Begin met een kwartier en bouw op vanaf daar.

Een crosstrainer zorgt ervoor dat je zowel het bovenlichaam als het onderlichaam traint. De spieren die worden getraind voor het onderlichaam zijn de hamstrings, quadriceps, billen en kuiten. De spieren die worden getraind voor het bovenlichaam zijn de biceps, triceps, borstspieren en rug.

Marktplaats is een fantastisch medium om goedkope producten te kopen. Zo ook hometrainers! Een crosstrainer van marktplaats kan een goede aankoop zijn. Koop echter geen stokoude crosstrainer en ga voor een model van maximaal 10 jaar oud. Let nog steeds op de belangrijkste aspecten van de crosstrainer: het vliegwiel, de lengtepas en of het fitnessapparaat frontdriven of reardriven is.

Kwalitatief gezien is een zwaardere crosstrainer van nét wat hogere kwaliteit dan de wat lichtere modellen. Ook kan het lichaamsgewicht van de gebruiker vaak ook iets hoger zijn dan bij de wat lichtere producten.