Roeitrainer kopen

Inhoudsopgave

De voordelen

Aan je conditie en kracht werken is vaak een hele uitdaging. Het is belangrijk dat je je aan een gezond eetpatroon houdt en daarbij moet je natuurlijk regelmatig sporten. Gelukkig bestaan er tegenwoordig tal van handige hulpmiddelen om trainen en bewegen in het algemeen gemakkelijker te maken. De roeitrainer is daar één van!

Een roeitrainer is, zoals de naam eigenlijk zelf al een beetje verklapt, een soort van stationair fitnessapparaat waarmee je de bewegingen die je tijdens het roeien zou maken, nabootst. Op die manier is het mogelijk om een intensieve roeitraining te doen, maar dan wel binnenshuis.

Waar moet je nu zoal op letten als je een roeitrainer wilt kopen, en wat zijn de voordelen van een goede roeitrainer? Alles wat je wilt weten over dit fitnessapparaat lees je hier!

Waar let je op bij het kopen van een roeitrainer?

De roeitrainer is een van de populairste fitnessapparaten van tegenwoordig, en dat is niet zomaar. Juist door die populariteit bestaan er echter heel wat verschillende modellen en merken.

Wil je voor jouw situatie en manier van sporten de beste aankoop doen? Dan is het erg belangrijk dat je met een aantal zaken rekening houdt. Hieronder een duidelijk overzicht:

Roeimachine lengte draagkracht

De maximale lengte en draagkracht

Ten eerste is het van groot belang dat je rekening houdt met de maximale lengte én draagkracht van de roeitrainer. Bepaalde modellen zijn bijvoorbeeld relatief compact, waardoor ze niet al te veel bewegingsvrijheid en comfort bieden voor grotere sporters. Andere varianten beschikken dan weer over een instelbaar ontwerp, zodat je de maximale lengte van de basis handmatig aanpast. Een dergelijke roeitrainer is natuurlijk de ideale oplossing omdat je er erg flexibel mee sport.

Als we het hebben over de draagkracht, dan gaat het vooral om het maximale gewicht dat de roeitrainer kan dragen. Dit is van verschillende zaken afhankelijk, zoals bijvoorbeeld de breedte van de basis maar ook het materiaal waaruit de trainer bestaat. De meeste moderne modellen en merken hebben een heel hoge draagkracht en zijn daardoor dan ook goed bestand tegen verschuiven of trillingen tijdens het sporten.

Het beste is eigenlijk nog altijd dat je een goed balans vindt tussen flexibiliteit en stabiliteit. Als je erg groot bent, is het misschien beter om te gaan voor een model waar je écht comfortabel in zit. Ook al betekent dat dat de roeitrainer die je koopt misschien niet de meest robuuste is!

Roeitrainer inklapbaar

Inklapbaar of niet?

Een andere belangrijke factor bij aankoop van een roeitrainer is het design, en dan hebben we het vooral over het feit of de trainer inklapbaar is of niet. Tegenwoordig vind je online en in speciaalzaken heel wat verschillende roeitrainers die erg sterk en duurzaam maar toch gemakkelijk op te bergen en te transporteren zijn omdat ze inklapbaar zijn.

Een dergelijke trainer is perfect als je bijvoorbeeld niet zoveel ruimte beschikbaar hebt in huis en toch comfortabel wilt sporten. Het nadeel is dan weer dat een inklapbaar model doorgaans iets minder robuust is én minder goed bestand tegen trillingen en schokken.

Alweer is het dus een kwestie van de balans zoeken tussen betrouwbaarheid en flexibiliteit. En dat kan alleen jijzelf beslissen, op basis van je eigen voorkeur en mogelijkheden!

Roeitrainer computer

De computer van de roeitrainer

Vervolgens let je bij de zoektocht naar een goede roeitrainer ook best op de kwaliteit van de boordcomputer. Dit is eigenlijk het systeem dat je de mogelijkheid geeft om bepaalde programma's te kiezen, of de intensiteit waaraan je sport in te stellen. Reken maar dat de meeste roeitrainers tegenwoordig over een betrouwbare, moderne computer beschikken en dus heel wat vrijheid en controle bieden.

Daarbij bestaan er ook opties die nog een stapje verder gaan en je bijvoorbeeld de mogelijkheid bieden om je smartphone te verbinden, zodat je muziek kunt beluisteren tijdens het sporten.

Maak voor jezelf uit of je behoefte hebt aan deze functionaliteiten of niet. Als je echt gewoon intensief wilt kunnen sporten, dan is een eenvoudig model een goed idee. Geniet je graag van extra comfort en luxe tijdens je training, opteer dan eventueel voor een uitgebreidere roeitrainer!

Het weerstandssysteem

Ten slotte speelt ook het weerstandssysteem dat in de roeitrainer geïntegreerd zit, een heel grote rol bij de kwaliteit ervan. Over het algemeen worden drie verschillende systemen gebruikt om roeitrainers aan te drijven:

  • Magnetisch
  • Aangedreven met lucht
  • Wateraandrijving


Elk systeem heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar uiteindelijk hebben ze ongeveer hetzelfde effect op de efficiëntie van de roeitrainer. Vaak gaat het ook om een combinatie van verschillende systemen. Denk maar aan een roeitrainers met luchtweerstand, die toch over een magnetische rem beschikt.

Ten slotte vind je tegenwoordig ook nog tal van roeitrainers die aangedreven worden door middel van een elastiek, of bijvoorbeeld met een hydraulisch systeem. Deze zijn echter minder gangbaar!

Voordelen van een roeitrainer

Als je wilt beginnen met een sportprogramma, dan is het niet altijd gemakkelijk om een keuze te maken op het vlak van fitnessapparaat of manier van trainen. Sporten met een goede roeitrainer kan vast en zeker voordelen bieden, zoals je in het onderstaande overzicht ziet:

1. Een full-body workout

Ten eerste kan je bij een training met een roeitrainer zeker zijn dat je hele lichaam en alle spieren die er deel van uit maken, optimaal worden getraind. De roeitrainer is immers een fitnessapparaat waarbij alle spieren, van de grote rug- en beenspieren tot de kleinste stabiliserende spieren in je core, moeten samenwerken.

Dit maakt de roeitrainer niet alleen gshcikt voor zij die in één keer hun hele lichaam willen trainen. Het helpt ook om tijd te besparen én op zo’n manier te sporten dat je spieren gewend raken aan een natuurlijke, organische manier van bewegen. En dat zal je algemene conditie, kracht en gezondheid alleen maar ten goede komen!

2. Zelf je intensiteit aanpassen

Daarbij komt ook dat je bij de meeste roeitrainers helemaal zelf kunt kiezen hoe intensief je sport. Dit is erg belangrijk, want beginners kunnen natuurlijk een minder hoge weerstand aan dat ervaren roeiers. Bij de meeste modellen selecteer je bijvoorbeeld snel de intensiteit van het weerstandssysteem door middel van het dashboard.

Ook is het bij bepaalde roeitrainers mogelijk om te sporten op basis van een vast programma, dat in de computer geïntegreerd zit. Dit maakt het nog een stuk gemakkelijker om doelgericht te sporten en méér uit je training te halen!

3. Geschikt voor ouderen

Ten slotte is de roeitrainer één van de beste fitnessapparaten voor ouderen en andere mensen die wat moeilijker te been zijn. Doordat je bij een dergelijk toestel geen contact maakt met de grond en eigenlijk relatief weinig impacts moet verdragen op je gewrichten en pezen, is het risico op chronische pijn en slijtage aan gewrichten ook een stuk kleiner.

Zowel de gewrichten en pezen van je bovenlichaam als die van je onderlichaam blijven gespaard van constante, plotse druk en schokken. Dat maakt de roeitrainer een van de beste oplossingen voor sporters die ergonomisch én veilig willen bewegen.

Tips voor het trainen met een roeitrainer

Klaar om aan de slag te gaan met je nieuwe roeitrainer? Goed zo! Hieronder vind je nog enkele handige tips om het beste te halen uit je workouts:

1. Focus op je benen.

Tijdens het roeien zouden je benen het grootste aandeel van de weerstand moeten opvangen. Je armen gebruik je als stabilisator en geleider tijdens het bewegen.

2. Probeer programma’s uit.

Afhankelijk van welke roeitrainer je aankoopt, is het een goed idee om de verschillende programma’s uit te proberen. Zo vind je sneller een trainingsschema dat bij jouw doelen aansluit!

3. Bouw je training geleidelijk aan op.

Als je op de lange termijn voortgang wilt zien, dan is het essentieel dat je geduld hebt. Begin aan een lage intensiteit en afhankelijk van hoe snel je je lichaam en spieren zich aanpassen, kan je de weerstand traag opbouwen!

Roeitrainer workout

Een roeitrainer is geschikt voor opbouwen van uithoudingsvermogen en kracht. Maar ook afvallen gaat perfect met dit fitnessapparaat. Zie de video voor een roeimachin workout voor het verliezen van vet.

SIMPLE Fat Loss Rowing Workout!

Veelgestelde vragen over roeitrainers

Roeien met een roeitrainer is een erg goede oefening voor je lichaam. Je activeert ruim 80% van alle spieren in je lichaam tijdens het roeien.

Met beide apparaten kan je fit worden! Wij vinden een roeitrainer echter beter dan een crosstrainer. Je spreekt meer spieren aan en wij vinden trainen met een roeitrainer leuker.

Door te roeien spreek je een groot aantal verschillende spieren aan in je rug. Roeien is dus goed voor je rug mits je de juiste houding aanneemt.

Afvallen is een kwestie van meer calorieën verbruiken dan je consumeert. Om te weten hoe vaak je moet roeien om af te vallen zal je dus ook je calorie inname bij moeten houden. Begin eens met drie keer per week een kwartier tot een half uur roeien, dan zal je vaak al wel resultaat zien. Zo niet? Minder calorieën consumeren en de hoeveelheid training verhogen.

Elke dag roeien zorgt voor een beter uithoudingsvermogen, spieropbouw in rug, benen en armen. Door die spieropbouw zit je beter in je vel én ben je een stuk sterker.

Fietsen op een hometrainer is maar saai. Wij vinden roeien dan ook leuker. Daarnaast is het een effectievere oefening aangezien je met fietsen enkel je benen gebruikt.

Hoeveel calorieën je verbrandt met 20 minuten roeien is afhankelijk van je gewicht én de intensiteit waarmee je traint. In 20 minuten verbrand je al snel tussen de 150 en 300 calorieën.