Voordelen fitnessen

Fitnessen is een manier van bewegen die door iedereen kan worden gedaan. Of je nu de deur uit gaat om naar een fitnessruimte of sportschool te gaan, of je doet aan thuisfitness, deze manier van bewegen is supergezond en laat je hartslag en ademhaling flink werken. Fitness kan bestaan uit cardio maar ook krachtoefeningen worden onder de fitnessoefeningen gerekend.

Deze manier van bewegen geeft het lichaam wat het nodig heeft. Een half uur op een loopband is al voldoende om te profiteren van deze beweging. Vooral wanneer je dit elke dag zou doen.

Dagelijks bewegen

Je hoeft echter niet elke dag naar de sportschool, om aan je beweging te komen. 3 x Per week zou de perfecte manier zijn. Rustdagen afwisselen met je fitnessoefeningen zorgt voor uithoudingsvermogen en spiergroei. Dagelijks bewegen kan ook worden gedaan door de rustdag te gebruiken om een half uurtje te wandelen of te zwemmen. Zo kom je op een fijne manier aan de beweging die we allemaal zo keihard nodig hebben.

Krachttraining

Krachttraining is een vast onderdeel in de sportschool of fitness. Werken met gewichten én met je eigen gewicht zorgt voor de stimulatie van je spieren en geeft je lichaam een boost. Veel vrouwen beweren dat ze er spierballen van krijgen. Dit is echter flauwekul. Wanneer je op een rustige manier krachttrainingsoefeningen doet, zal je lichaam er op den duur strakker uit gaan zien. Ben je een gezonde, jonge vrouw, dan is 3 x per week krachtoefeningen doen een prima optie.

Afvallen met krachttraining

Wanneer je gaat afvallen is het de bedoeling minder calorieën tot je te nemen. Krachttraining zorgt er voor dat je spiermassa niet minder word. Je lichaam krijgt als het ware een signaal dat je spieren nodig hebt. Veel afvallen kan tot gevolg hebben dat spieren gaan afbreken. Zorg dat je voldoende eiwitten binnen krijgt. Deze zorgen er voor dat spieren worden opgebouwd. Door krachttraining te gebruiken tijdens het afvalproces, krijg je een mooi gevormd lijf.

Fitness heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Je krijgt conditie, je spieren worden sterker, je lichaam gaat er gestroomlijnd uitzien en je valt er van af. Vooral wanneer je fitness in de thuissituatie doet heb je de keus om op de tijd te trainen die jou het beste uitkomt. Je hoeft de deur niet uit en je bespaart je de kosten van een maandabonnement.

Nadelen

De nadelen kunnen zijn, dat je te hard van stapel loopt en daardoor een blessure oploopt. Je kunt als fitnesser te veel hooi op je vork nemen door bijvoorbeeld een te hoog aantal gewichten te gebruiken. Een hoog gewicht kan wel, maar dan met beleid. Krijg je een aanhoudende pijn in bijvoorbeeld je armen, neem dan een stapje terug en doe niet te veel herhalingen.

Wat je ook kunt doen is een lichter gewicht pakken en meer herhalingen realiseren. Op die manier kom je er ook wel. Veel mensen die een blessure oplopen in de sportschool stoppen ermee en keren niet meer terug. Dat is zonde van al je trainingsarbeid, je tijd en het geld. Doe het dus rustig aan, vraag aan mensen die al jaren deze sport bedrijven om advies of neem een poosje een personal trainer in de arm.

Voordelen van bewegen

Bewegen moeten we allemaal en geeft écht alleen maar voordelen. Vooral wanneer je naar de fitness gaat heb je tal van mogelijkheden om je lichaam aan te zetten tot beweging. Om cardio te beoefenen vindt je in de sportschool de hardloopband, crosstrainer, roeiapparaat en crossfiets. Deze objecten kunnen er voor zorgen dat je voldoende conditie krijgt.

Om kracht te creëren kan gebruik worden gemaakt van krachtapparatuur zoals de halterbank, de lat pulley, de cable cross over, de rugtrainer enz.enz. Train je in de thuissituatie, dan kun je in ieder geval losse gewichten aanschaffen en/of je eigen gewicht gebruiken.

Sportief bezig zijn zorgt er voor dat :

 • Bloedcirculatie, spieren, ademhaling, botten en gewrichten gezond blijven.
 • Je energie krijgt en een goed humeur behoud.
 • Het een positieve uitwerking op je gewicht heeft en stimuleerd  de stofwisseling.
 • Het risico op vallen wordt verkleind, dit is vooral voor ouderen een voordeel.
 • Dat je stress kwijt raakt en je weerstand wordt verhoogt.
 • Je meer kwaliteit van leven krijgt. En het is goed voor de mentale gezondheid.
 • Afhankelijk zijn op latere leeftijd wordt voorkomen.

Fitness, óók voor de oudere mens

De fitness is tegenwoordig niet meer alleen maar weggelegd voor jonge, sportieve mensen. Ook de ouderen zie je steeds vaker in de sportschool. Het is dan ook één van de beste manier voor senioren in beweging te krijgen. Cardio afgewisseld met krachttraining geeft je uithoudingsvermogen en houdt de spieren sterk en in conditie. Bewegen geeft mindere gezondheidsrisico’s en zorgt voor het behoud van fitheid.

Het advies voor volwassenen en ouderen is om 2 à 3 uur per week matig, intensieve inspanning te leveren. Dit verspreid over diverse dagen. Iets langer en intensiever bewegen zorgt voor nog meer gezondheidsvoordeel. Wanneer je het eigen lichaam belast met bijvoorbeeld hardlopen, touwtje springen en andere springactiviteiten, stimuleer je de botaanmaak. Probeer, ook wanneer je last hebt van je botten, gewrichten en rug, te blijven bewegen en niet te gaan zitten. Fitness is hier fantastisch voor.

Voorkom chronische ziektes

Veel bewegen voorkomt chronische kwalen zoals hart- en vaatziektes. Ook het krijgen van diabetes type 2 en kanker kan met veel lichaamsbeweging worden verkleind. Helemaal voorkomen kan natuurlijk niet, maar het helpt wel mee. Wanneer je al een chronische aandoening hebt, zoals slagaderverkalking, ouderdomssuiker, beroerte of depressie, dan kan met de juiste manier van sporten, verlichting worden verkregen.

De 3 redenen waarom fitness voordelen geeft!

Mentaal

Wanneer je een aantal keren per week fitness beoefend ben je beter in staat om goed te denken. Tijdens fitnessen maak je je hoofd helemaal leeg. Het lichaam maakt dopamine aan wat weer zorgt voor een geluksgevoel. Nieuwe ideeën, connecties leggen zijn zomaar een paar voorbeelden die in je voordeel kunnen werken.

Fysiek

Wil je werken aan je algehele gezondheid dan is fitness bedrijven één van de beste keuzes die je kunt maken. Bloeddruk wordt lager, het hart wordt sterker, de huid gaat er gezonder uitzien en je slaapt beter. Dit zijn nog maar een paar van de voordelen die fitness oplevert

Emotioneel

Wanneer je regelmatig gaat sporten in de sportschool of gewoon thuis voor jezelf, dan ga je vanzelf beter in je vel zitten. Je zal minder vaak in een depressie raken. Wanneer je een depressie hebt kan deze door fitness sneller herstellen. Door te sporten zal je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen vanzelf hoger worden. Plezier en ontspanning zal je ook zeker ervaren, wanneer je met medesporters contact krijgt. In bijna elke sportschool is de sfeer ontspannen en beleef je met plezier je uurtjes fitness. Dit komt mede door de sociale contacten die je vanzelf gaat krijgen.!

Tips om het vol te houden!

Lees onderstaande tips om het vol te houden een aantal malen per week de sportschool te bezoeken.

 • Zoek het niet te ver van huis. In de zomermaanden een minuut of 20 fietsen is niet erg. Maar wat te denken van de wintermaanden?
 • Neem eerst eens een proefles. Zo ben je er snel achter of die specifieke fitness wel wat voor jou is.
 • Vindt een sportmaatje! Met z’n tweëen is altijd leuker dan alleen.
 • Bereid je work-out voor. Heb je een vast ritme qua fitnessapparaten en handelingen? Verander dit regelmatig. Zo eens in de zes weken je programma afwisselen is goed om inspiratie te behouden.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van fitness?

Fitness heeft voordelen zoals het verbeteren van conditie, spierkracht, lichaamsvorm, gewichtsverlies, stressvermindering en het verhogen van weerstand en energie.

Hoe vaak wordt aangeraden om aan fitness te doen?

Het wordt aangeraden om 3 keer per week aan fitness te doen, met afwisseling van rustdagen, om uithoudingsvermogen en spiergroei te bevorderen.

Wat zijn de nadelen van te intensief fitnessen?

Het intensief fitnessen kan leiden tot blessures, met name als te zwaar gewicht wordt gebruikt. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren, pijn te vermijden en geen te hoge herhalingen te doen.

Hoe heeft fitness een positieve invloed op ouderen?

Fitness is een van de beste manieren voor senioren om in beweging te blijven. Het helpt bij het behouden van uithoudingsvermogen, sterke spieren en het voorkomen van gezondheidsrisico's.

Wat zijn enkele tips om gemotiveerd te blijven voor fitness?

Zoek een sportschool dichtbij huis, neem een proefles, vind een sportmaatje, en varieer regelmatig je fitnessprogramma om geïnspireerd te blijven.

Wat zijn de drie redenen waarom fitness voordelen geeft?

Fitness biedt voordelen op mentaal gebied (o.a. beter denken en geluksgevoel), fysiek gebied (o.a. lagere bloeddruk en sterker hart) en emotioneel gebied (o.a. beter zelfvertrouwen en minder depressie).