Cable crossover

Een favoriet fitness apparaat in de sportschool is de cable crossover. Wordt gebruikt voor het trainen van de borstspieren. Tijdens het trainen met de Cable Fly, zoals dit apparaat ook wel wordt genoemd, krijg je het gevoel dat je borstspier als het ware uit elkaar wordt getrokken. Door regelmatig deze crossover te doen wordt je spierpomp naar hogere regionen gebracht en dat voelt fantastisch!

Naaste een groot aantal borstoefeningen mag de cable crossover absoluut niet ontbreken. Lijkt op de dumbell fly maar is toch weer nét even anders. Deze oefening wordt uitgevoerd in een cable station en geeft constante spanning op je borstspieren.

Het is wel belangrijk om deze oefening correct uit te voeren. Zorg voor een correcte positie van het bovenlichaam door de schouderbladen bij elkaar te drukken. De armen in een lichte hoek houden.

Welke spieren worden geoefend?

Om de borstspieren op effectieve wijze te trainen is het belangrijk om te weten hoe deze zijn opgebouwd en hoe deze spieren werken.

De borstspieren bestaan uit twee verschillende spieren.

Pectoralis Major

Wordt ook wel de grote borstspier genoemd. Deze spier beslaat het grootste gedeelte van je borst. Zit vast aan het sleutelbeen en het borstbeen en aan de onderzijde van een aantal ribben. Deze grote spier zorgt er voor dat je je armen opzij, omlaag en vooruit kunt bewegen.

Pectoralis Minor

De pectoralis minor ligt als het ware onder de major en is de kleinere borstspier. Deze spier zit vast aan de ribben. De minor zorgt ervoor dat je je schouderbladen naar beneden kan bewegen.

Ontwikkeling borstspieren

Door bepaalde compound oefeningen te doen die speciaal voor de borstspieren zijn bedoeld, krijg je sterkere borstspieren. Het is de bedoeling om je spieren steeds weer te blijven uitdagen. Onder meer de cable crossover, wat een stabilisatieoefening is, kan je hierbij helpen. Doe op den duur wat extra herhalingen of een extra setje. Door druk op de spier uit te oefenen dwing je de spieren om groter te worden.

De cable crossover heeft bepaalde kenmerken. De meest primaire spiergroep die wordt getraind zijn de borstspieren. Dus de Pectoralis Major en Minor. De op één na belangrijkste spiergroepen zijn de schouders en de triceps.

Het type oefening is een Isolatieoefening

Met een isolatieoefening gebruik je slechts één spiergroep. Tijdens de oefening wordt een bepaalde spiergroep geïsoleerd. In het geval van cable cross is dit dus de borstspier. Een compoundoefening worden tijdens één beweging meerdere spiergroepen gebruikt.

Tijdens de cable cross heb je dus een cable station nodig. Het kracht type is push en kan gedaan worden vanaf dat je beginner bent.

Hoe gebruik je een cable cross

  • Het is belangrijk om het cable station op de voor jouw gewenste hoogte te stellen.
  • Zorg dat je met je voeten op heupbreedte staat met de knieën licht gebogen. Je bovenlichaam een beetje naar voren laten leunen.
  • Pak de twee handvatten en druk de borst een beetje naar voren. Probeer de ellenbogen licht gebogen te houden.
  • Buik- en bilspieren aanspannen en voeten stil houden.
  • Adem diep in en breng de handvatten tegelijkertijd naar elkaar toe
  • Gewicht even vast houden en vervolgens rustig terugzakken.
  • Maak de voor jou gewenste herhalingen.

Cablecros aanschaffen

Wanneer je van plan bent een cable cross aan te schaffen let dan op de kwaliteit/prijsverhouding. De gemiddelde prijs ligt zo rond de 1000 euro. Natuurlijk zijn er uitschieters naar boven maar ook naar beneden.

Houd er rekening mee dat een cable cross ongeveer 2 meter hoog is, twee tot 3 meter breed en ongeveer 100 cm. diep. Verschillende oefeningen geven een grote bewegingsuitslag. Houd daar ook rekening mee!

Cable Cross over DIONE

De cable cross over Dione is een goed voorbeeld van een kwaliteitsfitness apparaat wat tevens betaalbaar is.

Een goed product wat geschikt is voor de gevorderde sporter. Uitgerust met twee gewichtstapels van elk 80 kilogram. Voorzien van een geïntegreerde optrekstang.

Kenmerkend voor deze Cable cross is het sterke vierkante buisprofiel. Ook de staalkabel met kunststof coating is een pluspunt bij deze machine.

De katrollen zijn eenvoudig verstelbaar en kan in 16 verschillende posities worden gecreëerd. De grootte tussen de twee katrollen staanders is ruim, 210 cm.

De reviews zijn positief! Het apparaat voldoet aan de verwachtingen. De kleur komt overeen met de afbeelding en de kabels lopen soepel over de katrollen. Kortom, de consument is tevreden over deze cable cros over.

Veelgestelde vragen

Welke spieren worden geoefend tijdens het gebruik van de cable crossover?

De primaire spiergroepen die worden getraind zijn de borstspieren (pectoralis major en minor), gevolgd door de schouders en triceps.

Hoe voer je een cable crossover correct uit?

Om de oefening correct uit te voeren, is het belangrijk om het bovenlichaam correct te positioneren door de schouderbladen bij elkaar te drukken en de armen in een lichte hoek te houden.

Wat is het doel van het doen van compound oefeningen voor de borstspieren?

Het doel van compound oefeningen is om de borstspieren op effectieve wijze te trainen door ze constant uit te dagen, waardoor ze sterker worden en kunnen groeien.

Wat is het verschil tussen een isolatieoefening en een compoundoefening?

Een isolatieoefening richt zich op het geïsoleerd trainen van één spiergroep, terwijl een compoundoefening meerdere spiergroepen tegelijkertijd gebruikt.

Hoe gebruik je een cable crossover?

Stel het cable station op de gewenste hoogte in, zet je voeten op heupbreedte met licht gebogen knieën, pak de handvatten, breng ze naar elkaar toe terwijl je de borst vooruit duwt, adem in en breng de handvatten naar elkaar toe, herhaal de beweging voor gewenste herhalingen.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een cable crossover?

Let op de kwaliteit/prijsverhouding, de afmetingen van het apparaat en de bewegingsuitslag, en overweeg een model zoals de cable crossover Dione voor een betaalbare en kwalitatieve optie.

Wat zijn de kenmerken van de cable crossover Dione?

De cable crossover Dione heeft twee gewichtstapels van elk 80 kilogram, een geïntegreerde optrekstang, een sterk vierkant buisprofiel, verstelbare katrollen in 16 posities, en is geschikt voor gevorderde sporters.

Wat zijn de reviews over de cable crossover Dione?

De reviews tonen aan dat het apparaat voldoet aan de verwachtingen, de kleur overeenkomt met de afbeelding en de kabels soepel lopen over de katrollen, wat resulteert in tevredenheid bij consumenten.