Thuis fitness oefeningen

Wanneer het nodig is om aan wat lichaamsbeweging te doen, vanwege het gewicht of als revalidatie bijvoorbeeld, is thuis trainen een prettige bezigheid. Er zijn echter wel een paar kleine nadeeltjes. Je mist o.a. de gezelligheid van medesporters. Dit kun je echter op allerlei manieren oplossen. Tips hier over vindt je hieronder.

Ook heb je natuurlijk niet direct allerlei fitnessapparaten tot je beschikking. Deze zijn best duur. Mocht je besluiten een apparaat aan te schaffen, dan is dit een goede investering. Maar ook wanneer je geen fitnessapparatuur in huis hebt kun je veel fitnessoefeningen doen door je eigen lichaam te gebruiken. Hieronder vindt je er een paar.

Eenvoudige fitness oefeningen

Vooral wanneer je voor het eerst fitness wil gaan doen zijn onderstaande oefeningen simpel om mee van start te gaan. De intensiviteit en herhalingen kunnen worden opgevoerd.

Benen en billen (de Squat)

Om stevige en sterke benen en bilspieren te genereren is de squat een fijne oefening. Om tot een goede squat te komen zet je je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Tenen moeten recht naar voren wijzen.

Benen buigen en naar beneden zakken. Het is alsof je gaat zitten. Om te vergemakkelijken kun je een stoel neer zetten waarboven je met je billen blijft hangen. Dus niet gaan zitten!

Let op dat je rug hol is terwijl je naar beneden zakt. Je knieën dienen in een hoek van 90 graden te zijn.

Daarna duw je jezelf met de achterkant van je voeten weer omhoog.

Herhalen is in deze belangrijk. Begin met een serie van 10 squats. Doe dit bijvoorbeeld 3 keer. Niet teveel in één keer doen.

Buikspieren (de Crunch)

Buikspieren moeten eigenlijk altijd even meegenomen tijdens een fitness-workout. De crunch is er zo eentje. Tijdens ruglig op de grond buig je licht je knieën. Leg je handen achter je hoofd en breng je schouders een stukje omhoog, richting je knieën. Buikspieren aanspannen.

Voeten en onderrug mogen niet van de grond afkomen. Vervolgens breng je je schouders weer naar beneden.

Al je spieren trainen (de Plank)

Wanneer je echt al je spieren een boost wil geven is de plank een prima manier. Buik-, been- en rugspieren varen er wel bij en komen in een topconditie, zeker wanneer je deze oefening een aantal keren per week doet.

Ga op je buik op de grond liggen. Plaats ellebogen op de grond, in een hoek van 90 graden. Punten van je ellebogen op schouderhoogte. Til je lichaam op en laat je gewicht op je ellebogen steunen en op je tenen. De rug moet zo recht mogelijk houden en niet overstrekken of bol maken. Probeer voor de eerste keer 30 seconden vol te houden.

Werken aan je onderlichaam (Lunges)

Wil je een sterker onderlichaam? Ga lunges doen!

Rechtop gaan staan met de benen op heupwijdte uit elkaar. Handen op de heupen en buikspieren goed aanspannen. Eén voet een stap naar voren zetten en dan zakken. Het voorste been tot je knie moet in een hoek van 90 graden staan. Achterste been gaat met de knie richting de grond (knie mag de grond niet raken). De voorste knie moet in lijn met je voet blijven.  Vasthouden en weer omhoog komen. Vervolgens kun je dit afwisselend doen met je andere been.

Voordelen thuisfitness

Het trainen in je eigen omgeving heeft een groot aantal voordelen.

Je kunt sporten wanneer je maar wil

Ben jij een ochtendmens? Of leef je helemaal op in de avonduren. Misschien komt het sporten jou het beste uit ‘s ochtends om 6 uur of juist in de avond om 10 uur. Thuis sporten heeft als voordeel, dat je zelf je tijd in kunt delen. Misschien ben je een fanatiekeling en sport je 2 x per dag. Het is soms vervelend om dan twee keer door druk verkeer naar de sportschool te fietsen. Thuis kun je direct beginnen en valt niemand je lastig met openingstijden etc. Jou eigen fitness thuis is 24 uur per dag geopend!

Je hoeft je huis niet uit

Het is prettig om direct in de ochtend te gaan sporten. Desnoods doe je dit in pyjama, niemand die er wat van zal zeggen. Sporten in je eigen omgeving bespaart tijd en rijkosten. Niet in elke stad zit een fitnessruimte om de hoek, dus begin in je eigen woning voor jezelf je privé fitnessstudio!

Goedkoper

De prijzen van fitness centra liggen zo gemiddeld tegen de 30 euro per maand. Dat is dus 360 euro per jaar. Je kunt je dat besparen door thuis te gaan fitnessen. Je hebt tevens alle privacy en geen last dat er medesporters nou nét op het apparaat bezig zijn wat jij wilde gebruiken.

Aanschaf Fitness apparatuur

Je bent al een poosje thuis bezig met oefeningen maar mist toch een bepaald apparaat om uitgebreider oefeningen op te doen. Of misschien wil je graag hardlopen maar je ben alleen in de avonden als het donker is vrij om dit te doen.  Dan is bijvoorbeeld een hardloopband een prima keus. Je kunt er dag en nacht gebruik maken en hoeft niet naar buiten in het donker en de kou.

Niet alleen wat fitnessapparatuur is handig maar ook kleding kan helpen om voor 100% je oefeningen op een goede manier te volbrengen. Het is prettig om goed passende kleding en schoenen te hebben. Zorg voor ademend en lichtgewicht kleding, wat er ook nog is aantrekkelijk uitziet.

Kleine fitness attributen

Niet ieder persoon heeft het geld en de ruimte om een duur fitness apparaat als een loopband aan te schaffen. Wil je toch wat fitness artikelen in huis hebben ga dan voor een fitnessbal, mat, dumbells, springtouw of fitnesselastiek.

Heb je een groot budget dan heb je misschien de mogelijkheid om een crosstrainer, hometrainer, roeiapparaat of trampoline aan te schaffen.

Belangrijke speerpunten

Ben je van plan thuis te gaan trainen neem dan de volgende aandachtspunten in gedacht.

  • Train op een vast tijdstip

Of dat nu ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat is…dat maakt niet uit. Het is voor jezelf prettig om vaste tijden aan te houden.

  • Realistische doelen nastreven

Het is fijn om een bepaald doel voor ogen te hebben. Het moet echter wel haalbaar zijn. Je hoeft echt geen blokjeslichaam in 2 maanden te hebben of binnen een paar weken 10 kilo af te vallen. Bouw alles langzaam op.

  • Sport met een maatje

Misschien is er iemand in je omgeving die hetzelfde wil als jij. Thuissporten en geld besparen. Ga samen hardlopen of nog leuker op zolder oefeningen doen. Gebruik een stoel, boeken, flesjes water of zand als fitness-atributen.

  • Muziek of film

Géén trainingsmaatje maar toch behoefte aan bewegende beelden en/of geluiden? Luister naar muziek of kijk tijdens een trainingssessie op de crosstrainer naar een film.

  • Online

Volg eens online een leuke trainingsles. Internet staat er vol mee!