Flexibiliteit verbeteren

Inhoudsopgave

De voordelen

Flexibiliteit. Een enorm ruim en misschien wel ietwat vaag begrip. Wij zien flexibiliteit naast cardio en kracht als één van de pijlers voor een gezond lichaam. Flexibiliteit is (naar ons idee) het vermogen om soepel te kunnen bewegen. Dit kan je bereiken door het doen van yoga en het gebruik van diverse items zoals een foam roller of een back stretcher.

Voordelen van het verbeteren van flexibiliteit

Je kan dus een aantal dingen doen om je flexibiliteit te verbeteren. Maar wat zijn nu precies de voordelen?

Betere lichaamshouding

Door de flexibiliteit van je spieren te verbeteren zal je merken dat je lichaamshouding ook verbetert. Je bent beter in balans met een groter bereik in beweging.

Verbeterde gezondheid

Algehele verbetering van de gezondheid

Het vergroten van de flexibiliteit zorgt voor een algehele verbetering van de gezondheid. Yoga verlaagt bijvoorbeeld de bloeddruk en helpt bij een betere bloedcirculatie.

Minder pijn

Minder pijnklachten

Verbeterde flexibiliteit zorgt ervoor dat je beter in je vel zit. Een paar eenvoudige yoga poses kunnen al helpen bij dat vervelende gevoel in je rug.

Je flexibiliteit verbeteren is een no-brainer en past bij iedere leeftijd én ieder soort sporter. Ook wanneer je 120 kilo weegt met 8 procent lichaamsvet! Het zorgt ervoor dat je kan blijven bewegen zonder pijn en zonder moeite.

Flexibiliteit verbeteren met yoga

Yoga is dé manier om op een eenvoudige manier je flexibiliteit te verbeteren. Er zijn veel verschillende soorten yoga, elk met hun eigen specifieke focus, stijl en doelen. Sommige populaire soorten yoga zijn:

 • Hatha yoga – een rustige en fysiek uitdagende vorm van yoga die zich richt op het ontspannen van de geest en het versterken van het lichaam
 • Vinyasa yoga – een stijlvolle vorm van yoga die zich richt op het creëren van een vloeiende, dansende beweging tussen de houdingen
 • Bikram yoga – een zweterige vorm van yoga die in een verwarmde ruimte wordt beoefend
 • Ashtanga yoga – een fysiek uitdagende vorm van yoga die zich richt op het opbouwen van kracht, flexibiliteit en concentratie
 • Iyengar yoga – een nauwkeurige vorm van yoga die zich richt op het gebruik van hulpmiddelen zoals blokken en riemen om houdingen te perfectioneren
 • Kundalini yoga – een spirituele vorm van yoga die zich richt op het activeren van de kundalini-energie door middel van ademhalingstechnieken, meditatie en mantra’s.

Er zijn nog veel meer soorten yoga, dus als je geïnteresseerd bent in het beoefenen van yoga, is het aan te raden om verschillende stijlen te proberen om te zien wat het beste bij je past.

Yoga thuis

Als je wilt beginnen met yoga thuis, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Zoek een comfortabele en rustige ruimte waar je vrij kunt bewegen. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om te oefenen zonder tegen meubels of andere objecten aan te stoten.
 2. Kies comfortabele en flexibele kleding die je gemakkelijk kunt bewegen in. Yoga wordt vaak beoefend in barefoot, dus je hoeft geen speciale sportschoenen of sokken te dragen.
 3. Zoek een yogamat of een handdoek of deken om op te oefenen. Een yogamat biedt een stabiel en comfortabel oppervlak om op te oefenen, terwijl een handdoek of deken op een harde vloer kan helpen om je comfortabeler te voelen.
 4. Zoek een yogaleraar of een online yogaprogramma of -video waarmee je kunt leren hoe je de oefeningen correct kunt uitvoeren. Het is belangrijk om te leren hoe je de oefeningen correct kunt uitvoeren om blessures te voorkomen en om de maximale voordelen van yoga te ervaren.
 5. Begin met een paar eenvoudige oefeningen en ademhalingstechnieken om je lichaam en geest voor te bereiden op de yoga. Bouw geleidelijk aan de intensiteit en de moeilijkheid van de oefeningen op naarmate je je meer vertrouwd maakt met yoga.

Beginnen met yoga

Yoga is dé manier om je flexibiliteit te verbeteren. Wij hebben een handige video voor je waarmee je direct kunt starten met yoga.

20 min Yoga voor Beginners | YOGA MET MILOU

Veelgestelde vragen over krachttraining

Yoga is een oude Indiase filosofie en praktijk die zich richt op het versterken van het lichaam en het kalmeren van de geest door middel van bewuste ademhaling, houdingen (asana’s) en meditatie.

Yoga kan helpen bij het verminderen van stress en spanning, het verbeteren van de flexibiliteit en spierkracht, het verhogen van het uithoudingsvermogen, het verbeteren van het evenwicht en de coördinatie, en het verminderen van pijn en stijfheid.

Om te beginnen met yoga heb je een ruimte nodig waar je vrij kunt bewegen, comfortabele kleding waarin je gemakkelijk kunt bewegen, en een yogamat of een handdoek of deken om op te oefenen. Het is ook aan te raden om een yogaleraar te zoeken die je kan begeleiden en advies kan geven over hoe je de oefeningen het beste kunt uitvoeren.

Voor beginners is een rustige en ontspannende stijl van yoga zoals Hatha of Iyengar het beste, omdat deze stijlen de nadruk leggen op het opbouwen van de basisbeginselen van yoga en het creëren van een comfortabele en ontspannen oefenomgeving.

Ja, yoga kan geschikt zijn voor mensen met fysieke beperkingen of blessures, maar het is belangrijk om een ervaren yogaleraar te zoeken die je kan helpen om de oefeningen aan te passen aan jouw specifieke behoeften.

Hoe vaak je yoga moet doen om de voordelen ervan te ervaren, is afhankelijk van verschillende factoren zoals je doelen en je fysieke conditie. In het algemeen is het aan te raden om twee of drie keer per week te oefenen om de voordelen van yoga te ervaren.