Bewegen voor ouderen

Bewegen is voor iedereen goed. Maar ook vooral voor de ouderen onder ons. Wanneer je boven de 60 komt, gaat alles wat langzamer en ben je niet meer zo kwiek als toen je 25 was…Toch is het belangrijk om, ook als oudere, in beweging te blijven. Een actieve levensstijl geeft energie, een goed gevoel en een betere kwaliteit van leven. Ook speelt het sociale aspect een rol. Bewegen kan voor een groot deel eenzaamheid tegen gaan.

Botontkalking

Veel senioren krijgen vroeg of laat last van botontkalking. Door te gaan bewegen wordt botontkalking vertraagd. Je blijft soepel en lenig en zal minder snel vallen. Conditie blijft in takt en spieren zullen sterker worden en blijven.

Weinig beweging

Ouderen die weinig tot niet bewegen kunnen last krijgen van chronische aandoeningen zoals hart-en vaatziektes. Ook diabetes zal eerder de kop op steken wanneer men niet elke dag een half uurtje sport. Depressiviteit en risico op borst- en darmkanker zal eerder optreden.

Lang gezond blijven

Bewegen draagt dus bij aan een gezonder leven. Ook de levensverwachting neemt toe. Je wordt ouder wanneer je elke dag beweegt. Mensen die bewegen zitten beter in hun vel!

Fysiek bezig zijn buiten de deur kan iemand helemaal uit zijn isolement halen. Mensen ontmoeten en relaties aanknopen kan bijdragen tot een gelukkiger leven.

Thuis of buitenshuis bewegen voor senioren

Wanneer je als 60 plusser in het bezit bent van een fitnessapparaat, kun je overwegen om lekker thuis te gaan fitnessen. Daarnaast zou het voor de afwisseling prima zijn om je bijvoorbeeld aan te sluiten bij een wandelclubje. Ook in sportscholen wordt tegenwoordig groepslessen georganiseerd voor ouderen. Met gelijkgestemden bewegen is nog altijd het leukste.

Motivatie

Het is vaak niet makkelijk om ouderen aan het bewegen te krijgen. Vooral mensen die nog nooit wat aan sport hebben gedaan willen niet naar de sportschool of ander soorten activiteiten ondernemen. Het moeilijkste is dus om senioren in beweging te krijgen.

Bewegen neemt vaak af na het 60e levensjaar. Tussen 65 en 80 jaar voldoet slechts 75% aan de bewegingsrichtlijnen zoals het RIVM als advies geeft. Dit houdt in dat 150 minuten per week (dus 2 1/2 uur) matige intensieve inspanning moet worden geleverd. Dit moet worden verspreid over alle dagen van de week. Beweeg je nog meer, dan is dat alleen maar beter.

Twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten in combinatie met balansoefeningen houden de spieren op peil en zorgt ervoor dat je niet zo snel valt.

Stilzitten is uit den boze. Probeer dit als senior te voorkomen. Het is belangrijk om ouderen aan het bewegen te krijgen. Men wordt steeds ouder en het is veel prettiger om lekker fit te blijven. Bewegen geeft ouderen alleen maar voordelen!

Sociaal aspect

Het sociale aspect is een van de belangrijkste drijfveren om ouderen te laten bewegen. Gezelligheid en laagdrempeligheid zijn belangrijk. Ook door te bewegen in de eigen omgeving zal een 65 plusser eerder over de streep trekken.

Vermindering van gezondheidsklachten kan ook een reden zijn om te gaan bewegen. Doorslaggevend is het dan om ondersteuning te krijgen bij beweegactiviteiten. Veilig en verantwoord blijven bewegen door de aanwezigheid van een trainer of begeleider.

Wat kan prikkelend werken?

Samen sporten is nog altijd de beste manier om als ouderen te gaan bewegen. Het kan bijvoorbeeld aansporen door bepaalde activiteiten te combineren. Gezellig samen koffiedrinken en dan naar een groepsles voor senioren in de sportschool (of andersom). Een boek bespreken bij iemand thuis en daarna een lekkere wandeling maken. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden om beweging te genereren.

Niet geheel onbelangrijk…Ouderen zelf laten bepalen op welke manier ze in beweging willen komen.

Nooit te oud om te sporten!

Je bent wel 65 plusser, maar nooit te oud om in beweging te komen. Vooral mensen die in hun jonge jaren nog nooit hebben gesport kunnen als senior toch aan de gang met een groot aantal oefeningen. On-line zijn er ontzettend veel keuzes qua bewegen en oefeningen. Maar ook op tv zijn mogelijkheden te zien die je in beweging laat komen. Denk alleen al eens aan het dagelijks terugkerende tv-programma “Nederland in beweging”.

Dagelijks een half uurtje bewegen kan al genoeg zijn. Natuurlijk is meer sporten altijd beter. Nederland in beweging zend iedere dag een kwartiertje bewegen uit met Olga Commandeur. Elke werkdag om 09.15 uur op NPO 2 en om 10.15 uur op NPO 1. Iedere dag een half uurtje wandelen erbij en je zit ruim aan je dagelijkse beweging.

Yoga en krachttraining

Veel mensen, vooral ouderen en vrouwen, denken dat ze door krachttraining opgepompte spieren krijgen. Dit is echter niet waar. Vrouwen hebben een gebrek aan het hormoon testosteron dit zorgt o.a. voor spiergroei. En ouderen (vooral de heren) zullen echt elke dag wel een aantal uren kracht moeten trainen om zichtbaar spieren te kweken. Wanneer je 65 plus bent heb je natuurlijk ook andere dingen te doen dan naar de sportschool gaan.

Krachttraining zorgt er wel voor om bepaalde klachten te verminderen. Osteoporose, artritis, rugpijn en diabetes kan worden verminderd omdat krachttraining zorgt voor sterke botten en spieren. Ook erg positief, de vetmassa zal minder worden. Tot op hoge leeftijd kunnen senioren aan krachttraining doen.

Yoga is een geheel andere soort van bewegen. Stabiliteit en ademhaling zal door deze tak van bewegen verbeteren. Ook zorgt yoga voor concentratie en ontspanning. Let er wel op om aan de juiste vorm van yoga te doen.

Actieve yogavormen

  • Yinyasa Yoga, een dynamische vorm, waarbij de houdingen elkaar vrij snel opvolgen. Is verbonden door de ademhaling.
  • Ashtanga Yoga heeft een aantal vaste houdingen. Deze zijn altijd hetzelfde. Elke houding is een voorbereiding op de volgende houding.
  • Bikram Yoga wordt in een verwarmde ruimte beoefend. 26 Vaste houdingen. Wordt ook wel “hot yoga” genoemd en kan eventueel ook door senioren worden beoefend die warmte waarderen.
  • Power Yoga is een zeer intensieve vorm van yoga waarbij de houdingen lang worden vastgehouden.

Ontspannende yoga

  • Hatha Yoga is de basis van yoga. Houdingen als staan, liggen en zitten kunnen als losse houdingen worden gedaan. Soms zal een houding statisch zijn, dan weer dynamisch. Een prettige manier van yoga bedrijven, zeker ook voor de oudere mens.
  • Yin Yoga is een passieve vorm waarbij zittende en liggende houdingen 3 tot 5 minuten worden aangehouden, soms ook wat langer. Zwaartekracht zorgt voor ontspanning, er wordt ruimte gecreëerd bij de gewrichten  Geschikt voor de actieve 65 plusser.
  • Yoga Nidra wordt ook wel slaapyoga genoemd. Helpt om diep te ontspannen en te ontstressen. Een heerlijke vorm van yoga wanneer je volledige ontspanning wil.
  • Kundalini Yoga worden Mantra’s en Chanten gebruikt. Dynamische bewegingen die samenhangen met het ritme van de ademhaling.