Yoga spullen, wat heb je nodig?

 

Je bent om…yoga is het helemaal voor jou! Maar wat heb je zoal nodig om een beetje op professionele wijze wat yogaoefeningen te doen? Natuurlijk kun je in elke outfit beginnen en kunnen oefeningen in je woonkamer op de vloerbedekking worden gedaan. Maar wanneer je echt hebt bedacht dat dit het helemaal is voor jou, dan is het aan te raden om wat spullen aan te schaffen waar je in de toekomst als een echte yogi veel plezier aan kunt beleven.

De Yogamat

De yogamat is eigenlijk één van de eerste attributen die je moet aanschaffen. Om nou op een harde vloer oefeningen te doen is niet bepaald een prettige ervaring. Je handen glijden misschien weg of je voeten voelen onstabiel aan op een ongelijke ondergrond. Allemaal eigenschappen waar een oplossing voor te vinden is. Wanneer je een yogamatje op het eerste gezicht bekijkt lijkt dit een vrij simpel ding. Er zijn echter veel verschillen in materiaal en textuur. Je mat moet echter passen bij de oefeningen die je doet. Met een goede mat heb je veel meer plezier in yoga.

Even een aantal dingetjes in het kort wat belangrijk is bij het aanschaffen van een mat.

  • De prijs kan heel bepalend zijn voor jou. Kwaliteit staat in deze echter voorop. Probeer een zo goed mogelijke kwaliteitsmat aan te schaffen wat binnen jou budget past.
  • Uiterlijk is belangrijk inzake kleur etc. Ook de duurzaamheid speelt een rol bij de aanschaf.
  • Beoefen je een bepaalde yogastijl pas dan de mat hierbij aan.
  • Gewicht en afmeting van de mat is belangrijk wanneer je deze mee moet nemen naar een yogaschool. Ook wanneer je bijvoorbeeld moet reizen op de fiets is afmeting en gewicht belangrijk.
  • De dikte van de mat
  • Ook het milieu speelt een rol bij de aanschaf van een mat. Zorg dat het materiaal biologisch afbreekbaar is.

Materiaal

Ook op het materiaal moet je goed letten. Ben je allergisch voor bepaalde materialen of gevoelig voor bepaalde stoffen?

Katoen

Ben je iemand die snel gaat zweten dan is katoen een prima optie. Een katoenen mat geeft extra grip en zorgt dat vocht goed wordt opgenomen.

PVC

PVC materiaal is stroef en zorgt er voor dat je niet snel zal uitglijden. Een prima mat voor de beginnende Yogi. Ook de uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding is een pré. Een PVC mat is meestal 4 mm dik wat een goede stabiliteit geef bij evenwichtsoefeningen. Bij deze dikte heb de mogelijkheid om de mat goed op te rollen.

Andere materialen zijn o.a. PU , jute, rubber, PTE en wol. Een eigen mat is hygiënisch en is helemaal op jou gericht en op je manier van Yoga doen. Er zijn verder extra lange en brede matten te koop en extra dikke yogamatjes.

Yogakleding, tas en handdoek

bovenstaande attributen hoef je nog niet direct aan te schaffen. Kleding bijvoorbeeld moet lekker losjes zitten en mag niet knellen. Een spijkerbroek is not-done. Iedereen heeft wel een joggingbroek o.i.d. in de kast liggen. Ben je een poosje bezig dan is een mooie outfit natuurlijk leuk om aan te schaffen. Hetzelfde geld voor een handdoek en tas.

Yogariem

Is een katoenen band die tussen de 150 tot 250 cm lang is. De breedte varieert tussen 2.5 en 4.5 cm. Aan één van de uiteindes zit een gesp. Je kunt zo de uiteindes met elkaar verbinden. Je kunt bij bepaalde oefeningen met een riem een extra stretch meegeven.

Yogablok

Dit artikel wordt ook wel brick genoemd. De vorm lijkt dan ook op een baksteen, maar  natuurlijk van ander materiaal. Het is een handig om te gebruiken voor verschillende oefeningen. Houdingen kunnen zo prettiger worden gedaan en worden uitdagender. Het kan blessures helpen voorkomen.

Yogabolster

Dit langwerpig, grote kussen kan  ondersteuning bieden aan verschillende lichaamsdelen bij yoga-posities. Zo’n bolster is gevuld met boekweitkaf en is stevig van kwaliteit. Kan ook gebruikt worden tijdens de eindontspanning. Eventueel discomfort in de onderrug kan met dit attribuut worden opgevangen.

Yoga meditatiekussen

Meestal begint een yogales met wat meditatie. Even helemaal tot rust en tot jezelf komen. Ontspanning vooraf is een goede manier om oefeningen uit te voeren. Een meditatie-boekweitkussen zorgt voor een comfortabele zit. Het is een rond kussentje en gemiddeld zo’n 25 cm hoog. Op een meditatiekussen kun je prima je rug recht houden. Dit kussen wordt ook wel yogakussen genoemd. Heb je lange benen? Schaf dan een extra hoog meditatiekussen aan. Er zijn verschillende afmetingen verkrijgbaar. Wanneer je een gevorderde yogi bent kun je gemakkelijker dichter bij de grond zitten. Er zijn meditatiekussentjes die 13 cm hoog zijn.

Oogkussentje

Elke yogasessie eindigt met een eindontspanning. Wordt gewoonlijk in liggende houding uitgevoerd en kan best een minuut of 10 duren. Een oogkussentje kan heel prettig zijn. Dit artikel is gevuld met boekweit of met lijnzaad. Al of niet gecombineerd met lavendel. Een oogkussentje heeft een bepaald gewicht wat op een comfortabele manier op je gesloten oogleden drukt. Je kunt je helemaal afsluiten van de buitenwereld.

Gebruik van Yoga-accessoires

Vindt je het prettig om accessoires te gebruiken, zorg dan dat je weet hoe je deze moet gebruiken. Vooral bij het gebruik van een yoga-blok heb je echt wat goede informatie nodig. Het beste is om wat lessen te volgen. Dit kan life maar natuurlijk ook on-line. Ook een yogariem moet zorgvuldig worden gebruikt. Je moet bijvoorbeeld echt wel weten hoe zo’n sluiting werkt. Zit deze niet goed dan kan de riem losschieten met alle gevolgen van dien. Zorg voor voldoende instructie om ongelukken te voorkomen.