Yoga oefeningen voor beginners

Wanneer je voor het eerst kennismaakt met yoga heb je misschien zoiets van…neuh mij te zweverig. Toch is het een heerlijk sport/tijdverdrijf om al je sores te vergeten en je spieren aan het werk te zetten. Dus verdiep je in yoga en ontdek hoe prettig deze lichaamsbeweging is voor geest en spieren. Je moet je een beetje inlezen om yoga te begrijpen.

Vroeger werd yoga als iets gezien voor de hippie met de geitenwollensokken. Dit is al lang niet meer zo. Iedereen kan yoga bedrijven. Jong, oud, man, vrouw en zelf kinderen kunnen yoga oefeningen doen. In eerste instantie heb je voor yoga niet zoveel nodig. Vooral wanneer je net begint en de yogasport nog helemaal moet ondervinden, laat dan de dure yogaspullen even voor wat ze zijn. In de toekomst is het misschien handig om een aantal attributen aan te schaffen zoals;

Makkelijk zittende kleding

Gemakkelijk zittende kleding is erg belangrijk. Zorg dat je iets aan hebt wat niet knelt of in de weg kan gaan zitten. In de toekomst misschien leuk om een echte yogaoutfit te scoren.

Een yogamat

De yogamat is een artikel wat je eigenlijk al snel wil aanschaffen. Op een harde vloer yoga doen kan wel maar is niet prettig. Yogamatten zijn er in verschillende diktes.

Yogablok

Een yogablok is er voor bedoeld om de juiste yogahouding aan te nemen. Dit hulpmiddel wordt gebruikt om de vloer dichterbij te halen. Het blok heeft veel weg van een enorme baksteen maar dan van zacht materiaal zoals hout, kurk of schuim.

Meditatiekussen

Als je regelmatig een zithouding tijden de yogaoefeningen aanneemt, kan een meditatiekussen prettig zijn. Je kunt er lange tijd rechtop zittend gebruik van maken. Vooral wanneer je gaat mediteren is dit een prima hulpmiddel. Met dit kussen houd je goed contact met de grond.

Bovenstaande artikelen zijn prettig om in bezit te hebben en kunnen na verloop van tijd worden aangeschaft.

Yogaoefeningen

Al meer dan duizend jaar geleden werd yoga al beoefend. 5000 Jaar voor Christus was men al actief op het gebied van Yoga. Tekeningen uit deze periode in de Indusvallei laten yoga posities zien. Tegenwoordig is yoga een meer gestructureerde bewegingsvorm. Binnen de yoga zijn zo’n 5 soorten bewegingen.

  • Voor- en achterwaarts buigen
  • Omkeren en draaien
  • En balans houden

Wanneer je de houdingen gaat combineren ontdek je al snel honderden variaties. Je kunt met de verschillende manieren van posities lenigheid, kracht, stabiliteit en concentratie trainen.

Voordat je yoga gaat doen….

Je wilt graag proberen om wat yoga te gaan doen. Maar wat is je doel?

  • Wil je stress verminderen?
  • Of blessures voorkomen..
  • Je lenigheid verbeteren en/of beter worden in een bepaalde sport.
  • Of wil je alleen maar sterker en fitter worden over je hele lichaam..

Al deze doelen kunnen met het doen van de juiste yogaoefeningen worden bereikt.

Thuis yoga doen

Thuis yoga beoefenen als beginner, kan dat? Dat is zeker mogelijk wanneer je met eenvoudige oefeningen aan de gang gaat. Er zijn intense oefeningen die je beter nog even aan de gevorderden kunt overlaten. Er zijn echter ook simpele oefeningen die geschikt zijn voor de beginner.

WaaromYoga?

Yoga kan een manier zijn om te ontspannen, dus ook om stress te verminderen. Ook spieren versterken kan een uitgangspunt zijn wanneer je yoga gaat beoefenen.

Het is belangrijk om de juiste ademhaling te bewerkstelligen. Dit kan al een zekere ontspanning geven. Met de juiste oefening, een goed dieet en positief denken zal yoga een steeds weer terugkerend prettig gebeuren voor je worden.

Ontspanning

Probeer iedere keer dat je yogaoefeningen gaat doen, te ontspannen. Ga op je rug liggen en adem diep in en uit. Dit kalmeert de geest en zal het lichaam verlossen van spanning. Doe dit een aantal minuten. Net zolang totdat je je heerlijk ontspanning voelt en stress aan de kant hebt gezet. Begin dan met je yogaoefeningen.

De Triangle

Ga rechtop staan met de benen uit elkaar. Deze staan iets wijder dan de heupen. Linkervoet staat naar voren en rechtervoet staat opzij. Armen spreiden. Kijk naar de toppen van je vingers over je schouder. Armen zijn kaarsrecht. Probeer met de rechterarm zo dicht mogelijk bij je rechtervoet te komen. Je armen blijven volkomen recht. Je linkerarm wijst omhoog. Je kijkt naar de omhoog gestrekte arm. Doe 10 x een rustige ademhaling.

Vervolgens, nadat je omhoog bent gekomen, doe je deze oefening aan de andere zijde. Dus, rechtervoet wijst naar voren en linker staat opzij gericht (45 graden). Nu probeer je met je linker gestrekte arm zo dicht mogelijk bij je linkervoet te komen. Rechterarm gestrekt omhoog. Je kijkt naar de omhoog gestrekte arm. En weer 10 rustige ademhalingen. Herhaal deze oefening een aantal malen.

De Cobra

Deze klassieke houding is ook prima geschikt voor de beginnende yogi. Deze beweging lijkt een beetje op de beweging die surfers maken. Het is een rekoefening.

Ga op je buik liggen en druk het bovenste deel van je lichaam omhoog. Doe dit vanaf je buik ongeveer. De bovenzijde van je voeten raken de vloer, tenen zijn naar achteren gericht. Je voelt je buikspieren op een goede manier. Maak 10 x een rustige ademhaling.

De Warrior pose

Ga met je voeten wijd uit elkaar staan. Rechtervoet zijwaarts, linkervoet naar voren. Buig de rechterknie. Zorg dat je dij parallel loopt met de yogamat. Vanuit je schouders strek je volledig je armen. Kijk over de rechterhand en doe 10 x een rustige ademhaling. Herhaal dit, maar doe dan de linkervoet zijwaarts.. Wanneer je over de linkerhand kunt kijken doe je 10 x een ademhaling.

De childpose (de kindhouding)

Is een heerlijke rustpose die je tussen yogahoudingen kunt doen. Begin deze pose op handen en knieën. Laat dan je billen naar je hielen zakken. Buig de romp naar voren en leg je buik op je bovenbenen. Spreid eventueel je knieën, maar hou je voeten bij elkaar. Wanneer je met gespreide knieën deze oefening doet, laat dan je buik tussen je benen zakken. Hoofd op de grond neerleggen. Je voorhoofd mag je best laten rusten op een kussentje of opgerolde handdoek. Armen ontspannen langs de zijden van je lichaam leggen of voor je op de grond.

Rustig in en uitademen en probeer zo goed mogelijk te ontspannen.