Word je dik van cola zero

Cola zero is een populaire drank onder mensen die op hun calorieën letten. Maar er gaat ook een gerucht rond dat het drinken van light frisdranken juist voor gewichtstoename kan zorgen. In dit artikel zullen we bespreken of je dik kan worden van cola zero en andere light frisdranken. We zullen ook enkele geruchten en mythes ontkrachten en je informeren over de feiten.

Hoeveel calorieën bevat cola zero?

Goed om te weten: cola zero bevat 0 calorieën. Het is in principe een calorievrije drank. Dit is een key element waarom deze drank zo populair is bij mensen die willen afvallen.

Waar komen de geruchten vandaan?

Er zijn geruchten dat light frisdranken suiker vervangen met zoetstoffen die in hoge hoeveelheden de eetlust verhogen en gewichtstoename bevorderen. Maar is er een wetenschappelijke basis voor deze claims?

Aspartaam: een zoetstof in Cola Zero

Aspartaam, een veelgebruikte zoetstof in light frisdranken, werd door een beperkt aantal studies in verband gebracht met gewichtstoename. Maar er zijn talloze studies die de veiligheid van aspartaam bevestigen en de link tussen aspartaam en gewichtstoename ontkrachten. Kortom, de geruchten over aspartaam zijn niet wetenschappelijk onderbouwd.

Andere factoren die bijdragen aan gewichtstoename

Het drinken van cola zero op zich is geen factor die leidt tot gewichtstoename. Er zijn tal van andere factoren die bijdragen, zoals een slecht dieet en weinig lichaamsbeweging. Als frisdrank drinken één van je dagelijkse gewoontes is, kan het heel goed zijn dat dit gewoonte patroon na verloop van tijd bijdraagt aan gewichtstoename.

Hoe werken zoetstoffen?

Mensen hebben de neiging om te denken dat zoetstoffen – zoals aspartaam– op dezelfde manier werken als suiker. Maar dit is niet het geval. In tegenstelling tot suikers, bevatten zoetstoffen geen calorieën. Dit heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel. Ook zorgen zoetstoffen niet voor een insulinereactie. Zoetstoffen worden geclassificeerd als intense zoetmiddelen, wat betekent dat ze vele malen zoeter zijn dan suiker. Ze worden gebruikt om de zoetheid in dranken te verhogen zonder het hoge caloriegehalte van suiker.

Zijn light frisdranken veilig om te drinken?

Ja, light frisdranken zijn veilig om te drinken. Zoals eerder vermeld hebben wetenschappelijke studies de veiligheid van aspartaam en andere zoetstoffen bevestigd. Het enige wat we adviseren is om, net als bij elk andere drank, maat te houden. Drinken van cola zero moet geen excuus zijn om gezonde gewoonten te negeren.

Conclusie

Het antwoord op die vraag is simpel: Nee. Cola zero bevat 0 calorieën. Drinken van light frisdranken zoals cola zero zal geen gewichtstoename veroorzaken. Welke dranken of voedingsmiddelen de gewichtstoename wél veroorzaken hangt af van de hoeveelheid calorieën die je inneemt en de mate van lichaamsbeweging die je hebt in combinatie met je levensstijl.

FAQ

1) Bevat cola zero suiker?

Nee, cola zero bevat geen suiker en is dus een calorievrije drank.

2) Zijn light frisdranken veilig om te drinken tijdens zwangerschap?

Over het algemeen worden light frisdranken als veilig beschouwd voor zwangere of zogende vrouwen. Maar het is altijd beter om het advies van een arts te vragen.

3) Is aspartaam schadelijk voor de gezondheid?

Er zijn talloze studies die de veiligheid van aspartaam bevestigen. Aspartaam is veilig om te consumeren in de hoeveelheden die door de Europese instanties zijn goedgekeurd.

4) Is het drinken van light frisdranken beter dan het drinken van suikerhoudende frisdranken?

Light frisdranken bevatten minder calorieën dan suikerhoudende frisdranken. Als je probeert een gezonde levensstijl te behouden, dan zijn light frisdranken een betere optie.

5) Kunnen light frisdranken de eetlust verhogen?

Er is géén wetenschappelijk bewijs dat light frisdranken de eetlust verhogen. In feite kan het drinken van light frisdranken nuttig zijn bij het onderdrukken van de eetlust en het handhaven van een gezond dieet.