Welke glucosamine is goed

Als je op zoek bent naar een supplement dat helpt bij het verminderen van pijn in gewrichten, heb je vast al gehoord van glucosamine. Dit voedingssupplement wordt vaak voorgeschreven door artsen en is verkrijgbaar in verschillende vormen. Maar hoe kies je de juiste glucosamine die bij jou past? In dit artikel geven wij je tips en advies over welke glucosamine goed is voor jou.

Wat is glucosamine eigenlijk?

Glucosamine is een natuurlijk voedingsstof die van nature in de gewrichten aanwezig is, daarom wordt het ook wel een bouwsteen van kraakbeen genoemd. Het ondersteunt de gezondheid van de gewrichten en zorgt voor soepelere bewegingen. Daarnaast speelt glucosamine ook een belangrijke rol in het herstel van kraakbeenweefsel.

Verschillende typen glucosamine

Er zijn verschillende soorten glucosamine verkrijgbaar. Drie veelvoorkomende vormen van glucosamine zijn:

Glucosamine sulfaat

Dit is de meest onderzochte vorm van glucosamine en wordt veel gebruikt in supplementen ter ondersteuning bij gewrichtspijn. De sulfaatvorm wordt gedacht de meest effectieve vorm te zijn omdat deze gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen.

Glucosamine hydrochloride

Deze vorm van glucosamine bevat hogere niveaus van de voedingsstof zelf dan glucosamine sulfaat. Klinische studies tonen echter aan dat beide vormen van glucosamine effectief zijn bij de behandeling van gewrichtspijn.

N-Acetyl glucosamine

Dit is een derivaat van glucosamine en in sommige onderzoeken is gevonden dat het positieve effecten kan hebben op de darmgezondheid. Het wordt relatief minder vaak gebruikt ter ondersteuning bij gewrichtspijn.

Hoe kies je de juiste glucosamine?

Hieronder vind je een aantal factoren waar je rekening mee kan houden bij het kiezen van de juiste glucosamine:

Dosering

Dosering verschilt per merk en vorm van glucosamine. Ga altijd uit van de aanbevolen dosering op de verpakking en raadpleeg in geval van twijfel een arts.

Allergieën

Sommige glucosamineproducten bevatten bestanddelen zoals schaaldieren of gluten. Lees daarom altijd de ingrediëntenlijst goed door om een reactie te voorkomen.

De vorm van het supplement

Er zijn verschillende vormen van supplementen, bijvoorbeeld poeder, capsules of tabletten. Kies de vorm die voor jou het makkelijkst in te nemen is.

Prijs

Er is geen direct verband tussen de prijs van het product en de werking. Vergelijk producten en kies de glucosamine die bij jouw budget past.

Gebruiksaanwijzing

Lees altijd de gebruiksaanwijzing voordat je begint met het innemen van een nieuwe supplement.

Hoe werkt glucosamine?

Het precieze werkingsmechanisme van glucosamine is nog niet volledig bekend. Het wordt echter wel gedacht dat het de aanmaak van nieuw kraakbeenweefsel en/of het afbreken van beschadigd kraakbeen helpt.

Bij welke klachten kan glucosamine worden ingezet?

Glucosamine kan worden ingezet ter ondersteuning van de volgende klachten:

– Artrose
– Gewrichtspijn
– Reumatoïde artritis
– Slijtage van gewrichten

Veiligheidsinformatie

Bij het gebruik van glucosamine zijn er weinig of geen bijwerkingen. Een uitzondering hierop zijn mensen met een allergie voor schaaldieren, omdat deze vaak als basis worden gebruikt voor glucosaminesupplementen. Overleg daarom altijd met een arts als je allergisch bent voor schaaldieren.

Conclusie

Er zijn verschillende typen glucosamine verkrijgbaar en het kiezen van de juiste kan lastig zijn. Let op de dosering, allergieën, de vorm van het supplement, prijs en de gebruiksaanwijzing. Glucosamine is veilig in gebruik met weinig tot geen bijwerkingen.

Veelgestelde vragen

1. Is glucosamine alleen verkrijgbaar in supplementvorm?
2. Is glucosamine veilig om te nemen tijdens de zwangerschap?
3. Hoe lang duurt het voordat glucosamine werkt?
4. Kan glucosamine worden gecombineerd met andere supplementen of medicijnen?
5. Kan ik stoppen met het innemen van glucosamine wanneer mijn klachten zijn afgenomen?

1. Is glucosamine alleen verkrijgbaar in supplementvorm?

Ja, glucosamine is alleen verkrijgbaar in supplementvorm. Het kan zowel als capsule, tablet, poeder of vloeibare vorm worden verkocht.

2. Is glucosamine veilig om te nemen tijdens de zwangerschap?

Er is weinig onderzoek gedaan naar de veiligheid van glucosamine in combinatie met zwangerschap. Neem daarom voor gebruik tijdens zwangerschap altijd contact op met een arts.

3. Hoe lang duurt het voordat glucosamine werkt?

Het kan tot enkele weken duren voordat je resultaat merkt bij inname van glucosamine.

4. Kan glucosamine worden gecombineerd met andere supplementen of medicijnen?

Het is belangrijk om te weten dat er mogelijke interacties kunnen optreden tussen glucosamine en andere medicijnen of supplementen. Raadpleeg daarom altijd eerst een arts voordat je glucosamine gaat combineren met andere supplementen of medicijnen.

5. Kan ik stoppen met het innemen van glucosamine wanneer mijn klachten zijn afgenomen?

Als je klachten zijn afgenomen, is het verstandig om nog een tijdje door te gaan met het innemen van glucosaminesupplementen. Stop echter niet in één keer, maar bouw rustig af. In overleg met een arts kan je bepalen hoe lang je nog door moet gaan met het gebruiken van glucosamine.