Wat is yoga

Simpel gezegd gebruik je yoga om op de juiste manier ontspanning en rust te vinden. Bepaalde yogaoefeningen geven energie en kracht. Mensen die al wat langer yoga bedrijven kunnen hun lichaam, geest en bewustzijn in balans brengen. Dit kan onder andere door te mediteren.

Duizenden jaren geleden werd yoga al bedreven. Yoga is onderverdeeld in 8 stappen (yogaregels) namelijk;

  • Yama
  • Niyama
  • Asana
  • Pranayama
  • Pratyahara
  • Dharana
  • Dhyana
  • Samadhi

Elke yoga regel (sutra) gaat over hoe jij leeft en je het leven ervaart en hoe je er in staat. De yama sutra bijvoorbeeld, verteld wat je zeker niet moet doen…niet stelen en geen geweld gebruiken. De Pranayama sutra gaat over de ademhaling terwijl Dharana over concentratie gaat. Deze voorbeelden zijn best simpel uitgelegd maar laten zien dat yoga een manier van leven is.

Iedereen kan yoga bedrijven

Veel mensen denken dat yoga voor mensen is, die sterk en lenig zijn. Dit is echter achterhaald. Ieder persoon, man of vrouw, jong en oud kan op een plezierige manier yoga beoefenen.

Het grootste gedeelte wat yoga betreft, draait om de geest. Je kunt toewerken naar een gezonde mind in een gezond lichaam. Vroeger werd nog wel is zweverig gedaan over yoga. Dit is tegenwoordig absoluut niet meer het geval. Binnen ieders mogelijkheden kan het lichaam met de geest in verbinding worden gebracht. Ben je van plan yoga te gaan beoefenen, kijk dan welke soort yoga voor jou het beste is.

Soorten yoga

Yoga kan op een aantal manieren worden beoefend. Het inspannend maar ook ontspannend werken. Dit ligt er aan voor welke manier van yoga je kiest en wat bij jou past. Power yoga is best inspannend terwijl yin yoga voor de juiste ontspanning kan zorgen. Ook zijn er yogavormen die beiden in zich hebben.

Hatha

Hatha is de klassieke vorm van yoga waarbij de nadruk wordt gelegd op versterking en soepel houden van je lijf. Het doel is om de ademhaling te leren beheersen en je lichaam onder controle te houden. Een prettige manier om verschillende houdingen te leren kennen.

Yin yoga

Yin yoga heeft als doel om gewrichten en bindweefsel te bewerken. Er wordt uitgegaan van rust. Sommige poses dienen wel 5 minuten te worden vastgehouden. Ontspanning van spieren geeft een flexibel en soepel lichaam. Meestal wordt deze yogavorm gecombineerd met een actievere vorm van lichaamsbeweging. Samen kom je dan in de juiste balans.

Ashtanga yoga

Zoek je een actieve manier van yoga, dan is deze vorm best een pittige optie. Het tempo ligt hoog. Houdeingen worden synchroon met de ademhaling beoefend. Bewegingen worden altijd in dezelfde volgorde gedaan en lopen vloeiend in elkaar over. Je komt in een soort van flow die prettig aanvoelt.

Bikram

Bikram yoga wordt altijd in een ruimte bepefend die 40 graden Celcius hoort te zijn. 26 Oefeningen komen achter elkaar in 90 minuten voorbij. Deze vorm van yoga zorgt voor minder kans op blessures en door de warmte raak je veel afvalstoffen kwijt. De bloedsomloop wordt verbeterd en spieren worden soepel. Voor mensen die de hele dag zittend werkt deze yogavorm fantastisch! Rug en nek komen los en zorgen voor een algehele ontspanning. Heb je last van hoge bloeddruk en/of hartproblemen dan is deze yogavorm minder geschikt. Zorg in ieder geval dat je tijdens deze les water in je nabijheid hebt.

Hot yoga is eigenlijk een afgeleide vorm van bikram. De les duurt niet langer dan 60 minuten, er mag gesproken worden en de ruimte is minder warm.

Kundalini yoga

Een yoga die een combinatie laat zien van krachtige ademhalingstechnieken en dynamische lichaamsoefeningen. Meditaties, chakra’s en mantra’s zijn kortweg de trainingen die tijdens de beoefening van kundalini te zien zijn. Het bewustzijn wordt met deze vorm ontwikkeld en dit levert meer energie. Het is vooral bedoeld voor de meer geoefende yogi.

Nidra

Yoga nidra is een heerlijke vorm van yoga wanneer je last hebt van buik- of hoofdpijn, hartkloppingen, spanningen, angst of slaapproblemen. Wordt ook wel de yoga van de slaap genoemd. Wordt liggend uitgevoerd om in een diepe ontspanning te komen. Nidra is de meest rustige yoga die je kunt beoefenen.

Vinyasa yoga

Een actieve vorm van yoga beoefenen welke lijkt op ashtanga yoga. Vinyasa heeft echter een vaste serie oefeningen terwijl vinyasa wat speelser is. De docent is vrij in het bedenken van houdingen.

Power yoga

Krachtige fysieke oefeningen die zorgen voor een goede conditie en een strakker lijf. Fysiek krachtige oefeningen zullen tevens voor een grotere spiermassa zorgen. Deze vorm van yoga is een verkorte vorm van ashtanga. De oefeningen zullen elke les weer anders zijn. Dit maakt Power yoga zo aantrekkelijk. De afwisseling!

 

Wat heb je allemaal nodig?

Leuk, je gaat je eerste yogales proberen. Dit kan thuis tijdens een on-line les maar kan ook onder leiding van een docent op een yogaschool. Je hebt natuurlijk wel een aantal attributen nodig om op een fijne en veilige manier yoga te beoefenen. Vraag bij de yogaschool wat je allemaal nodig hebt aan spullen. De volgende artikelen zijn een must om aan te schaffen wanneer je thuis begint. On-line zijn er op het gebied van yoga vele mogelijkheden.

Kleding

Er zijn natuurlijk veel soorten kleding te koop waarin je yoga kunt doen. Het belangrijkste is dat de kleding lekker losjes zit, dus niet te strak. In een spijkerbroek is yoga beoefenen niet echt fijn. Je moet je lekker vrij en comfortabel kunnen bewegen zonder dat er van alles in de weg zit. Ben je helemaal om op het gebied van yoga? Dan kun je altijd nog een speciale outfit aanschaffen. Voor de eerste keer is dit niet nodig.

Yogamat

De yogamat is bij uitstek een product wat je altijd nodig hebt. Een fijne yogamat moet de perfecte grip hebben bij het uitvoeren van alle soorten houdingen. Er zijn verschillende soorten yogamatten. Wil jij beginnen met rustige yogabeoefening, kies hier dan de juiste mat voor uit. Neem je je eigen matje mee naar een yogaschool, kies dan een lichtgewicht modelletje.

Meditatiekussen

Een meditatiekussen is een fijn ding om tijdens je yogasessie te hebben. De meeste yogalessen beginnen en eindigen op een meditatiekussen. Natuurlijk kan dit rechtstreeks op je matje maar wanneer je je het kunt veroorloven is het erg prettig om te hebben.

Bovenstaande producten zijn eigenlijk een must om in je bezit te hebben. Ben je al wat langer yoga aan het beoefenen, dan zijn de volgende accessoires aan te bevelen.

 

 Yogablok

Bij het beoefenen van yoga worden vaak hulpmiddelen gebruikt. Een yogablok is zo’n hulpmiddel. Een yogablok kan er uitzien als een groot uitgevallen baksteen maar dan van superlicht materiaal zoals kurk. Bij bepaalde asanahoudingen geeft een yogablok een goede grip en stabiliteit.

Handdoek

Een yogahanddoek is een hulpmiddel bij het wegglijden op je yogamat. De een heeft daar meer last van dan de ander. Het formaat van de handdoek is net zo groot als de yogamat. Elke willekeurige handdoek kan hiervoor worden gebruikt. Echter…een echte yoga-towel neemt super veel zweet, heel goed op.

Yogariem

De zittende tang is een houding waarbij je heel goed een yogariem kunt gebruiken. Dit kan een achteroverbuiging zijn die je in een zittende houding doet. De riem wordt om de voeten gebracht en je probeert zo rechtop mogelijk te zitten. De uiteinden houdt je in je handen en je brengt de armen iets naar achteren. De ruggenwervel moet zo recht mogelijk blijven. De borst zal zich openen. Met behulp van een riem kan milimeter voor milimeter worden verdiept in deze houding.

Bolster

Een yogabolster is een langwerpig kussen wat best wel groot en rond is. Gevuld met boekweitkaf. Wordt gebruikt ter ondersteuning bij vele houdingen. Wanneer je het bovenlichaam helemaal wil openen kan het bolster in de lengte van de ruggengraat worden gelegd.

Oogkussentje

Aan de meeste yogalessen wordt geëindigd met ontspanning. De savasana houding is de meest gekozen houding in deze. Deze houding wordt ook wel de lijkhouding genoemd. Deze onmisbare houding zal iedereen die yoga beoefend kennen. Deze houding heeft als doel om lichaam en geest te ontspannen. Een oogkussen is prettig omdat je je helemaal kunt afsluiten van je medeyogi’s. Je waant je in een droomwereld. oogkussentjes zijn soms voorzien van een lekkere geur zoals lavendel.

Dekentje

Om lekker te ontspannen is een dekentje geen overbodige luxe. Je kunt soms ineens afkoelen wat je met bijvoorbeeld een fleecedekentje kunt opvangen. Een goede ontspanning moet je op temperatuur kunnen ondergaan en het niet koud krijgen.

Yoga houdingen

Yoga heeft een aantal houdingen die voor iedereen te doen moeten zijn. Natuurlijk zijn bepaalde poses pas goed te doen nadat je vaak hebt geoefend. Een aantal oefeningen die iedereen die yoga bedrijft moet kennen staan hieronder zo goed mogelijk beschreven. Het beste is om gewoon wat you-tube filmpjes te bekijken om een goede indruk te krijgen.

De kindhouding is een yogaoefening die vooral voor de beginner aantrekkelijk en gemakkelijk te doen is.

De kindhouding is een voorover buiging die zittend wordt uitgevoerd. Je probeert om je zitvlak richting je hielen te brengen en je voorhoofd richting de yoga mat. Het kan zijn dat je ondersteuning onder je voorhoofd met bijvoorbeeld een dekentje of blok prettiger vind. Daarbij kun je eventueel je armen naar voren strekken.

Maansikkelhouding

De maansikkelhouding is zeker een prima houding voor een beginner.

Deze yoga oefening vraagt om de ruggengraat helemaal uit te strekken en zo lang mogelijk te maken. Het onderlichaam behoort stabiel en stevig op de ondergrond blijven staan.

Focus je op een recht bekken en je merkt dat deze houding je dan gemakkelijker afgaat.

Cobrahouding

Een fantastische oefening voor je onderrug. Een houding die niet mag ontbreken omdat deze pose vermoeidheid en stress kan verminderen. Nieren en buikorganen varen er wel bij.

De Berghouding

Deze houding wordt ook wel Tadasana genoemd. Op deze Boom-Berghouding zul je best wel even moeten oefenen om correct uit te voeren, maar zeker goed te doen voor een beginnende yogi. Het is de bedoeling om deze yoga oefening stap voor stap uit te voeren.

Bovenstaande oefeningen zijn nog maar een kleine greep uit de tientallen houdingen die je tijdens een yoga sessie kunt doen. Neem een paar yogalessen en ervaar de heerlijke uitwerking op lichaam en geest. Het is prettig om onder leiding van een kundige yoga leraar of lerares de houdingen goed aan te leren.

Mediteren

Om te mediteren heb je een goede in- en uitademing nodig. Volg de ademhaling door middel van tellen. Adem vier tellen in en probeer dan meer tellen (6 tellen)uit te ademen. Je kunt intussen in stilte een mantra opzeggen.

Mantra

Tijdens een meditatie of een gebed kun je een bepaald woord steeds weer herhalen. Het kan je bevrijden van vervelende gedachtes die je tijdens een meditatie niet wil. De mantra opzeggen zorgt er voor, dat je je richt op dat woord en je niet gaat denken aan andere dingen. Het geeft het denken als het ware een klusje..

Tijdens het mediteren observeer je je gedachten kom je tot een bepaalde kern. Door te mediteren train je je aandacht en focus je je op bijvoorbeeld je ademhaling.

Waar ga je mediteren?

Mediteren kun je onder begeleiding doen op een yogaschool of gewoon online thuis. Heb je het mediteren een beetje onder de knie, dan kan mediteren echt overal. Je sluit je af van de buitenwereld door in jezelf te keren en proberen door rustige ademhaling ontspanning te zoeken. Het kan staand maar ook lopend. Natuurlijk is het prettiger om te zitten. Dit kan overal. In de trein, in het vliegtuig, tijdens de pauze op je werk of gewoon thuis aan de keukentafel. Mediteren kan met geopende maar ook met gesloten ogen.

Wanneer je zittend gaat mediteren zorg dan dat je ontspannen rechtop zit. Sluit je ogen en adem een aantal keren diep in en langzaam weer uit. Dat geeft al direct een zekere ontspanning. Je bent alert en helder.

Focus nu alle aandacht op je ademhaling. Het natuurlijke ritme zal vanzelf komen. Wordt je afgeleid door iets in je omgeving, breng dan je aandacht weer terug bij je ademhaling. Probeer zo ontspannen mogelijk te blijven zitten.

Mediteren kan zorgen voor de ultieme bron van geluk. Vooral wanneer je dit ieder ochtend beoefend leer je vanzelf je lichaam goed kennen en weet je waar je blokkades zitten.