Trampoline kopen, waar let je op?

Kinderen vinden spelen op een trampoline fantastisch om te doen. Samen met je viendje of vriendinnetje zo hoog mogelijke sprongen maken en de aller lenigste kinderen kunnen salto’s maken. Kinderen zullen altijd JA zeggen tegen de aankoop van een trampoline. Voor ouders is het wel even een gedachte, waar ze aan moeten wennen. Trampolines zijn de wat duurdere speelobjecten en ja, je moet natuurlijk ook de ruimte hebben voor zo’n springding. De aankoop van een trampoline is echter een functionele aanschaf. Het geeft immers veel plezier en heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen. En dat is niet enkel voor de kids maar ook voor volwassenen kan de trampoline gebruikt worden voor een prima “fitness”work-out.

Gezondheid

We willen allemaal zo gezond mogelijk leven, maar hebben vaak geen zin om een paar keer per week in de sportschool te staan. Dat is met een trampoline echt niet nodig. Wanneer je deze een aantal keren per week intensief gaat gebruiken kom je al snel aan de broodnodige beweging per week. Een paar maal per week een flinke work-out van een half uur, geeft al de lichaamsbeweging die we tegenwoordig als zittende consument nodig hebben. Het springen op de trampoline moet gezien worden als sport. Er zijn zelfs mogelijkheden om er lessen in te volgen. Het springen op de trampoline geef sterke spieren en bevorderd de coördinatie. Door te springen gaat je ademhaling omhoog en moet je hart flink werken. Conditie en uithoudingsvermogen krijgen een aanzienlijke boost!

Tijdloos sportobject

Je kunt de trampoline zien als iets om mee te spelen maar ook als sportobject. Een trampoline is geschikt voor jong en oud. Koop je speelgoed wat is gebaseerd op de leeftijd van het kind, dan zal na een paar jaar de lol er van af zijn, omdat het kind dan te oud wordt. Dit is niet zo met de aankoop van een trampoline. Natuurlijk kost het een paar centen maar daar heb je dan ook decennialang plezier van. Jaar in, jaar uit zal de trampoline steeds weer terugkerende fun geven.

Leervermogen en uitlaatklep

Onderzoek toont aan dat kinderen die 45 minuten per dag intensieve beweging hebben, hun aandacht beter kunnen houden op school. Vooral in de vroege ochtend is lichaamsbeweging heel goed voor de ontwikkeling van het kind. Belangrijk om kinderen voordat ze naar school gaan, even lekker op de trampoline te laten springen. Als uitlaatklep is trampolinespringen ook een perfecte manier. Ideaal om energie kwijt te raken!

Trampolines zijn veilig en verkrijgbaar voor iedere tuin

Wanneer je een safety vangnet om de trampoline plaatst is dit extra veilig voor je kind. Geen zorgen dat ze naast de trampoline terechtkomen omdat het vangnet je kind tegenhoud. Voor elke tuin is een trampoline verkrijgbaar. Trampolines zijn te koop in verschillende vormen en afmetingen. Deze speelobjecten zijn over het algemeen van goede kwaliteit en gaan, bij goed onderhoud, lang mee.  Hoe klein de tuin ook is, er is altijd een trampoline die in jou tuin past!

Calorieën verbranden

Ben je van plan een aantal kilo’s af te vallen? Ga lekker trampolinespringen. Per 10 minuten raak je zo ongeveer 42 calorieën kwijt. Dan moet je wel een persoon zijn van zo ongeveer 75 kilo. Dan moet je echter wel 75 kilo wegen…Spring je dan ongeveer een half uurtje, dan heb je toch maar mooi 125 calorieën verbrand. Alle kleine beetjes helpen, nietwaar?

Maak je gebruik van een  elastische minitrampoline, dan is het tevens een super goeie manier om de tussenwervelschijven in je rug te voorzien van vloeistof. Rugspieren worden sterker en de tussenwervelschijven kunnen zich optimaal opladen en de elasticiteit kan voor een groot deel worden teruggewonnen.

Ouderen

Voor ouderen is trampolinespringen een hele gezonde work-out. Dus wanneer je boven de 60 bent, schroom niet om eens samen met je kleinkinderen de trampoline te gebruiken als sportobject. Het bevorderd spiergroei en er vindt extra vetverbranding plaats. Ook voor de balans van het lichaam is deze manier van conditietraining optimaal.

Knieën

Veel ouderen hebben last van hun knieën. De trampoline is niet blessuregevoelig en zorgt er voor dat er geen klappen hoeven worden opgevangen. Joggen of hardlopen doet dit wel voor omdat je gebruik maakt van een harde ondergrond. Op het vel van de trampoline veer je steeds terug, dit geeft extra bescherming voor de gewrichten.

Verlengen levensduur trampoline

Wanneer je een trampoline aanschaft wil je er ook zo lang mogelijk plezier van hebben. Het is een behoorlijke investering. Goed onderhoud is belangrijk. Hieronder vindt je een aantal tips die meehelpen om jarenlang blij te zijn met dit speelobject.

Hoes

Wanneer je een tijdje geen gebruik maakt van de trampoline, is het wel zo verstandig om de levensduur te verlengen door deze af te dekken met een afdekhoes. Wanneer er sprake is van een veiligheidsnet, haal deze dan weg en berg goed droog op. Het afdekhoes beschermd tegen zand, blad en steentjes. Zorg dat de hoes stevig om de trampoline zit. Vuil en weersinvloeden krijgen geen kans.

Schoonmaken

Het springdoek en de trampolinerand kunnen prima met lauw water en groene zeep worden gereinigd. Controleer direct de onderdelen. Check het frame en de conditie van de veren. Ook kan direct worden gekeken of het springdoek nog in de juiste staat is. Let er op of er dunne plekken in het doek zitten. Vooral wanneer dagelijks wordt gesprongen is dit aan te raden.

Frame en veren

De kans dat het frame en de veren gaan roesten is zeer klein. Deze zijn namelijk weerbestendig. Maak, om de conditie van de onderdelen te waarborgen, deze af en toe schoon met een sopje. Roestvrijstalen onderdelen kunnen het beste worden gereinigd met een RVS-reiniger. Nadat roestvrijstalen- of gegalvaniseerde onderdelen zijn gereinigd kan dit het beste nagedroogd worden met een zachte, droge doek.

Een trampoline kan tijdens slechte weeromstandigheden beter binnen worden gezet. Denk hierbij aan hevige storm of extreem veel regen.

Eén van de belangrijkste dingen die je moet voorkomen bij een trampoline is het vrijhouden van blad en takjes op de springmat. Bladafval en andere ongerechtigheden zorgen voor een kortere levensduur. Zorg er in ieder geval voor dat tijdens het herfst- en winterseizoen de trampoline beschermt wordt met een afdekhoes.

Veelgestelde vragen

Waarom vinden kinderen spelen op een trampoline zo fantastisch?

Kinderen vinden het leuk om zo hoog mogelijke sprongen te maken en salto's te doen.

Waarom zullen kinderen altijd 'JA' zeggen tegen de aankoop van een trampoline?

Voor kinderen is een trampoline een bron van plezier en avontuur.

Waar moeten ouders aan wennen bij de aankoop van een trampoline?

Ouders moeten wennen aan de gedachte van de prijs en de ruimte die een trampoline in beslag neemt.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van trampolinespringen voor zowel kinderen als volwassenen?

Trampolinespringen bevordert sterke spieren, coördinatie, conditie, en uithoudingsvermogen.

Waarom wordt de trampoline gezien als een tijdloos sportobject?

Een trampoline is geschikt voor zowel jong als oud, en biedt jarenlang plezier en beweging.

Hoe kan trampolinespringen kinderen helpen zich beter te concentreren op school?

45 minuten intensief bewegen per dag kan de aandacht en concentratie van kinderen op school verbeteren.

Hoe kan trampolinespringen dienen als een uitlaatklep voor kinderen?

Trampolinespringen is een ideale manier voor kinderen om energie kwijt te raken en plezier te hebben.

Hoe kunnen trampolines veiliger worden gemaakt voor kinderen?

Het plaatsen van een safety vangnet rondom de trampoline kan extra veiligheid bieden.

Hoeveel calorieën kunnen er worden verbrand met 10 minuten trampolinespringen?

Ongeveer 42 calorieën voor een persoon van 75 kilo.

Waarom is trampolinespringen een gezonde work-out voor ouderen?

Het bevordert spiergroei, vetverbranding, en balans bij ouderen.

Hoe biedt trampolinespringen bescherming voor de knieën van ouderen?

Het veermechanisme van de trampoline zorgt voor minder belasting op de gewrichten.

Wat zijn enkele tips om de levensduur van een trampoline te verlengen?

Onder andere het gebruik van een afdekhoes, regelmatig schoonmaken, en preventief onderhoud van het frame en de veren.

Wanneer moet een trampoline worden beschermd met een afdekhoes?

Vooral tijdens het herfst- en winterseizoen om vuil, blad en takjes van de springmat te houden.

Hoe kan roestvorming op het frame en de veren van de trampoline worden voorkomen?

Roestvrijstalen en gegalvaniseerde onderdelen regelmatig schoonmaken met een sopje of RVS-reiniger.

Wat helpt bij het behouden van de elasticiteit van het springdoek op de trampoline?

Het vermijden van bladafval en ander vuil dat de levensduur van het springdoek kan verkorten.