Spinningfiets

Spinningfiets schema

Natuurlijk is het veel prettiger om lekker in de buitenlucht te fietsen, maar in Nederland is dat niet altijd mogelijk. Donkere wintermaanden, regen en wind zijn niet bepaald aantrekkelijke weertypes om er op uit te gaan. Het spinningfietsen is uitermate goed voor hart en longen. Qua spieren gebruik je je been,- rug en bilspieren zeer intensief. Deze worden dan ook snel sterker door fietsen op een indoor fiets.

Work-out

Wanneer je een volledige work-out wil voor al je spieren, dan is spinning een prima keus. Bij spinning verander je, ten opzichte van fietsen op een hometrainer, nog wel is van houding. Tussendoor sta je zelfs op de pedalen. Dit komt bij een hometrainer niet voor. Zitten, staan en jumpen zijn afwisselende houdingen. Al je spieren worden daardoor getraind.

Calorieën verbranden

Een gemiddelde training op een spinningfiets zorgt voor een verbranding van ruim 700 calorieën. Dus wanneer je wil afvallen is de spinningfiets een geweldige uitdaging. In korte tijd vetten verbranden en dus afvallen.

Zwaar..

Een training op een spinningfiets kan behoorlijk zwaar zijn. Je verlegd je grenzen, maar je conditie wordt zienderogen beter. Het uitdagende van spinning zit ook in het doortrapsysteem. Dat motiveert om wat langer door te gaan en zo het beste uit jezelf te halen. Moe en voldaan zijn begrippen die na iedere training weer terugkomen.

Motivatie

Een spinningles zorgt voor motivatie. Dit komt omdat je met een groepje traint. Het is gezellig en samen afzien geeft een band. De meeste sportscholen bieden verschillende niveaus aan. Belangrijk om te sporten met mensen die op hetzelfde niveau zitten. Een beginnend spinner is wat anders als een doorgewinterd persoon.

Thuis spinning doen

Tegenwoordig met al het beeldmateriaal wat voorhanden is kan thuis op hoog niveau alles uit de kast worden gehaald. Spinning is niet meer alleen maar iets wat je in de sportschool beoefend. Met een goede kwaliteit fiets en een on-line coach kan net zoveel progressie worden gehaald als wanneer je deze sport buitenshuis beoefend.

Schema

Wil je alles uit jezelf halen wat er in zit? Dan is een betrouwbaar schema echt iets wat je nodig hebt. Gewoon een beetje zo nu en dan fietsen schiet niet op. Een schema zorgt ervoor dat je op gezette tijden gaat spinnen. Hieronder vindt je een aantal voorbeelden waar je je voordeel mee kunt doen..

Training spinning

Het doel van een goede trainingsles is om je uithoudingsvermogen te vergroten en dus je algehele fitheid te verbeteren. Het maakt niet uit waar je traint, op de sportschool of gewoon in je eigen omgeving. Hieronder vindt je 3 soorten indoortrainingen die allemaal uitgaan van verschillende posities op de fiets. Dus zittend op het zadel, billen iets uit het zadel en staande fietsen.

Snelheid trainen

Bij deze training zit je op het zadel met beide handen aan het stuur. Er zitten geen heuvels in deze training. De tijd die deze indoortraining kost is 30 minuten. Je fietst op een lage tot gemiddelde weerstand. Deze training is prima om veel calorieën te verbranden.

 • Warm jezelf drie minuten op en fiets in een lage tot matige versnelling.
 • Dan een halve minuut sprinten om vervolgens weer 30 seconden te peddelen op rustige wijze. Herhalen tot er 6 minuten om zijn.
 • Kom nu omhoog uit het zadel, houd je handen aan het stuur  en fiets 3 minuten gematigd tempo.
 • Herhaal het voorgaande drie keer
 • Daarna die minuten rustig afkoelen

Uithoudingsvermogen trainen

Deze 45 minuten training zorgt er voor, dat je lichaam nét even iets langer door kan gaan.

 • Begin de training met een opwarmingstijd van 5 minuten in lichte tot matige versnelling.
 • Dan één minuut met een matige versnelling op 60% van je kunnen. Blijf in het zadel zitten.
 • 30 Seconden herstellen.
 • Dan 90 seconden met iets meer weerstand. Blijf in het zadel zitten en behoud het aantal omwentelingen die je met de 60 seconden ook had. Dit zijn er ongeveer 80 tot 90.
 • Herstel nu 30 seconden.
 • Dan weer hetzelfde als voorgaande keren maar dan 120 seconden (2 minuutjes) met nog iets meer weerstand.
 • 5 minuten herstellen.
 • Bovenstaande interval een keer of 3 herhalen en dan 5 minuten rustig uitfietsen.

High Intensity Interval training

Deze HIIT wordt ook wel Tabata training genoemd. Een intensieve training met snelle intervallen en kort herstel.

 • Met een matige tot lichte versnelling 5 minuten opwarmen. Je zit op het zadel met handen aan het stuur.
 • Nu billen van het zadel en 8 keer twintig seconden sprinten op matige versnelling.
 • Tussen de sprintjes 10 seconden rust.
 • Herstellen door één minuut rustig te fietsen op lage weerstand.
 • Bovenstaande interval nog een keer herhalen.
 • Weer één minuut herstellen.
 • Blijf op het zadel zitten en sprint 4 x 40 seconden met 20 seconden rust er tussen.
 • Bovenstaande herhalen.
 • Push dan al de overgebleven energie er nog één keertje uit, gedurende 60 seconden.
 • Afkoelen en op een rustig tempo 5 minuten uitfietsen.

Wat is het beste trainingsschema?

Eigenlijk is er niet het beste trainingsschema. Het is zelfs ook zo dat je een bepaald schema kunt uitbreiden of aanpassen. Bovenstaande schema’s zijn een soort van leidraad waar je alle kanten mee op kunt. Wil je je conditie nóg beter, dan kan bijvoorbeeld een uithoudingsvermogen schema worden uitgebreid door meer minuten met nog iets meer weerstand te fietsen. De keus is aan jezelf.

Veelgestelde vragen

Waarom is spinning gunstig ten opzichte van buiten fietsen?

In Nederland zijn er vaak weersomstandigheden die buiten fietsen onaantrekkelijk maken, zoals regen, wind en donkere wintermaanden. Spinning biedt een binnenalternatief dat even effectief is voor hart, longen en spieren.

Hoe effectief is spinning voor een volledige workout?

Spinning biedt een uitstekende totale lichaamstraining, waarbij verschillende houdingen worden aangenomen, waaronder zitten, staan en zelfs springen. Hierdoor worden alle spiergroepen intensief getraind.

Hoeveel calorieën worden er verbrand met een spinningtraining?

Gemiddeld kan een spinningtraining van matige tot hoge intensiteit leiden tot de verbranding van ongeveer 700 calorieën. Dit maakt het een goede optie voor gewichtsverlies.

Is spinning een zware vorm van training?

Spinning kan uitdagend zijn, waarbij je je eigen grenzen verlegt en je conditie verbetert. Het gebruik van het doortrapsysteem moedigt aan om door te blijven gaan en het beste uit jezelf te halen.

Waarom kan een spinningles motiverend zijn?

Trainen in een groep creëert een motiverende sfeer. De gezelligheid en gedeelde inspanning versterken de band tussen deelnemers. Meeste sportscholen bieden verschillende niveaus aan om te zorgen dat je traint met mensen van vergelijkbare vaardigheden.