Spinningfiets onderhouden en schoonmaken

 

​​Een spinningfiets is vaak terug te vinden in de sportschool. Je kent ze wel, beelden van zwetende sporters die zich helemaal uit de naad fietsen. Een spinningfiets is geen gewone fiets. Deze fiets is namelijk voorzien van een doortrapsysteem. Dit betekent dat wanneer jij stopt met fietsen de trappers doordraaien. Een hometrainer heeft dit niet, die werkt als een gewone fiets.

Een doortrapsysteem vergt wel een beetje inzicht en vaardigheid. Stoppen en direct afstappen is er met een spinner niet bij. Een spinningfiets is eigenlijk alleen geschikt voor de ervaren fietser.

Spinning wordt ook wel indoor cycling genoemd. Je kunt groepsgewijs gaan spinnen in een fitness-centra. Maar ook thuis kan een spinningfiets voor de broodnodige cardio zorgen.

Spinning

Officieel is spinning een merknaam. Deze sport begon in Zuid-Californië in een klein sportschooltje. Johnny Goldberg is de uitvinder en door zijn passie voor het wielrennen bedacht hij de spinningfiets.

Begin jaren’90 werd deze sport immens populair in Amerika. Waaide na een aantal jaar over naar Europa. Eigenlijk heet deze sport dus indoor-cycling maar de term spinning is zo ingeburgerd dat iedereen wel weet waar het over gaat.

Spieren

Spinnen is een goede lage-impact cardio training, die je zo zwaar kunt maken als jezelf wil. Fitness centra beschikken vaak over de mogelijkheid om te gaan spinnen met een groep. Ophitsende muziek en een fitnesstrainer zorgen er voor dat je een flinke work-out kunt doen. Spinnen is goed voor je spieren, maar zorgt ook voor een goede doorbloeding van het gehele lichaam en geeft ook nog een eens prima uithoudingsvermogen. Goed voor het bestrijden van chronische pijntjes en na afloop heb je een stralend humeur.

Tijdens een complete work-out verbrand je enorm veel calorieën. Wanneer je een spinningfiets vergelijkt met een crosstrainer zie je dat je als spinner veel intensiever bezig bent. Het energieverbruik ligt dan ook erg hoog.

De spinningles

Zowel in de sportschool als on-line heb je de mogelijkheid om een spinningles te volgen.

Iedereen kan het !

Iedereen, vanaf een jaar of 18 kan meedoen met een spinningles. Een groepsles is altijd leuker dan in je uppie voor een beeldscherm te gaan spinnen. Heb je echter niet veel tijd om buitenshuis naar de sportschool te gaan, dan is thuis een prima alternatief. Je moet natuurlijk wel in het bezit zijn van een degelijke spinningfiets.

Unieke ervaring

Spinning is niet hetzelfde als buiten fietsen. Een lesje spinning voelt mede door de muziek aan als een feestje. Interval en hartslag worden met spinnen goed getraind. Er is altijd een instructeur die je tot het uiterste kan laten gaan.

Motivatie

Samen met anderen zoveel mogelijk uit een training halen is al een doel op zich. Het werkt echt motiverend om samen met medefietsers een soort van competitie te ervaren. Met mensen om je heen ga je gewoon door!

Blessures

Wanneer je te maken hebt gehad met blessures is spinnen prima om te doen. heupen, knieën en enkels worden ontzien. Ook wanneer je niet 100% fit bent. Voor de oudere mens is spinning een prima sport om in conditie te komen.

Aanschaf spinningfiets

Wanneer je een spinningfiets aanschaft let er dan op dat je deze kunt afstellen naar je eigen lengtemaat. Het zadel en het stuur zijn essentieel voor jou lengte. Een slecht afgestelde fiets zorgt voor blessures aan rug en knieën.

Let ook op het gewicht van het vliegwiel. Zorg voor minimaal een gewicht van 10 kilo. Het vliegwiel wordt tijdens het spinnen aangedreven en zorgt dan voor eenzelfde weerstand als een normale fiets.

De aandrijving

Je kunt kiezen voor een V-aandrijfriem of een kettingaandrijving. Een kettingaandrijving moet wel regelmatig worden geolied en zorgt dus voor meer onderhoud. Wil je niet veel onderhoud kies dan voor een V-aandrijfriem. Deze is duurder maar heeft amper onderhoud nodig.

Behalve dat een spinningfiets met een doortrapsysteem zijn er ook spinningfietsen op de markt die een freewheel systeem hebben. Dit systeem zorgt er voor dat je net als bij een hometrainer kunt stoppen met trappen. Het vliegwiel draait wel door, maar de trappers kun je stil houden.

Let bij aankoop ook op de pedalen. Ben je een onervaren spinner dan kan gekozen worden voor toeclips. Je schoenen kunnen met deze clips worden vastgezet. Ervaren fietsers kiezen vaak voor klikpedalen.

Het is ook belangrijk dat de fiets stevig staat en dus stabiel is. Je kunt altijd een fietscomputer bij je spinningfiets aanschaffen. Leuk om dan te zien hoeveel kilometer je tijdens een training aflegt en hoeveel calorieën je hebt verbruikt.

Bekende spinningfietsen zijn o.a Higol, USA Company, Kettler , Virtufit & Tuntur.

Onderhoud

Alles wat je gebruikt in dit leven heeft op een bepaald moment onderhoud nodig. Zo ook de spinningfiets. Bij dit soort fietsen kan van alles kapot gaan, zoals de tandwielen, trappers, vliegwiel en tandwielen. Vooral wanneer je de fiets veel gebruikt heb je meer kans op slijtage.

Schoonhouden

Het is slim om na elke training je fiets droog te vegen. Zweetdruppels kunnen vlekken veroorzaken omdat deze zuur zijn. Veeg dus na de training alle vocht van de fiets. Het is belangrijk om geregeld zo om de paar maanden een smering aan de motor te geven. Ook alle bewegende delen van de fiets hebben zo’n smering nodig. Eéns in de zes maanden kan een groot onderhoud het behoud van je fiets betekenen. Haal een gedeelte van de fiets uit elkaar, reinig en ontvet.

Door het constante gebruik en de trillingen die dit veroorzaakt, kunnen bouten en schroeven wat losser komen. Controleer maandelijks of deze moeten worden aangedraaid.

Ketting en tandwielen

De ketting is één van de belangrijkste onderdelen van een spinningfiets. Deze heeft regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Dit kan je als leek gemakkelijk zelf doen. Het is ook het behoud van je fiets. Er komt natuurlijk geen modder in de ketting zoals bij een fiets op de weg, maar er kan zeker wel vuil vast gaan zitten.

Wanneer de ketting wat vuil en vettig is kun je deze het beste met een mild reinigingsmiddel schoonmaken. Gebruik 1 deel reinigingsmiddel en 5 delen water. Spray of smeer de tandwielen en ketting in met het schoonmaakmiddel en borstel vervolgens schoon. Tijdens het sprayen de trappers achteruit laten ronddraaien.

Laat twee minuten inwerken en spoel dan af. Met een vochtige doek alle vuil verwijderen van de ketting en de tandwielen. Zorg er daarna voor dat de ketting goed droog is, dit voorkomt roestvorming.

De ketting is nu ontvet en zal weer opnieuw moeten worden ingeolied. Doe dit met een goede kettingspray. Niet te veel anders zal de ketting weer meer vuil aantrekken.