Scheenbeschermers kickboksen

Kickboksen is een vechtsport die steeds populairder wordt. Het is een intensieve sport waarbij je krachtige trappen en stoten uitdeelt en incasseert. Omdat de veiligheid van de sporter centraal staat, is het dragen van de juiste uitrusting van essentieel belang. Een onderdeel hiervan zijn de scheenbeschermers. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze bescherming.

Waarom zijn scheenbeschermers belangrijk?

Tijdens kickboksen worden er veel trappen gegeven, wat risico’s met zich meebrengt voor de schenen. Een stevige trap op je scheenbeen kan zorgen voor flinke pijn en zelfs ernstige blessures. Scheenbeschermers bieden bescherming tegen deze impact en verkleinen daarmee de kans op blessures.

Soorten scheenbeschermers

Er zijn verschillende soorten scheenbeschermers verkrijgbaar. Hieronder bespreken we de belangrijkste:

Instap scheenbeschermers

Deze scheenbeschermers zijn gemakkelijk aan te trekken doordat je er in kunt stappen. Dit is handig wanneer je niet graag veters strikt. Instap scheenbeschermers zijn verkrijgbaar in verschillende maten en materialen.

Kous scheenbeschermers

Kous scheenbeschermers zijn de meest populaire scheenbeschermers onder kickboksers. Deze scheenbeschermers hebben een elastische band en trek je als een sok omhoog. Ze voelen comfortabel aan en zorgen voor een goede pasvorm.

Vast te zetten scheenbeschermers

Deze scheenbeschermers zijn voorzien van klittenband waardoor je ze kunt vastzetten. Hierdoor blijven de scheenbeschermers stevig op hun plek zitten tijdens het kickboksen.

Materialen

Scheenbeschermers zijn er in verschillende materialen. Hieronder de meest gebruikte materialen:

Synthetisch leer

Synthetisch leer is duurzaam en voelt comfortabel aan. Dit materiaal is gemakkelijk te onderhouden en gaat lang mee.

Leer

Leer is het meest duurzame materiaal voor scheenbeschermers. Het voelt goed aan en biedt een optimale bescherming tijdens het sparren.

Foam

Foam wordt veel gebruikt als vulling voor scheenbeschermers. Dit materiaal vangt de schokken op en biedt goede bescherming.

Maat

De juiste maat van scheenbeschermers is belangrijk voor een goede bescherming. Om de juiste maat te bepalen, meet je de omvang van je kuit en de lengte van je scheen. Op basis hiervan kun je de juiste maat selecteren.

Onderhoud

Om scheenbeschermers goed te onderhouden is het belangrijk om ze na gebruik schoon te maken en te drogen. Bewaar ze op een droge en koele plek.

Conclusie

Scheenbeschermers zijn een belangrijk onderdeel van de kickbokssport en bieden bescherming tegen blessures. Er zijn verschillende soorten scheenbeschermers verkrijgbaar met uiteenlopende materialen. Het is belangrijk om de juiste maat te kiezen en ze goed te onderhouden.

Veelgestelde vragen

1. Zijn scheenbeschermers verplicht bij kickboksen?
Ja, scheenbeschermers zijn verplicht bij kickboksen.

2. Kan ik scheenbeschermers wassen?
Het is afhankelijk van het materiaal van de scheenbeschermers of deze gewassen kunnen worden. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing.

3. Moet ik mijn reguliere schoenmaat aanhouden bij het kiezen van scheenbeschermers?
Nee, het is belangrijk om de maten van je kuit en scheen te meten om de juiste maat te kunnen kiezen.

4. Moet ik altijd de duurste scheenbeschermers kopen voor de beste bescherming?
Niet altijd. Synthetische scheenbeschermers kunnen ook goede bescherming bieden tegen een betaalbare prijs.

5. Kunnen scheenbeschermers ook gebruikt worden bij andere sporten?
Ja, scheenbeschermers kunnen ook gebruikt worden bij andere vechtsporten of sporten waarbij er veel getrapt wordt, zoals voetbal.