Roeitrainer schoonmaken en onderhoud

Het meest populaire en bekende fitness-apparaat is de roeitrainer. Iedereen kent dit object en heeft er wel eens kennis meegemaakt. Kom je regelmatig in de sportschool dan is er altijd een roeimachine te vinden. Ook in de thuissituatie kan altijd een roeitrainer worden gebruikt. Je conditie wordt, door een aantal keren per week te roeien, snel beter. Ook je spieren zullen worden verbeterd. Eigenlijk zorgt een roeiapparaat voor een full-body work-out. Rug-, schouder en armspieren maken progressie door het roeien, maar ook de buik- en beenspieren zullen door een roeitraining sterker worden. Een paar bekende roeimachines zijn o.a. de WaterRower en de VirtuFit. Er kan geroeid worden met waterweerstand of met luchtweerstand. Train je op een roeiapparaat welke is gevuld met water, dan heb je de meest realistische roei-ervaring.

Het voordeel van een roeitrainer is dat al je spieren worden aangezet tot werken. Het kost dus weinig tijd met veel resultaat. Conditie en spieren worden getraind. Zowel vet als calorieën worden tijdens een roeisessie verbrand. Op een rustig tempo roeien zorgt voor veel vetverbranding. Ga je op een hoog tempo aan het werk dan zal er juist meer calorieën worden verbrand. De roeitrainer helpt je om je hele lichaam aan het werk te zetten.

Waar let je op bij de aanschaf van een roeitrainer

  • Het kan belangrijk zijn dat de roeitrainer kan worden ingeklapt.
  • Jou lichaamsgewicht en lengte moeten passen bij de roeimachine.
  • Gewicht, aandrijving en hoogte van de zit moet je zeker in je overweging meenemen.
  • Het type weerstandssysteem en de display/computer zijn ook belangrijk.

Roeitrainer voor thuis

Ben je van plan om een roeimachine aan te schaffen en te gebruiken in de thuissituatie, probeer je dan op verschillende merken te focussen en te onderzoeken welke de beste voor jou zal zijn. Wil je bijvoorbeeld een realistische roeiervaring? Kies dan voor de VirtuFit Ergometer.

De Focus Fitness 2 is gemakkelijk inklapbaar en zeer geschikt voor lange mensen.. De Focus Fitness Row 3 geeft dan weer een zeer laag geluid door de luchtweerstand. De Senz Sports R5000 is het meest geschikt voor professioneel gebruik. En verder zijn de Flow Fitness Como Water en de WaterRower Natural Essen fantastische roeiapparaten die aan alle eisen voldoen.

Conditieverbetering

Wanneer je een roeitrainer aanschaft is het belangrijk, zeker met als doel conditieverbetering, om jezelf uit te blijven dagen. Probeer een roeiapparaat te kopen waar voldoende trainingsprogramma’s opzitten. Wil je extra uitdaging? Schaf dan een apparaat met een app verbinding aan.

Roeitrainer schoonhouden

Net als ieder ander fitnessapparaat, is het noodzakelijk om een roeimachine schoon te houden en regelmatig groot onderhoud te plegen. Probeer altijd steeds weer het stof verwijderen. Komt er te veel stof in de machine, dan kan dit de bewegende onderdelen aantasten. Tijdens het schoonmaken nooit  bijtende of brandbare stoffen gebruiken. Aceton, petroleum, benzine, ammoniak of olie zijn not-done. Altijd schoonmaken met een mild schoonmaakmiddeltje op waterbasis. Gebruik hierbij een zachte doek. Niet met een druipnatte doek werken maar met een vochtig exemplaar.

Siliconenspray

Het is belangrijk om de glijrails en de lagers regelmatig te reinigen en te smeren. Gebruik hiervoor een goede siliconenspray. Een goede spray trekt geen vuil aan en heeft een smerende werking. Een siliconenspray kan ook worden gebruikt op scharnieren.

Het meest gebruikte onderdeel is het loopvlak. Gebruik nooit geen zuurhoudende middelen maar gewoon een ruitenreiniger om schoon te maken. Kijk ook regelmatig het bankje waarop je zit even na. Dit kan wat stroever gaan lopen door vuil tussen de rolletjes. Haal voorzichtig het vuil weg met een doek.

Ketting smeren

De ketting moet ééns in de 50 uur worden schoongemaakt en gesmeerd. Wordt de roeimachine intensief gebruikt dan komt dit neer op 1 x per week smeren. Thuis is 1 x per half jaar voldoende. Viezigheid afvegen met een doek en dan de ketting inoliën. Gebruik hiervoor gewone smeerolie.

De roeihendels

De roeihendels op je machine hebben hydraulische zuigers. Tijdens het bewegen worden krachten uitgeoefend op deze systemen. Zorg ervoor dat je een goede spray hebt die een droog laagje achter laat.

Magnetische roeimachine

De roeitrainer heeft een systeem wat de kracht van de gebruiker opvangt. Verbindingen en handgrepen moeten regelmatig worden gecontroleerd. Er kunnen namelijk gekke dingen gebeuren wanneer deze defect zou raken. De roeibeweging kan worden gemaakt door een touw met handvat. Deze onderdelen moeten alleen worden gecontroleerd maar nooit worden gesmeerd!

De batterij verwisselen

Bedenk dat een oude batterij mogelijk lekkage kan veroorzaken. Op die manier kan de display schade oplopen en kapot gaan. Een display is een duur onderdeel van een roeiapparaat. Dus ook al is de batterij nog niet leeg, toch na ongeveer anderhalf jaar omwisselen.

Bevestigingsbouten

Door trillen van de roeimachine, kunnen bouten los gaan zitten. Het is verstandig om ééns per maand de bouten te controleren.

Updaten

Het is belangrijk om regelmatig de software te updaten. Zo kunnen je je prestaties misschien verbeteren. Controleer dus regelmatig of je display up to date is.

Veelgestelde vragen

Wat is het meest populaire en bekende fitness-apparaat?

De roeitrainer.

Wat zijn de voordelen van een roeitrainer?

Een roeitrainer zet al je spieren aan het werk, verbetert zowel conditie als spieren, en zorgt voor vetverbranding en calorieverbranding.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een roeitrainer?

Bij de aanschaf van een roeitrainer moet je letten op zaken zoals inklapbaarheid, geschiktheid voor jouw lichaamsgewicht en lengte, gewicht, aandrijving, hoogte van de zit, type weerstandssysteem en de display/computer.

Welke roeitrainers zijn geschikt voor thuisgebruik?

Voor thuisgebruik zijn roeitrainers zoals de VirtuFit Ergometer, Focus Fitness 2, Focus Fitness Row 3, Senz Sports R5000, Flow Fitness Como Water en WaterRower Natural Essen geschikt.

Hoe kan je je conditie verbeteren met een roeitrainer?

Om je conditie te verbeteren met een roeitrainer is het belangrijk om jezelf uit te blijven dagen en een apparaat aan te schaffen met trainingsprogramma's en eventueel een app verbinding.

Hoe kan je een roeitrainer schoonhouden en onderhouden?

Om een roeitrainer schoon te houden en te onderhouden, moet je regelmatig stof verwijderen, siliconenspray gebruiken voor glijrails en lagers, ketting schoonmaken en smeren, bevestigingsbouten controleren, de software updaten, en de batterijen tijdig verwisselen.