Ben je een beginneling op het gebied van roeitraining dan is het een aanrader om niet meer dan drie dagen per week gebruik te maken van dit apparaat. Ben je al vergevorderd, dan kan met gemak 6 x getraind worden in de week. Doe dan 3 x een intervaltraining en 3 x een hersteltraining. Ben je volledig hersteld dan is het effect van de training bereikt.

Afvallen met de roeitrainer

3 Maal per week een training van 30 minuten met nog een aantal eindoefeningen kan 12 weken worden gevolgd. Het is aan te raden om op maandag, woensdag en vrijdag te trainen. Op deze manier zit er altijd 1 of 2 rustdagen tussen.

Voor sporters die aan hun fitheid willen werken is dit een perfecte manier van trainen. De intensiteit is laag, dus er wordt het meest in de vetverbrandingszone getraind. Versterk je spieren, verbeter het uithoudingsvermogen en voel je energieker. Je zult ook door deze training beter gaan slapen.

Je sportdoel kan ook bereikt worden in de thuissituatie. Maar, hoe pak je dat aan…Wil je afvallen, dan heb je een ander schema nodig dan wanneer je conditie wil verbeteren.

Een roeitrainer is ideaal om te gaan bewegen. Bewegen is goed voor een gezonde geest en lichaam. Dit apparaat leent zich uitstekend om op elk niveau te trainen. Als beginner is het de bedoeling dat je rustig van start gaat.

Op je voeding letten

Neem je minder brandstoffen in, dan je verbrand, dan zal je gaan afvallen. Voor veel mensen is dit een echte strijd en een behoorlijke uitdaging. Toch is het niet echt moeilijk om met de roeitrainer wat kilo’s kwijt te raken. Het is een kwestie van doorzetten.

Tips

 Cardio op de roeitrainer

Cardiotrainingen worden het meest gedaan op de roeitrainer. Duurvermogen wordt verbeterd en je verbrand veel calorieën, dus koolhydraten. Tegelijkertijd zullen er veel spieren worden gebruikt.

Zorg voor een verstandige opbouw en begin altijd met een warming-up. Eeindig met een cooling-down. De dagen dat je niet traint kunnen je spieren herstellen. Variaties in trainingen zijn ook belangrijk. Dit geeft afwisseling en zorgt voor minder blessures. Varieer in intensiteit.

Houding en combinatie

Altijd zorgen voor een juiste houding. Dat is de basis! Warming-up zorgt er voor dat je spieren worden opgewarmd. Cooling -down is goed voor het afvoeren van afvalstoffen. Het bevordert dus het herstel.

Probeer lenigheids- en rekoefeningen te combineren met de training op het roeiapparaat.

Variaties

Variaties zijn belangrijk voor de motivatie. Laat de lengtes van de intervallen verschillen in omvang. Het prikkelt je lichaam en laat je met plezier trainen. Het effect wordt op deze manier optimaal. Niet te zwaar trainen en/of te hoge weerstand vragen. Neem regelmatig je rust.

Voorbeeld intervaltraining beginner

Door intervaltrainingen te doen gaat je conditie snel omhoog.

Je kunt de bovenstaande training verzwaren door de weerstand van de roeitrainer te verhogen. Verlengen van de 1 minuut op hoog tempo naar 2 minuten.

Duurtraining beginner

De bedoeling van een duurtraining is om af te vallen. Vetverbranding is het uiteindelijke doel van deze training.

Je kunt bovenstaande training verzwaren door het weerstandsniveau te verhogen en door de 3 en 10 minutensessie nog een keer te herhalen.

Hoe blijf je gemotiveerd

Het vereist best wel wat mentale kracht om te blijven roeien. Probeer niet om gefrustreerd te raken door;