Pel noten

Als je van noten houdt, dan weet je hoe frustrerend het kan zijn om ze te pellen. Of het nu gaat om amandelen, walnoten of pecannoten, het kan een tijdrovend karwei zijn om de harde schaal te verwijderen. Maar wist je dat het pellen van noten eigenlijk een essentiƫle stap is om van hun gezonde voedingsstoffen te genieten? In dit artikel leggen we uit hoe je noten kunt pellen, de voordelen ervan en welke gereedschappen de taak gemakkelijker maken.

De voordelen van gepelde noten

Noten staan bekend om hun hoge gehalte aan gezonde voedingsstoffen, zoals gezonde vetten, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Het eten van noten kan helpen bij het verbeteren van de gezondheid van het hart, het verminderen van het risico op bepaalde ziekten en het verbeteren van de spijsvertering. Maar het grootste deel van deze gezonde voedingsstoffen bevinden zich in de notenkern. Door noten te pellen, kunt je ze gemakkelijker verteren en meer voedingsstoffen opnemen.

Hoe noten te pellen

Er zijn verschillende manieren om noten te pellen, afhankelijk van het type noot dat je hebt en de gewenste techniek. Hieronder hebben we de drie populairste methoden opgesomd:

Methode 1: Pletten

Voor noten zoals walnoten en pecannoten, kun je ze gemakkelijk pletten met een notenkraker om de schaal te breken en de kern te openen. Leg de noot op de notenkraker en pas de druk aan totdat de schil barst. Breek de noot open en verwijder de kern.

Methode 2: In de oven bakken

Je kunt noten ook pellen door ze kort in de oven te bakken. Leg de noten in een enkele laag op een bakplaat en bak ze vervolgens ongeveer 10 minuten op 180 graden. Verwijder de noten uit de oven en laat ze afkoelen voordat je de schil verwijdert.

Methode 3: Weken

Sommige noten, zoals amandelen, kunnen gemakkelijk worden gepeld door ze eerst te weken in water. Leg de noten in een kom met water en laat ze enkele uren weken. Verwijder vervolgens de schil door deze eraf te trekken.

Welke gereedschappen kun je gebruiken om noten te pellen?

Er zijn verschillende gereedschappen op de markt die het pellen van noten gemakkelijker maken. Hieronder hebben we een aantal opgesomd:

Notenkrakers

Notenkrakers zijn het meest bekende en gebruikte gereedschap voor het pellen van noten. Er zijn handmatige en automatische notenkrakers beschikbaar, afhankelijk van hoeveel noten je moet pellen.

Notenpincet

Een notenpincet is een klein gereedschap met lange uiteinden waarmee je de noten kunt vastpakken en de schil kunt verwijderen.

Notenschaal

Een notenschaal is een schotel met een inkeping die perfect is voor het vasthouden van noten terwijl je ze pelt. Het voorkomt ook dat de noten tijdens het pellen uit je handen glijden.

Conclusie

Noten zijn een essentieel onderdeel van een gezond dieet en het is belangrijk om ze op de juiste manier te pellen om optimaal van hun voedingsstoffen te genieten. Met behulp van de juiste techniek en gereedschappen kan het pellen van noten eenvoudig en gemakkelijk worden gedaan.

Veelgestelde vragen over het pellen van noten

1. Kun je noten pellen met je handen?

Ja, sommige noten kunnen gemakkelijk worden gepeld met de handen, zoals pinda’s en pistachenoten.

2. Hoe lang moeten noten in de oven worden gebakken voordat ze kunnen worden gepeld?

Noten moeten ongeveer 10 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven worden gebakken voordat ze kunnen worden gepeld.

3. Zijn er notensoorten die niet gepeld hoeven te worden?

Sommige noten, zoals cashewnoten, hebben geen schil die hoeft te worden verwijderd voordat je ze kunt eten.

4. Hoeveel noten kun je pellen met een notenkraker?

Dit hangt af van het type notenkraker dat je hebt en of het handmatig of automatisch is. Over het algemeen kan een handmatige notenkraker ongeveer 10 noten per minuut pellen.

5. Kun je noten pellen zonder gereedschap?

Ja, sommige noten kunnen gemakkelijk met de hand worden gepeld, zoals pinda’s en pistachenoten.