Wat is een barbell?

Wanneer je net bent begonnen met sporten zul je ontdekken dat er heel veel onbekende termen jou ter ore komen. Zo ook een barbell! Tijdens een trainingsschema kom je plotseling tegen “bench press warming up met de barbell. Dus wel even handig om te weten wat een barbell is.

Een barbell is een stang. Een langwerpige staaf die wordt gebruikt om de bijvoorbeeld een oefening als de squat mee te doen. Ook de deadlift wordt met een barbell gedaan. Tijdens trainingssessies zul je merken dat je regelmatig de barbell kunt gebruiken.

De barbell wordt dus gebruikt tijdens fitnesstraining. Powerliften, bodybuilding en crossfit zijn een aantal voorbeelden die met een barbell worden uitgevoerd. De staaf waar dit fitnessapparaat uit bestaat kan worden verzwaard door er gewichten aan te hangen. Vanaf 5 kilo aan iedere kant kan een beginnetje worden gemaakt.

Wil je spiermassa opbouwen dan is de Barbell je maatje. Er is de mogelijkheid om met dit fitnessapparaat vele verschillende oefeningen voor het hele lichaam uit te voeren. Borst, rug, onderlichaam en buikspieren kunnen met de barbell worden getraind. Je kunt de barbell oefeningen moeilijker maken door te verzwaren door meer kilo’s te gebruiken.

De juiste maat

Wanneer je uitgaat van een barbell die bijna in iedere sportschool wordt gebruikt heb je te maken met een officiële maat. Dat is een Olympische barbell. Deze is 220 cm lang en weegt 20 kilo. Bij het trainen met een barbell maak je over het algemeen gebruik van compound oefeningen. Dit zijn samengestelde spiergroepoefeningen. Met een barbell kun je al heel snel kracht ontwikkelen.

Goede houding

Om op de juiste wijze te trainen met een barbell heb je de juiste houding nodig. Als beginner is het verstandig met heel weinig of geen kilo’s te trainen. Vraag iemand die ervaring heeft met dit fitnessapparaat. Het kost geduld, tijd en aandacht om goed met de barbell om te gaan. De oefeningen moeten vanuit een goede basis worden opgebouwd. Wanneer je echter de techniek doorhebt zul je met grote sprongen vooruit gaan.

Halterschijven

Halterschijven zijn onlosmakelijk verbonden met een barbell. Meestal worden deze schijven samen met een barbell verkocht. Een set kan bestaan uit een stang, gewichten (de halters) en veersluiters. Het totale gewicht is 140 kilo. De halters kunnen verschillende gewichten hebben. 5, 10, 20 en meerdere kilo’s kunnen een set vormen.

Halterbank

De borsttraining kan worden gedaan op een halterbank. Kan aangeschaft worden als een vlakke fitnessbank wel of niet verstelbaar, maar ook als multifunctionele bank. Hier kun je ook o.a. de buikspieren op trainen.

Oefeningen met de barbell

Om kracht op te bouwen is een barbell samen met halters een prima middel. Ga je voor het eerst oefenen met dit apparaat laat dan de gewichten nog even achterwege. Wanneer je doorhebt welke houding nodig is kunnen langzamerhand gewichten aan de barbell worden gehangen. Zie hieronder een aantal oefeningen die door iedereen moet kunnen worden gedaan.

 

Deadlift

Dit is één van de kreten die je vast wel eens hebt gehoord. Iedereen zou, ongeacht het doel, deze oefening moeten kunnen doen.

Pendlay Row

Pendlay Row zorgt voor kracht door explosieve bewegingen. Een compound oefening welke ook helpt bij bijvoorbeeld deadlifts en rows. Vergroot je kracht en leert je om een goede positie in te nemen.

Barbell Curl

Vergroot de kracht van je biceps en onderarmen door de curl regelmatig te doen. Ook verbeter je hiermee de grijpkracht. Je kunt al snel met zwaardere gewichten werken.

Barbell lunge

Een echte oefening die je als barbell gebruiker zeker moet toepassen is de Barbell lunge. Deze krachtoefening traint de bilspieren en hamstrings op sublieme manier. Ook de heup-en buikspieren worden met de lunge verbeterd.

Bankdrukken

De meeste sportschoolbezoekers vinden bankdrukken een oefening die je moet doen. Je bouwt grote kracht op met deze oefening aan de borstspieren. Ga als volgt te werk;