Loopband schoonmaken en onderhouden

Om jezelf in topconditie te houden is een fitnessapparaat als een loopband helemaal perfect. Fitnessplezier ten top en tegelijkertijd een goede conditie krijgen is twee vliegen in één klap. Wanneer je een loopband in de thuissituatie gebruikt, moet je je wel bedenken om dit fitnessapparaat  regelmatig te reinigen en onderhoud te plegen. Ook is een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een professioneel bedrijf geen overbodige luxe.

Onjuist onderhoud, of helemaal niks aan onderhoud doen, kan leiden tot blessures en onveiligheid van de loopband. Alle onderdelen van een loopband hebben zo hun eigen verzorging nodig.

Topconditie

Jou levensduur zal door sporten zeker worden verlengd. Door gebruik te maken van de loopband zal conditie verbeteren en spieren en gewrichten soepel blijven. Een duurtraining op een loopband duurt zo ongeveer 40 minuten. Ga je lange afstanden lopen  dan wordt aangeraden om 1 tot 3 keer per week te trainen. Je kunt als beginner het beste rustig aan beginnen, om daarna je trainingen uit te bouwen tot ongeveer 60 minuten achter elkaar wandelen of hardlopen.

Een goede locatie voor de loopband

Een loopband heeft ruimte nodig. Bedenk welke plek het beste is om dit fitnessapparaat te plaatsen. De vloer behoort in ieder geval waterpas te zijn. Dit apparaat moet stabiel kunnen staan. Wanneer je een loopband aanschaft zul je zien dat dit apparaat groot en zwaar is. Daarom is het belangrijk om hem direct op de juiste plaats te monteren. Wanneer de loopband in elkaar zit is verplaatsen eigenlijk geen optie. De ruimte mag absoluut niet vochtig zijn. Dus nooit plaatsen in een schuur of garage.

Het is verstandig om onder een fitnessapparaat een vloermat neer te leggen. Dit beschermt tegen drukpunten en krassen. Het materiaal van deze vloermatten neemt geen vocht op en is gemakkelijk te reinigen. Een beschermmat is ook nog is bijna onverslijtbaar en vooral geschikt voor zware apparatuur. Simpel te reinigen met water en een schoonmaakmiddel.

Wanneer je online een loopband gaat aanschaffen zorg dan dat je een goede handleiding krijgt meegeleverd. Het liefste in het Nederlands. Problemen kunnen door de juiste montage, in de toekomst worden voorkomen. Met een duidelijke uitleg is het monteren van dit apparaat voor een handige doe-het-zelver vrij eenvoudig. Wanneer een en ander niet gaat lukken, zorg dan dat je hulp krijgt bij de montage.

Onderhoud

Een loopband krijgt een langere levensduur door goed onderhoud en de juist reiniging. De loopband blijft op die manier veilig en je kunt jarenlang genieten van het sporten op dit fitnessapparaat.

Schoonmaken

Om zweet en andere ongerechtigheden te verwijderen van je loopband, gebruik je een vochtige doek. Vooral de plekken waar zweet vaak op valt moet zeker na iedere trainingsbeurt worden gepoetst. Stof het apparaat zeker één maal per week af. Stof is desastreus voor de mechanica. Gebruik een plumeau en een stofzuiger. Zorg er ook voor dat de loopband in een droge omgeving staat waar voldoende ventilatie aanwezig is.

Regelmatig controleren

Belangrijk is om de loopband op veiligheid te controleren. Kijk of alle schroeven nog goed vast zitten en draai deze weer aan wanneer dit niet het geval is. Het loopvlak dient gecentreerd en goed uitgelijnd zijn. Kijk ook even of de juiste spanning aanwezig is.

Storingsvrij sporten

Hoe vervelend is het niet wanneer je nét in je cardiotraining zit en je loopband stopt ermee. Dit is niet alleen frustrerend maar kan ook gevaarlijk zijn wanneer de band er plotseling mee stopt. Daarom is onderhoud zo belangrijk.

Siliconenspray

De loopmat onderhouden kan prima worden gedaan door middel van een siliconenspray. Het is belangrijk om het apparaat eerst los te koppelen. Loopmat losmaken en aan één zijde optillen. Met behulp van een siliconenspray met een rietje kan zorgvuldig worden ingespoten. Herhaal dit proces iedere drie maanden en de loopmat blijft helemaal up-to-date!

Loopband spannen

Het spannen van de loopband is een secuur werkje. Te slappe of strakke loopband brengt risico’s met zich mee. Een slappe mat kan gaan slippen en een te strakke loopmat kan scheuren. Dit wil je echt niet meemaken. Zorg dus dat de loopmat op de juiste spanning staat. De spanning kan worden aangepast door met een inbussleutel de linker en rechterbout aan de achterkant van de band aan te draaien.

[bol_productstype=”best”]

Wanneer je een goed werkende loopband wil komt het eigenlijk neer op onderhoud en reiniging. Nog even in het kort

  • Altijd grondig transpiratie verwijderen, dit voorkomt roestvorming
  • Stofvrij maken door regelmatig te stofzuigen
  • Het mechanisme dient steeds te worden gecontroleerd op ongeregeldheden
  • Loopmat elke drie maanden reinigen en smeren

Wanneer je bovenstaande regels in acht neemt kan er niet zoveel gebeuren en blijf je veilig sporten.