Lifting straps

Wat zijn lifting straps

Om het een beetje eenvoudig uit te leggen moet je bij lifting straps denken aan lappen stof die de grip tijdens een oefening kan verbeteren. Je kunt door dit middel zwaarder liften en misschien wel meer herhalingen doen. Deze lappen stof zoals ik ze hiervoor noemden, bestaan meestal uit nylon maar kunnen ook van leer zijn.

Lifting straps hebben een lus die je om je pols kunt plaatsen. De rest van de stof breng je om het handvat aan. Je krijgt op deze manier een compacter geheel. Je haalt de grootste last van je knijpspieren en zo beter in staat om je grip langer vast te houden. Een zeer functioneel stukje fitnessattribuut dus.

Nylon

Nylon is het meest gebruikte materiaal voor straps. Olympische gewichtheffers en powerlifters gebruiken uitsluitend nylon lifting straps.

Goeie grip

Met lifting straps creëer je goeie grip. Grip is een belangrijk onderdeel bij deadliftenlat pulldown en seated rows.  Een goede grip is dus onontbeerlijk bij deze trekoefeningen. Met betrekkelijk een goedkoop artikel kunnen betere resultaten worden behaald.

Een betere grip is dus een voordeel maar straps kunnen ook helpen om meer herhalingen te realiseren. Meer kilo’s en tevens een betere activatie van de rugspieren. Krachten kunnen beter op de spieren worden overgebracht zodat deze in staat zijn te groeien door de sterkere prikkel. Armspieren zullen minder snel vermoeid raken.

Pas op voor overbelasting

Probeer niet te veel te gaan hangen in de lifting straps. Deze zitten om je pos en daardoor kunnen polsen overbelast raken. Bepaalde druk- en/of trekkrachten kunnen bepaalde structuren in de polsen té veel belasten. Wanneer je op een normale manier om met dit artikel omgaat je zult er enorm veel plezier van ondervinden.

Wat zijn Wrist wraps ?

Wrist wraps is een andere benaming voor lifting straps. Dus hebben precies dezelfde functie. Vooral het polsgewricht is een kwetsbaar onderdeel van je lichaam. Heel prettig om deze sterker te maken door middel van de straps.

Alleen maar voordeel

Met de fitness straps kun je net even worden getild naar een volgend level. Doordat je te veel bezig bent met proberen een goeie grip te behouden en te zorgen dat je handen niet gaan glijden, gaat dit ten koste van je kracht. Lifting straps geven de nodige steun, ook aan de onderarmen, en zorgen er voor, dat je meer kracht hebt en krijgt om het gewicht te liften. Je zal je meer gaan focussen op de uitvoering van de oefening. Spieren die je hiervoor gebruikt, kunnen tot het uiterste worden aangespannen, zonder dat je grip verliest.

Voor welke oefeningen kun je straps gebruiken?

Oefeningen waarbij grip een rol speelt zijn belangrijk om straps in te zetten als extra middel om meer spieren te kweken en grip te houden. Door meer grip worden de spieren extra aangezet om te werken. Compoundoefeningen gebruik je om meerdere spiergroepen te trainen. Lifting straps kunnen helpen bij

 • Deadlifts en Romanian deadlifts
 • Pull-ups en Weighted pull-ups
 • Dumbbell of barbell rows
 • Shrugs

Wanneer je totaal geen moeite hebt met grip, dan zijn de straps niet nodig. Het kan echter ook zo zijn dat je grip begint te verliezen in je laatste sets. Gebruik de straps dan om misschien een persoonlijk record te halen 🙂

Lifting straps zijn er voor bedoeld om te gebruiken, wanneer onvoldoende grip in de weg staat.

Waarop letten bij aankoop

Het is belangrijk om te kijken of de straps bij jou passen. Daarom een aantal tips die misschien in je voordeel kunnen werken.

Gebruik

Ben je iemand die bijvoorbeeld een competitief gewichtheffer is, dan zou ik voor de beste kwaliteit gaan. Iemand die een aantal malen per week de sportschool bezoekt en verschillende lifts uitvoert, kiest dan voor universele straps.

Padding

Lifting straps voorzien van padding zorgen voor comfort. Straps kunnen op deze manier niet in je handen snijden. Vooral voor bodybuilding met een bepaalde stijl van trainen. De barbell heb je dan vaak een lange tijd in je handen. Dan zijn straps met een padding onontbeerlijk.

Lifting straps moeten lekker zitten. Je mag niet worden afgeleid door pijn. Dit verstoord je training.

Lengte
Je kunt verschillende lengtes aanschaffen. Kies voor een zo lang mogelijke strap. Je kunt namelijk beter wat centimeters over hebben, dan dat je te kort komt. Hoe langer de strap, hoe meer zekerheid en grip.
Materialen
Er zijn een aantal materialen waar je een keus uit kunt maken.
 • Nylon
 • Leer
 • Katoen

Nylon

 • Nylon is bijna onverslijtbaar dus duurzaam
 • Is wel wat duur maar heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding
 • Is de juiste middenweg tussen leer en katoen
 • Zal nooit uitrekken of krimpen en is gemakkelijk uitwasbaar, kan dus goed tegen vocht.
 • Een nadeel is, dat het minder comfortabel is.
 • Minder comfortabel, maar kies je voor nylon met padding, dan los je dit op.

Leer

 • Heeft naar verhouding een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Wel is deze keus prijzig.
 • Is duurzaam en heeft veel grip. Wordt door de sterkste lifters op de wereld gebruikt.
 • Wanneer ze goed zijn ingetraind, dan worden ze soepeler en zitten comfortabel. Geen huidirritatie.
 • Je kunt in leer je eigen logo laten drukken.

Katoen

 • Katoen is erg comfortabel en vooral voor de beginnend lifter prima.
 • Rekt wat mee om scheuring te voorkomen.
 • Gemakkelijke reiniging en neemt veel vocht op.
 • Gebruik katoen niet voor hele zware lifting.
 • Heeft wel een kortere levensduur dan voorgaande twee materialen.

Verschillende vormen lifting straps

Closed Loop lifting straps

Deze straps worden voornamelijk gebruikt voor Olympische gewichthef-oefeningen. Bij Olympische lifts moet de bar boven het hoofd worden gebracht door duwen en/of uitstoten. De closed loop straps zijn dan de meest losse keuze. Leer is het meest gebruikte materiaal voor closed loop lifting straps.

Lasso lifting straps

Deze straps hebben een loop waar je je hand in kunt steken. En nog een stuk welke je om de barbell of dumbell draait. De lasso strap zie je het meest in sportscholen en is dus goed in te zetten bij gewone trainingen. Kies voor een zo lang mogelijke strap, zeker 60 cm.

Figure-eight lifting strap

Ziet er dus uit als een cijfer 8. De strap doe je om je pols, onder de barbell doorhalen en vervolgens steek je je hand in de tweede loop. Je kunt deze vorm niet voor alle oefeningen gebruiken. Maar ga je voor een PR op een deadlift dan is dit een goede keus.

Veelgestelde vragen

Wat zijn lifting straps?

Lifting straps zijn lappen stof die de grip tijdens een oefening kunnen verbeteren, waardoor je zwaarder kunt liften en mogelijk meer herhalingen kunt doen. Ze bestaan meestal uit nylon of leer.

Welk materiaal wordt het meest gebruikt voor lifting straps?

Nylon is het meest gebruikte materiaal voor lifting straps, vooral door Olympische gewichtheffers en powerlifters.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van lifting straps?

Het gebruik van lifting straps kan zorgen voor een betere grip, waardoor je meer herhalingen kunt doen en de spieren beter kunt activeren. Dit kan leiden tot betere resultaten en minder vermoeidheid van de armspieren.

Voor welke oefeningen kun je straps gebruiken?

Lifting straps kunnen nuttig zijn bij oefeningen waar grip belangrijk is, zoals deadlifts, pull-ups, rows en shrugs.

Waar moet je op letten bij het kopen van lifting straps?

Bij het kopen van lifting straps is het belangrijk om te kijken naar het gebruik, de padding voor comfort, en de lengte en materialen van de straps zoals nylon, leer of katoen.

Wat zijn Wrist wraps?

Wrist wraps zijn een andere benaming voor lifting straps en hebben dezelfde functie. Ze versterken voornamelijk het polsgewricht, wat belangrijk kan zijn bij zware lifting.

Wat zijn de verschillende vormen van lifting straps?

Er zijn verschillende vormen van lifting straps, waaronder closed loop straps voor Olympische gewichthef-oefeningen, lasso straps voor algemene trainingen, en figure-eight straps die handig zijn voor het tillen van zware gewichten zoals bij een deadlift.

Welke materialen worden gebruikt voor lifting straps en wat zijn de eigenschappen?

Er worden materialen zoals nylon, leer en katoen gebruikt voor lifting straps. Nylon is duurzaam en gemakkelijk te reinigen, leer heeft veel grip en katoen is comfortabel maar minder geschikt voor zware lifting.

Waarom is lengte belangrijk bij het kiezen van lifting straps?

Het is aan te raden om voor een langere strap te kiezen, zodat je genoeg lengte hebt om de grip goed om de halter of stang te wikkelen. Een langere strap biedt meer zekerheid en grip.