Lifting straps

Als je aan krachttraining doet, ben je waarschijnlijk wel bekend met lifting straps. Dit zijn banden die je om je pols of hand wikkelt om je grip op de halter of stang te verbeteren. Maar waarvoor zijn deze straps nu precies nodig? En hoe gebruik je ze op de juiste manier? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over lifting straps.

Wat zijn lifting straps?

Lifting straps zijn, zoals de naam al doet vermoeden, banden die je helpen bij het tillen van zware gewichten. Door de band om je pols te wikkelen, vergroot je je grip op de halter of stang. Hierdoor hoef je minder kracht te zetten met je handen, waardoor je meer focus kunt leggen op de spieren die je traint.

Er zijn verschillende soorten lifting straps op de markt. De meest voorkomende varianten zijn gemaakt van nylon, leer of katoen. Sommige straps hebben extra padding voor meer comfort, terwijl andere straps zijn voorzien van een haakje waarmee je de band aan de halter of stang kunt vasthaken.

Waarom heb je lifting straps nodig?

Maar waarom zou je nu eigenlijk lifting straps nodig hebben? Hier zijn een aantal redenen voor:

1. Helpt bij het tillen van zware gewichten

Met lifting straps kun je zwaardere gewichten tillen dan je normaal gesproken zou kunnen. Dit komt doordat je grip verbetert en je minder kracht hoeft te zetten met je handen. Hierdoor kun je je meer focussen op de spieren die je traint en kan je sneller vooruitgang boeken.

2. Beschermt je handen en polsen

Bij het tillen van zware gewichten komt er veel druk op je handen en polsen te staan. Met lifting straps verdeel je deze druk beter over je onderarmen, waarmee je blessures kunt voorkomen.

3. Ideaal voor mensen met zwakke handen

Als je van nature zwakke handen hebt, kan het lastig zijn om zonder lifting straps zware gewichten te tillen. Met lifting straps kun je deze belemmering weg nemen waardoor je sneller vooruitgang kunt boeken.

Hoe gebruik je lifting straps?

Nu je weet waarvoor lifting straps bedoeld zijn, is het tijd om te leren hoe je ze op de juiste manier gebruikt. Dit zijn de stappen die je moet volgen:

1. Kies de juiste straps

Er zijn veel verschillende soorten lifting straps te koop. Kies het type dat het beste past bij de oefeningen die je doet en de omvang van je handen.

2. Wikkel de strap om je pols

Leg de lifting strap over je hand en wikkel deze zo strak mogelijk om je pols. Zorg ervoor dat de lus die je zo creƫert, aan de binnenkant van je pols zit.

3. Wikkel de strap om de halter of stang

Wikkel de overgebleven band om de halter of stang waar je mee gaat trainen. Zorg dat de band zo dicht mogelijk bij je handen zit, voor een zo goed mogelijke grip.

4. Zet je handen op de juiste plek

Zet je handen op de correcte plek op de barbell, en knijp stevig in de bar en de lifting strap, om er zeker van te zijn dat de band goed vastzit.

5. Til de halter of stang op

Nu ben je klaar om te gaan trainen! Til de halter of stang zo ver omhoog als nodig is, waarbij de lifting straps je grip ondersteunen.

Tips voor het gebruik van lifting straps

Hier zijn enkele extra tips om ervoor te zorgen dat je de lifting straps op de juiste manier gebruikt:

– Maak de straps niet te strak; zorg ervoor dat je nog goed kunt ademhalen.
– Gebruik lifting straps niet bij elke oefening die je doet, afhankelijk van het doel van de oefening zijn ze niet altijd nodig.
– Houd je handen droog bij het gebruik van lifting straps, zodat de bands niet wegglijden.

Welke oefeningen kun je doen met lifting straps?

Lifting straps kunnen bij vrijwel alle oefeningen een nuttige ondersteuning bieden. Hieronder vind je een lijst van de beste oefeningen om te doen met lifting straps:

– Deadlifts
– Pull-ups en chin-ups
– Lat pulldowns en cable rows
– Shrugs
– Romanian Deadlifts
– High pulls, hang cleans en front squats

Veelgestelde vragen over lifting straps

10 veelgestelde vragen over lifting straps, inclusief uitgebreide antwoorden.

1. Zijn lifting straps noodzakelijk om beter te kunnen tillen?

Nee, ze zijn niet essentieel. Ze kunnen echter wel zorgen voor verbetering van je grip en het voorkomen van blessures.

2. Is het veilig om te trainen met lifting straps?

Ja, long as you use them correctly en je geen low quality straps gebruikt.

3. Zijn er risico’s verbonden aan het gebruik van lifting straps?

Als je lifting straps correct gebruikt, is het risico op blessures minimaal. Houd je aan de instructies en ken de grenzen van jouw lichaam.

4. Kan ik lifting straps gebruiken als ik blessures heb?

It depends on the type of injury. Als je twijfelt, raadpleeg je fysiotherapeut.

5. Kan ik lifting straps online kopen?

Ja, er zijn veel online winkels die lifting straps verkopen.

6. Hoe lang gaan lifting straps mee?

Dit hangt af van hoe vaak je ze gebruikt en van de kwaliteit van de straps. Gemiddeld gaan goede lifting straps een paar jaar mee.

7. Kan ik met lifting straps zwaardere gewichten tillen?

Ja, lifting straps kunnen je in staat stellen om zwaardere gewichten te tillen dan zonder.

8. Kan ik met lifting straps beter mijn gewichtheffen leren beheersen?

Ja, als je de techniek onder controle hebt, kunnen lifting straps helpen bij het beter beheersen van het tillen van zware gewichten.

9. Zijn lifting straps goed voor uw gripkracht?

Nee, het gebruik van lifting straps zorgt ervoor dat je gripkracht niet verbetert. Hierdoor is er een goede balans nodig tussen het gebruik van lifting straps en het trainen van de gripkracht.

10. Wanneer moet ik lifting straps gebruiken?

Lifting straps kunnen worden gebruikt wanneer de lift niet afhangt van gripkracht, of om de gripkracht te verlichten bij het trainen van een bepaalde spiergroep. Gebruik ze echter niet bij elke oefening die je doet en train regelmatig je gripkracht.

Conclusie

Lifting straps zijn een handig hulpmiddel om je grip op de halter of stang te verbeteren en zwaardere gewichten te tillen. Het is echter belangrijk om ze correct te gebruiken en niet teveel te vertrouwen op hun ondersteuning. Kies daarom altijd de juiste straps en train ook effectief aan je gripkracht. Met deze kennis kan je veiliger, effectiever en gemakkelijker werken aan je gewichthefdoelen.