Knee sleeves

Als fanatieke sporter ben je vast bekend met de term Knee Sleeves, maar weet je wat deze kniebanden precies doen en hoe je ze het beste kunt gebruiken tijdens je fitness trainingen? In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt.

Wat zijn Knee Sleeves?

Knee sleeves, in het Nederlands ook wel kniebanden genoemd, zijn elastische banden die je om je knieën draagt tijdens je trainingen. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals neopreen, nylon of polyester, en zorgen voor extra ondersteuning en compressie rondom je kniegewrichten.

Waarom zijn Knee Sleeves nuttig?

Knee sleeves hebben verschillende voordelen voor jou als sporter:

– Extra ondersteuning: Knee sleeves zorgen voor extra ondersteuning rondom je kniegewrichten, waardoor je minder snel last krijgt van blessures en je je trainingen langer volhoudt.
– Compressie: De compressie die Knee Sleeves geven, zorgt voor een betere bloedcirculatie in je benen. Hierdoor krijg je minder snel last van vermoeide spieren en herstel je sneller na je training.
– Warmte: Het materiaal van Knee Sleeves houdt je knieën warm, wat ook bijdraagt aan een betere bloedcirculatie en minder kans op blessures.
– Vermindert pijn: Knee Sleeves kunnen de pijn van bestaande knieproblemen verminderen tijdens het sporten.

Welke soorten Knee Sleeves zijn er?

Er zijn verschillende soorten Knee Sleeves te koop, elk met hun eigen kenmerken:

– Normale Knee Sleeves: Deze standaard kniebanden zijn gemaakt van neopreen materiaal en bieden basisondersteuning en compressie.
– 7mm Knee Sleeves: Deze zijn dikker dan de normale Knee Sleeves en bieden meer compressie en warmte, waardoor ze vooral geschikt zijn voor zware lifts en squats.
– Open patella Knee Sleeves: Deze kniebanden hebben een opening aan de voorkant, waardoor je knieschijf vrij kan bewegen. Dit is handig als je last hebt van patellapijn.
– Closed patella Knee Sleeves: Deze kniebanden bedekken je hele knie en zorgen voor extra warmte en compressie. Ze zijn vooral geschikt voor mensen die last hebben van zwakke knieën of artritis.

Hoe kies je de juiste maat Knee Sleeves?

Om de juiste maat Knee Sleeves te kiezen, meet je de omtrek van je knie op het dikste punt. Vervolgens kijk je in de maattabel van het merk of de webshop waar je ze wilt kopen welk formaat het beste bij jou past. Zorg dat je Knee Sleeves strak maar niet té strak zitten, om maximale ondersteuning te krijgen.

Hoe draag je Knee Sleeves?

Om Knee Sleeves goed te gebruiken, trek je ze aan voordat je gaat trainen. Zorg dat ze strak om je knieën zitten maar niet knellen of afknellen. Je kunt ze dragen tijdens diverse fitness trainingen, zoals squats, stiff-legged deadlifts, lunges, en step-ups.

Hoe maak je Knee Sleeves schoon?

Na je training kun je je Knee Sleeves het beste meteen uitdoen en wassen met een mild schoonmaakmiddel en lauw water. Laat ze daarna aan de lucht drogen, niet in de droger.

Wat zijn de beste merken Knee Sleeves?

Er zijn veel merken op de markt die Knee Sleeves verkopen, maar enkele van de beste zijn:

– Rehband
– SBD
– Rogue
– Bear KompleX
– RockTape

Wanneer moet je geen Knee Sleeves gebruiken?

Knee Sleeves zijn niet geschikt voor iedereen en in sommige situaties kun je ze beter niet gebruiken:

– Bij knieblessures: Als je een serieuze knieblessure hebt zoals een gescheurde kruisband of meniscus, moet je eerst met je arts overleggen voordat je Knee Sleeves gebruikt.
– Bij artrose: Als je last hebt van artrose in je knieën, kunnen Knee Sleeves de pijn tijdelijk verlichten, maar ze kunnen de onderliggende oorzaak van de artrose niet genezen.
– Bij teveel compressie: Als je teveel compressie krijgt van Knee Sleeves, kan dat leiden tot vermoeide, pijnlijke benen en beperken ze de bloedcirculatie, waardoor je spierkracht afneemt.

Conclusie

Knee Sleeves zijn een handige tool voor elke sporter die extra ondersteuning en compressie nodig heeft rondom zijn knieën. Maar het is belangrijk om de juiste maat te kiezen en om ze niet te gebruiken bij bepaalde knieblessures of artrose. Door de juiste kniebanden te kiezen en ze op de juiste manier te gebruiken, kun je het beste uit je trainingen halen en blessures voorkomen.

Veelgestelde vragen

1. Kunnen Knee Sleeves de kans op blessures verkleinen?
– Ja, door de extra ondersteuning en compressie zorgen Knee Sleeves ervoor dat de kans op blessures kleiner wordt.

2. Is het dragen van Knee Sleeves verplicht tijdens wedstrijden?
– Nee, het dragen van Knee Sleeves is niet verplicht tijdens wedstrijden, maar het kan wel een voordeel bieden.

3. Kunnen Knee Sleeves helpen bij het herstel na een knieblessure?
– Knee Sleeves kunnen helpen bij het verminderen van de pijn en het herstel versnellen, maar overleg altijd eerst met je arts voordat je Knee Sleeves draagt.

4. Hoe vaak moet je je Knee Sleeves wassen?
– Het is aan te raden om je Knee Sleeves na elke training te wassen.

5. Kan ik Knee Sleeves dragen als ik al last heb van vermoeide spieren?
– Ja, Knee Sleeves kunnen helpen bij vermoeide spieren door de compressie die ze geven.