Kinesiotape

Kinesiotape is speciale tape die veel gebruikt wordt door fysiotherapeuten en sportmasseurs. Pijn, blessures die voorkomen in de sport kunnen worden behandeld met deze tape. De rekbaarheid van deze tape kan vergeleken worden met de huid. Het is geen traditionele sporttape, kinesiotape is veel rekbaarder. De tape bestaat uit een katoenen strip met een zelfklevende laag. Een perfecte tape voor ondersteuning maar ook als doel om vrij te blijven bewegen.

Het pijn dempende systeem wordt geactiveerd door kinesiologische tape te gebruiken. Het bevordert het natuurlijk bewegen en zal verbetering geven aan de spierfunctie en structuur van de huid. Onderhuidse structuren kunnen door deze tape worden beïnvloed.

Medical taping

Bij deze vorm van tapen wordt de kinesiotape worden toegepast. Lichamelijke problemen kunnen worden voorkomen en worden verholpen. Het kan dus zowel preventief worden gebruikt en ook blessures helpen herstellen. Neurologische en circulatoire systemen worden door de ondersteuning van de kinesiotape beïnvloed en helpt de lichaamseigen genezingsprocessen op gang.

Kwaliteitstape

Een goede kinesiotape blijft altijd zitten. Dus ook bij intensief bewegen, zwemmen en veelvuldig zweten. De tape moet wel goed worden aangebracht anders kunnen er blaren en huidirritatie ontstaan. Verkeerd aanbrengen kan te veel rek geven.

Douchen

De tape mag gewoon nat worden. Je kunt er gewoon mee douchen. Na het douchen is het belangrijk de tape rustig te deppen met een handdoek. Dus niet gaan wrijven. Na het douchen blijft de tape nog wat vochtig. Dit komt omdat het materiaal van stof is. Droogt binnen een uur weer op.

Controleren na taping

Controleer altijd of de tape niet te strak zit. Knijp net even onder de tape in de huid. Wanneer je de huid loslaat, moet de normale huidskleur verschijnen. Bij een te strakke tape wordt de bloedcirculatie belemmerd.

Kinesiologie

Bij de kinesiologieleer gaat men uit van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Letterlijk betekent kinesiologie “bewegingsleer”. De kinesioloog kijkt anders naar een mens dan bijvoorbeeld de huisarts. Er wordt gekeken naar de fysieke toestand van het lichaam en de emotionele kant. Stress bijvoorbeeld, wordt met verschillende technieken verminderd. De kinesioloog maakt gebruik van acupressuurpunten, meridianen en reflexpunten.

De kinesiotherapeut maakt ook regelmatig gebruik van kinesiotape. Kinesiologie is gericht op het lichaam zelf en zijn energie. Maar ook voeding en emoties wordt rekening mee gehouden. De therapeut die deze leer aanhangt, gaat er van uit dat het lichaam duidelijk wil maken wat er dwars zit. Er kan een bepaalde onbewuste spierspanning optreden. De therapeut gaat op zoek naar de spierspanning door middel van spiertesten en probeert deze op te heffen. Soms kan deze spanning worden opgelost door gebruik te maken van kinesiotape. De tape zet het zelfgenezend vermogen in werking en spieren zullen tot rust komen.

Het verschil tussen sporttape en kinesiotape

Sporttape wordt veel gebruikt bij de fysiotherapeut. Het verschil met kinesiotape zit hem in de werking. Sporttape wordt voornamelijk gebruikt om bepaalde bewegingen te voorkomen maar ook ter ondersteuning. Kinesiologie tape stimuleert het bewustzijn en de beweging.

Nog even goed om te weten, gebruik tape nooit wanneer er een open wond aanwezig is of wanneer je allergisch bent voor de kleefstof.

Zelf aanbrengen

Kinesiotape kan zelf worden aangebracht. Het is ondoenlijk om alle manieren van tapen hier te beschrijven. Kijk voor het gebruik en verschillende soorten tapingen op de volgende website https://www.justtapeit.nl/kinesiotape-aanbrengen/

Veelgestelde vragen

Wat is kinesiotape en waarvoor wordt het gebruikt?

Kinesiotape is speciale tape die veel gebruikt wordt door fysiotherapeuten en sportmasseurs. Het wordt gebruikt voor het behandelen van pijn en blessures die voorkomen in de sport.

Hoe verschilt kinesiotape van traditionele sporttape?

Kinesiotape is veel rekbaarder dan traditionele sporttape. Het bestaat uit een katoenen strip met een zelfklevende laag en heeft de rekbaarheid van de huid.

Wat is het pijn dempende systeem dat geactiveerd wordt door kinesiologische tape?

Het pijn dempende systeem dat geactiveerd wordt door kinesiologische tape bevordert het natuurlijk bewegen, verbetert de spierfunctie en structuur van de huid.

Hoe kan kinesiotape worden toegepast volgens de tekst?

Kinesiotape kan worden toegepast bij medical taping, zowel preventief als voor het herstellen van blessures. Het beïnvloedt neurologische en circulatoire systemen en helpt lichaamseigen genezingsprocessen op gang.

Hoe blijft kwaliteitstape zitten en waar moet je op letten bij het aanbrengen?

Een goede kinesiotape blijft altijd zitten, zelfs bij intensief bewegen en zweten. Bij het aanbrengen moet erop gelet worden dat de tape niet te strak zit om huidirritatie en blaren te voorkomen.

Mag je douchen met kinesiotape en hoe moet je dit verzorgen?

Ja, de tape mag nat worden en je kunt ermee douchen. Na het douchen is het belangrijk de tape rustig te deppen met een handdoek en niet te wrijven. De tape droogt binnen een uur weer op omdat het van stof is.

Hoe kun je controleren of de tape niet te strak zit?

Je kunt controleren of de tape niet te strak zit door net onder de tape in de huid te knijpen. Wanneer je de huid loslaat, moet de normale huidskleur verschijnen. Bij een te strakke tape wordt de bloedcirculatie belemmerd.

Wat is het doel van kinesiologie en hoe wordt het toegepast?

Kinesiologie gaat uit van het zelfgenezend vermogen van het lichaam en kijkt naar de fysieke toestand en emotionele kant. Het wordt toegepast met verschillende technieken, waaronder het gebruik van acupressuurpunten, meridianen en reflexpunten.

Wat is het verschil tussen sporttape en kinesiotape volgens de tekst?

Sporttape wordt voornamelijk gebruikt om bepaalde bewegingen te voorkomen en ter ondersteuning, terwijl kinesiotape het bewustzijn en de beweging stimuleert.

Kun je kinesiotape zelf aanbrengen en waar kun je meer informatie vinden hierover?

Ja, kinesiotape kan zelf worden aangebracht. Voor verschillende manieren van tapen en meer informatie hierover kun je kijken op de website: https://www.justtapeit.nl/kinesiotape-aanbrengen/