De Kettlebell

Er zijn verschillende manieren om krachttraining te doen. De kettlebell is een artikel wat iedereen die een fitnessruimte bezoekt wel kent. Een fijn object om op verschillende manieren kracht te trainen. Een kettlebell is een gewicht wat een handvat heeft. Kan worden gebruikt voor een dynamische en gevarieerde training. Een kettlebell is niet alleen maar prettig om je kracht te trainen maar ook conditie kan worden gerealiseerd met dit fitness gewicht.

Trainen met een kettlebell blijft leuk om dat er veel variatie mogelijk is.

Kettlebells zijn verkrijgbaar in kuststof uitvoeringen Deze zijn het meest geschikt om thuis te gebruiken. De gietijzeren kettlebell vindt je bijna altijd in de sportschool of fitnessruimte.Een gietijzeren exemplaar is de meest gebruikte en relatief goedkoop. Een fitness artikel wat enorm duurzaam is en wat bijna niet kapot te krijgen is.

Wedstrijden

De gietijzeren kettlebells zijn de officiële bells die ook bij wedstrijden worden gebruikt. Ben jij een beetje prestatiegericht en wil je in een later stadium mee doen aan wedstrijden dan is de aanschaf van een gietijzeren exemplaar een aanrader. Ze zijn wat duurder maar ook duurzaam.

Starten met kettlebell oefeningen

Wanneer je als man start met armoefeningen begin dan met een gewicht van 16 kilo. Voor een beginnende vrouw is een kettlebell van 12 kilo prima. Ga je beenoefeningen doen dan kan een man een gewicht van 20 kilo gemakkelijk aan en voor een vrouw een startgewicht van 16 kilo.

Weinig ervaring met de kettlebell

Wanneer je nog niet zoveel ervaring hebt met fitness attributen is de kettlebell prima om mee te beginnen. Je kunt verschillende spiergroepen trainen met verschillende oefeningen. Wanneer je thuis niet zoveel ruimte hebt is een kettlebell training handig om al je spiergroepen aan te pakken. Je versterkt niet alleen je spieren maar wordt er ook gewerkt aan coördinatie, flexibiliteit en explosiviteit. Hieronder vindt je een aantal oefeningen die geschikt zijn voor de beginner.

De Kettlebell swing

Een fijne, gecombineerde oefening die heupen, billen, hamstrings en bovenlichaam laat werken. Ook schouders en rugspieren doen mee. Deze kettlebell oefening is een echte all-rounder die niet mag ontbreken in je trainingsprogramma. Wil je graag afvallen? De swing gewoon een paar maal per week een minuut of 25 doen geeft snel resultaat. Doe het met kleine stapjes tegelijk. Begin met een minuut of 5 en bouw langzaam op. Ook wordt je lichaam er strakker van.

Hoe doe je de kettlebell swing?

  • Buig licht door de knieën en zet je voeten op heupbreedte.
  • Bovenrug goed recht houden en bovenlichaam naar voren buigen.
  • Houdt met twee handen het handvat vast en zwaai vanuit je heupen de kettle naar voren en weer naar beneden.
  • Herhaal dit meerdere malen.
De squat
De squat is één van de bekendste fitnessoefeningen. De squat kan jou strakke billen bezorgen en zorgt er voor dat de vetverbranding op gang komt. Ook zorgt squatten voor een betere houding en voorkomt rugpijn. Tevens kan met de squat, pijn in de rug worden voorkomen.
Squats zorgen ook voor de aanmaak van een aantal hormonen welke zorgen voor een goed humeur, hoger libido en spieropbouw.
Het DHEA hormoon wat tijdens het squatten vrijkomt zorgt er voor dat je beter op gewicht blijft. Vooral bij het ouder worden, zal dit hormoon minder in je lichaam aanwezig zijn, waardoor je zwaarder word. Door een aantal keren per week squats te maken wordt de aanmaak van dit hormoon bevordert en voorkomt dat je dikker word. Squatten kan prima met een kettlebell.
  • Ga met je benen op schouderhoogte staan en houdt de kettlebell met beide handen voor je borst vast.
  • De kettle houdt je op de hoogte van je kin zo ongeveer, ellebogen tegen het lichaam houden.
  • Zak nu door je knieën, houd je rug recht en doe alsof je gaat zitten op een stoel.
  • Deze positie een paar seconden vasthouden.
  • Herhaal de squat een aantal malen.

Geschiedenis Kettlebell

De kettlebell is al een eeuwenoud product wat stamt uit Rusland. Al in de 17e eeuw werd het woord kettlebell gevonden in het Russische woordenboek uit deze tijd. In de Sovjet-Unie werd de kettlebell in de beginperiode vooral gebruikt door militair personeel en sporters, die de kettlebells  gireviks noemden. Als je goed naar de kettlebell kijkt zie je een kanonskogel waar een handvat aan vast zit. Vandaar dat militairen en ook de Russische geheime dienst gebruik maakten van dit fitnessobject.

Vroeger werd anders omgegaan met de kettlebell. Er was onder andere een wereldrecord kettlebell gooien. Zo gooiden een Duitser ooit een kettlebell van 26 kilo over een lat van 5 meter hoog! Kettlebell gooien is heden ten dagen niet meer te doen in een sportschool of fitnessruimte. Mocht je toch besluiten zoiets te ondernemen, zoek dan buiten een plek op waar je niemand kan raken of lastigvallen.

Materiaal kettlebell

Kunststof en gietijzer zijn de materialen die worden gebruikt om een kettllebell te produceren. Een kettlebell van kunststof heeft over het algemeen een groter handvat en dus geschikt voor mensen met grote handen.

Wil je een kettlebell vaak gaan gebruiken dan is een gietijzeren model de beste keus. Een gietijzer exemplaar is ook duurzamer en is zo ongeveer niet kapot te krijgen. Wil je thuis aan de gang met een kettlebell, kijk dan of er een anti-sliplaag aanwezig is. Vooral wanneer je traint op een mooie, eikenhouten vloer is antislip echt een pré. Een prima tip is wanneer je extra grip wil, gebruik fitnesshandschoenen!