Hometrainer onderhoud en schoonmaken

Wanneer je een hometrainer voor veel geld hebt aangeschaft, wil je er ook zo lang mogelijk plezier van hebben. Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur. Tegenwoordig worden hometrainers gemaakt met een magnetisch weerstandssysteem. Er is minder kans op schade omdat bewegende onderdelen elkaar niet raken. Er is dan minder kans, dat iets kapot gaat.

Wanneer je fit het nieuwe jaar in wil en een aantal uren per week op je hometrainer wilt doorbrengen, dan moet je er voor zorgen dat deze naar behoren werkt. Een hometrainer is een eenvoudig cardioapparaat maar bestaat toch wel uit complexe elektronica.

Schoonmaken

Als je goed traint op je hometrainer dan zullen er zeker zweetdruppels op het apparaat vallen. Dat is normaal. Probeer om ééns per maand een doekje langs het gehele apparaat te halen. De zitting is belangrijk maar ook de metalen delen. Zweet bevat zout en dit kan de stof of het metaal aantasten. Het is ook nog is hygiënisch om regelmatig je hometrainer even met een vochtig doekje te reinigen. En hij blijft er blinkend bij staan. Een schoon glanzend cardioapparaat nodigt uit om er op te gaan trainen.

Vliegwielkappen

Om het vliegwiel te reinigen is het handig om één maal per jaar de kappen weg te halen en de binnenzijde te stofzuigen. Stof kan het vliegwiel aantasten. Soms is het dan nodig om de cranc van de trappers te demonteren. Deze schoonmaakbeurt is maar een keer per jaar nodig om het vliegwiel naar behoren te laten lopen.

Waar zet je de hometrainer neer?

Het is het beste om de hometrainer op een plek neer te zetten die droog is. Dus bedenk even of je hometrainer wel goed staat in garage of schuur. Ook een temperatuur die beneden de 5°C is kan voor problemen zorgen. Een hometrainer die geregeld in een ruimte staat die rond het vriespunt is kan worden aangetast. Ook kunnen roestverschijnselen de kop op steken. Zorg voor een stofvrije, niet te koude ruimte om te trainen. Ook de vloerruimte is belangrijk. Je moet natuurlijk gemakkelijk op en af kunnen stappen.

Piepende geluiden

Wanneer je hometrainer plotseling piepende geluiden gaat maken, dan zou dit nog wel is in de trappers kunnen zitten. Smeren met siliconenspray is dan een prima optie. Spray op de bewegende delen van de trappers. Er bestaat een siliconenspray speciaal voor fitnessapparatuur.

De vloer

Zorg dat je hometrainer op een stabiele vloer staat. Een te gladde vloer is niet prettig omdat je fitnessapparaat nog wel is kan gaan schuiven wanneer je een pittige training doet. Ook kunnen er krassen op de vloer komen. Gebruik een goede vloermat, zo blijft je vloer mooi en zonder krassen. Ook blijven de poten van de hometrainer veel mooier.

De trappers

Het belangrijkste onderhoud aan je hometrainer zijn de trappers. Deze moeten soepeltjes lopen om goed te kunnen trainen

 

TIPS

  • Een heel goed product om de buitenzijde van de fiets mee schoon te maken is WD-40 Bike Cleaner. Zorg er voor dat je na het schoonmaken de hometrainer goed afdroogt. Anders heb je kans op roestvorming.
  • Inspecteer zéker een keer per jaar de behuizing van de hometrainer. Verwijderd de pedalen en draai alle schroeven los. Zo kun je gemakkelijk de binnenzijde ontdoen van stof.
  • Katrol, riem en pedaalas drijven het vliegwiel aan. De aandrijfriem behoort gespannen en strak zijn. Elk bewegend element dient te worden ingespoten met een goede smeerspray. Deze spray vermindert slijtage. Alle onderdelen van rubber, metaal en kunststof kan worden ingespoten met bijvoorbeeld PTFE spray.
  • Controleer iedere keer weer de aandrijfriem of deze barstjes vertoond. Is dit het geval en zie je ook daadwerkelijk scheurtjes, dan is het slim om de riem te vervangen.
  • Controleer ook altijd de afstand tussen de magneten en het vliegwiel. Magneten kunnen de weerstand van het vliegwiel veranderen. Dit kan worden aangepast in het display. Spuit wat Multi Use Product van WD-40 op het bewegingssysteem. De WD-40 Flexible is door het flexibele rietje het simpelst in gebruik. Door het rietje kun je ook op moeilijk bereikbare plekken komen.
  • Smeer alle verbindingen en onderdelen van de hometrainer. Doe dit met het Multi-Use product van WD-40. Spray o.a. de stuurversnelling, scharnieren en het zadel. Demontage wordt dan een stuk gemakkelijker. Vergeet ook niet de accu op te laden of te vervangen. Je kunt na deze schoonmaakactiviteiten weer lekker kilometers gaan maken.