Wanneer je een hometrainer voor veel geld hebt aangeschaft, wil je er ook zo lang mogelijk plezier van hebben. Goed onderhoud zorgt voor een langere levensduur. Tegenwoordig worden hometrainers gemaakt met een magnetisch weerstandssysteem. Er is minder kans op schade omdat bewegende onderdelen elkaar niet raken. Er is dan minder kans, dat iets kapot gaat.

Wanneer je fit het nieuwe jaar in wil en een aantal uren per week op je hometrainer wilt doorbrengen, dan moet je er voor zorgen dat deze naar behoren werkt. Een hometrainer is een eenvoudig cardioapparaat maar bestaat toch wel uit complexe elektronica.

Schoonmaken

Als je goed traint op je hometrainer dan zullen er zeker zweetdruppels op het apparaat vallen. Dat is normaal. Probeer om ééns per maand een doekje langs het gehele apparaat te halen. De zitting is belangrijk maar ook de metalen delen. Zweet bevat zout en dit kan de stof of het metaal aantasten. Het is ook nog is hygiënisch om regelmatig je hometrainer even met een vochtig doekje te reinigen. En hij blijft er blinkend bij staan. Een schoon glanzend cardioapparaat nodigt uit om er op te gaan trainen.

Vliegwielkappen

Om het vliegwiel te reinigen is het handig om één maal per jaar de kappen weg te halen en de binnenzijde te stofzuigen. Stof kan het vliegwiel aantasten. Soms is het dan nodig om de cranc van de trappers te demonteren. Deze schoonmaakbeurt is maar een keer per jaar nodig om het vliegwiel naar behoren te laten lopen.

Waar zet je de hometrainer neer?

Het is het beste om de hometrainer op een plek neer te zetten die droog is. Dus bedenk even of je hometrainer wel goed staat in garage of schuur. Ook een temperatuur die beneden de 5°C is kan voor problemen zorgen. Een hometrainer die geregeld in een ruimte staat die rond het vriespunt is kan worden aangetast. Ook kunnen roestverschijnselen de kop op steken. Zorg voor een stofvrije, niet te koude ruimte om te trainen. Ook de vloerruimte is belangrijk. Je moet natuurlijk gemakkelijk op en af kunnen stappen.

Piepende geluiden

Wanneer je hometrainer plotseling piepende geluiden gaat maken, dan zou dit nog wel is in de trappers kunnen zitten. Smeren met siliconenspray is dan een prima optie. Spray op de bewegende delen van de trappers. Er bestaat een siliconenspray speciaal voor fitnessapparatuur.

De vloer

Zorg dat je hometrainer op een stabiele vloer staat. Een te gladde vloer is niet prettig omdat je fitnessapparaat nog wel is kan gaan schuiven wanneer je een pittige training doet. Ook kunnen er krassen op de vloer komen. Gebruik een goede vloermat, zo blijft je vloer mooi en zonder krassen. Ook blijven de poten van de hometrainer veel mooier.

De trappers

Het belangrijkste onderhoud aan je hometrainer zijn de trappers. Deze moeten soepeltjes lopen om goed te kunnen trainen

 

TIPS