Hoelahoep training

Hoelahoepen…wie heeft dat als kind niet gedaan. De hoelahoep van de jaren ’50 zag er wel heel anders uit dan de huidige hoepel. Als je je vader lief aankeek, maakte hij er een van PVC buis. Goedkoop en je had altijd je hoelahoep bij de hand. Hoelahoepen doe je door in een hoepel te gaan staan en deze op te tillen tot ongeveer je middel. Wanneer je vervolgens de hoepel een zwaai geeft en tegelijkertijd met je heupen gaat draaien, komt deze in beweging en draait zijn rondjes om je gordel. Het is nu de kunst om de hoelahoep draaiende te houden. Eind jaren ’50 was de hoelahoep een ware rage. Ieder kind had er eentje. In een paar jaar tijd werden miljoenen stuks verkocht over de gehele wereld.

De hoelahoep is tegenwoordig niet alleen meer voor de kids maar kunnen ook door volwassenen worden gebruikt als fitness object. Hoepelen is fantastisch om te gebruiken voor een betere conditie. Je krijgt er sterke buik, rug, benen en bilspieren van. De stabiliteit van de romp zal zienderogen verbeteren en de taille zal slanker worden.

Afvallen met de hoelahoep

Met elke vorm van extra beweging kun je afvallen. Dus ook met de hoepel. Niet alleen een conditieverbeteraar maar ook een manier om een paar kilo extra te verliezen. Het is dan wel de bedoeling om het zeer regelmatig te beoefenen. Het is een manier om het afvallen te ondersteunen. Per 10 minuten verbrandt je ongeveer 100 calorieën. En dat wordt gerekend voor een beginner. De gevorderde hoeper zal veel meer verbranden. Intensief hoepelen staat ongeveer gelijk aan hardlopen op de loopband in een rustig tempo.

Tijdens het hoelahoepen worden je core-spieren op functionele wijze getraind. Conditie en coördinatie zijn ook twee belangrijke onderdelen die aan bot komen. Wanneer je elke dag ongeveer 15 minuten gebruik maakt van de hoepel, zul je samen met een gericht eetpatroon en krachttraining helpen om af te vallen.

Rug

Regelmatig hoor je dat hoepelen slecht is voor je rug. Echter, het tegendeel is waar. Hoelahoepen zorgt juist voor stabiliteit van je core! Het is ook niet slecht voor je nieren zoals wel eens wordt beweerd. Iedereen, jong en oud, kan een work-out hoelahoepen doen zonder dat hij of zij daar schade aan ondervind. Ja misschien een beetje spierpijn, maar dat hoort erbij, vooral wanneer je een beginner bent.

In tegenstelling tot touwtje springen en hardlopen is hoepelen niet belastend voor je gewrichten. Daarom ook is hoepelen prima voor mensen met overgewicht en senioren.

Gewicht van de hoepel

Het gewicht van de hoepel is belangrijk. Weeg je niet meer dan 60 kilo dan is een hoepel van 1.2 kilo de beste optie. Is je gewicht tussen de 60 à 80 kilo, dan is een hoepel die 1.5 kilogram weegt de beste keus. Mensen van boven de 80kilo  zullen een zwaarder exemplaar moeten aanschaffen. Ideaal is een gewicht van 2 kilo.

Materiaal

Van model tot model verschilt ook het materiaal van een hoepel. Ben je een beginnend hoepelaar, kies dan voor een zachte wat dikkere hoepel. Het materiaal is meestal schuimrubber. Een dunnere hoepel zal uitdagender zijn voor een gevorderde hoelahoeper. Er zijn ook hoepels verkrijgbaar die je kunt voorzien van gewichtjes. Hiermee maak je de work-out zwaarder.

Leren hoepelen

Niet iedereen heeft als kind leren hoepelen. Het kan ook zijn, dat het al zo lang geleden is dat je een hoepel hebt gebruikt, dat je het gewoon bent vergeten hoe het moet. Hieronder vindt je een aantal richtlijnen die kunnen helpen om hoelahoepen onder de knie te krijgen.

  • Voordat je begint zorg je natuurlijk voor een hoepel die bij jou gewicht past. Plant je voeten stevig op de grond en ga goed rechtop staan.
  • Bekken iets  naar voren buigen en met één been naar voren stappen.
  • Pak de hoepel van de grond, til hem naar je middel en houd deze tegen je onderrug.
  • De hoepel moet goed horizontaal zijn.
  • Geef nu een flinke zwiep en laat de hoepel los.
  • Beweeg je heupen van voor naar achter. Om goed te hoepelen moet je veel oefenen!

Niet doen!

Met je heupen rondjes draaien is fout. Ook naar voren buigen zodat de hoepel naar beneden zakt is not done. Voeten stevig op de grond geplant houden, zo is er geen ruimte om te bewegen met je benen. Wanneer je flexibele heupen hebt zal het gemakkelijker gaan.

Heel vaak zakt de hoepel tóch naar beneden. Zak dan een klein stukje door de knieën en neem de hoepel, al hoepelend, weer mee naar boven.

Zelf een hoelahoep maken

Wanneer je er niet helemaal zeker van bent of je hoelahoepen leuk vind, of je kinderen zeuren om dit fitness attribuut, dan kun je in eerste instantie er eentje zelf proberen te fabriceren. Ben je helemaal om, dan is het verstandig om een professionele hoepel aan te schaffen. Onderstaande tips kunnen helpen om een simpele hoepel te maken.

Een gewone, simpele hoepel kan worden gefabriceerd van PVC buis. Vooral kinderen en gevorderden kunnen het beste overweg met dit soort smalle hoepels. Het kost je nog geen 5 euro en je kind zal er dankbaar voor zijn.

Je schaft aan, 330 cm dunne pvc buis met een doorsnede van 16mm. Ook heb je een pvc koppelstukje nodig en een stukje ducktape. Er bestaat ook zoiets als elektriciteitstape waar je de hoepel mee kunt versieren.

De pvc buis snij je op maat en de uiteinden verbind je met het koppelstukje. Verstevigen met ducktape en versieren met een mooie kleur elektriciteitstape. Wanneer je eenmaal het hoepelen onder de knie hebt dan kun je altijd een professionele hoepel aanschaffen.