Heavy cream

Heavy Cream

Heavy cream is een fantastisch product voor de sportman of vrouw. Het is een lichtere variant dan double cream maar wel vetter dan de gewone Nederlandse slagroom. Het vetpercentage ligt tussen de 36 en 40%, terwijl gewone slagroom een vetpercentage heeft van 35%.

Wanneer je heavy cream letterlijk naar het Nederlands vertaald is de betekenis “zware room”. Heavy cream wordt vooral gebruikt in de Britse en Amerikaanse keuken maar wordt hier in Nederland steeds populairder.

Is deze room gezond?

Heavy cream bevat enorm veel vet en calorieën. Vooral voor de mensen die weinig koolhydraten tot zich nemen en dus een ketodieet volgen, is deze cream een mooi alternatief. Het geeft ook nog is een vol gevoel. Een topproduct om te gebruiken wanneer je veel aan sport doet en wil afvallen.

Voedingswaarde

Er zit enorm veel energie in. In 100 gram heavy cream maar liefst 319 calorieën, 33 gram vet en maar 3,2 gram koolhydraten. Het eiwitgehalte valt een beetje tegen, namelijk 2,3 gram.

Lang houdbaar

Nog een voordeel van dit product is de houdbaarheid. Het is, weliswaar in de koelkast, veel langer houdbaar dan gewone slagroom. Je kunt heavy cream, wanneer je het niet op voorraad hebt, ook nog is zelf maken. Dat is erg simpel… Je mengt 2/3 kop volle melk met 1/3 kop gesmolten roomboter. Goed roeren en je hebt een heerlijke heavy cream, die je in allerlei recepten kunt gebruiken.

Wel oppassen!

Je moet met het gebruik van heavy cream wel een beetje oppassen. Wanneer je grote hoeveelheden tot je neemt zal je gewicht stijgen. Opletten dus! Het is een volkomen gezond zuivelproduct, maar heeft natuurlijk niet gelijke voedingswaarde wanneer je dit toetst met een complete voedselbron zoals ei, vis of vlees.

Het gebruik van Heavy Cream

Heavy cream kan in veel recepten worden gebruikt. Denk hierbij aan pasta’s, sauzen en toetjes. Ben je een fervent sporter en wil je wat gewicht kwijt, dan is deze cream geschikt om als voedingsproduct te gebruiken. Het is namelijk zo goed als koolhydraatarm. Met deze room kunnen veel gerechten extra lekker worden gemaakt.

Wanneer gebruik je deze Heavy Cream?

Heavy cream kan in veel gerechten worden gebruikt en toegevoegd. Een maaltijd kan er nét even iets smakelijker worden. Vooral wanneer je een aantal kilo’s wil afvallen en je een keto- of koolhydraatarm dieet volgt is het fijn wanneer je lekker kunt blijven eten. Heavy cream helpt je hierbij.

Slagroom

Slagroom kan op vele manieren worden toegepast. Denk alleen maar is aan een lekkere kop koffie met een toef room. Wanneer je koude room combineert met honing en een scheutje vanille kan deze cream als extra laagje op verse vruchten of ochtendkoffie worden toegepast.

IJs

Deze cream kan ook worden gebruikt om ijs mee te maken. Heerlijk om zo straight te eten, maar extra lekker wanneer je een toef ijs op een stukje eigengebakken appeltaart deponeert.

Soepjes

Ben je een liefhebber van gladde, romige soepjes dan is heavy cream dé toevoeging wanneer je de soep klaar hebt. Als finishing touch een kloddertje cream toevoegen zorgt voor een heerlijke romige smaak.

Pastasaus

Je krijgt een echte Italiaanse pasta wanneer je heavy cream toevoegd aan je pastasaus. Extra smaak en een wat dikkere saus is het resultaat. Gebruik glutenvrije, volkoren pasta met veel groentes en een saus waar je heavy cream aan hebt toegevoegd. Zo wordt een doordeweekse maaltijd een feestdiner.

Roerei

Ben je gek op eieren en ga je voor wat meer eiwitten, voeg dan wat heavy cream toe aan je roereitje. Probeer zo langzaam mogelijk te bakken en je kunt genieten van een heerlijk romig eitje op je volkorenboterham.

Dressing

Elke dressing, of je deze nu gebruikt voor een aardappelgerecht of een salade, zal extra lekker worden door het gebruik van heavy cream. De cream wordt als basis gebruikt en kan worden voorzien van verse kruiden, citroensap, olie en azijn. Een klein beetje op de sla is het ultieme genieten!

Zelf crème fraîche maken

Crème fraîche wordt gebruikt in pastasauzen, op zalm, maar ook in zoete gerechten. Met heavy cream en karnemelk maak je zelf de lekkerste crème fraîche. Meng dit ook eens door vers fruit. Heerlijk als nagerecht maar kan ook als ontbijt worden verorberd.

Gezond ontbijt

Straks lekker naar de sportschool? Dan is een ontbijt met verse bessen, haver en heavy cream een uitstekende start van de dag.

Toepassingen

Bovenstaande tips laten zien dat je niet veel hoeft te eten van deze romige cream. Gebruik het als toevoeging..Wanneer je het op deze manier toepast in bijvoorbeeld een Koolhydraatarm- of Keto dieet, dan kun je nog gewoon genieten van je maaltijden.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen heavy cream en gewone slagroom?

Heavy cream is een lichtere variant dan double cream maar heeft een hoger vetgehalte dan gewone Nederlandse slagroom. Het vetpercentage ligt tussen de 36 en 40%, terwijl gewone slagroom een vetpercentage van 35% heeft.

Is heavy cream gezond?

Heavy cream bevat veel vet en calorieën. Het kan een geschikt alternatief zijn voor mensen die weinig koolhydraten eten, zoals bij een ketodieet. Het biedt een verzadigd gevoel en is gunstig voor sporters die gewicht willen verliezen. Echter, het is belangrijk om met mate te consumeren vanwege het hoge vetgehalte.

Wat zijn de voedingswaarden van heavy cream?

Per 100 gram bevat heavy cream ongeveer 319 calorieën, 33 gram vet, slechts 3,2 gram koolhydraten en een lager eiwitgehalte van 2,3 gram.

Waar moet je op letten bij het gebruik van heavy cream?

Het consumeren van grote hoeveelheden heavy cream kan leiden tot gewichtstoename. Hoewel het een zuivelproduct is, is het niet gelijkwaardig aan volwaardige voedingsbronnen zoals ei, vis of vlees.

Hoe kan heavy cream worden gebruikt in gerechten?

Heavy cream kan worden gebruikt in diverse recepten, waaronder pasta's, sauzen, toetjes, gladde soepen en als toevoeging aan roerei, dressings en crème fraîche.