Gewichtsvest

De naam zegt het eigenlijk al een beetje…Gewichtsvesten zijn nauwsluitende vesten waarmee je door middel van gewichtjes etc. het gewicht kunt aanpassen. De gewichtjes kunnen worden opgeborgen in de vakken die zo’n vest aan de binnenzijde heeft. Een gewichtsvest trek je aan over je hoofd en wordt door middel van klittenband of gespen gesloten. Het moet strak zitten, maar wel op de juiste manier. Ook weer niet té strak anders krijg je problemen met ademhalen.

Je conditie kan met een gewichtsvest tijdens trainingen te dragen met sprongen vooruit gaan. Meer ontwikkeling van je spieren geeft vanzelf meer kracht. Functioneel omdat een gewichtsvest ook kan helpen om meet vetten te verbranden, dus af te vallen. Voor een groot aantal sportmensen een prima aankoop!

Voordelen

Het regelmatig dragen van een gewichtsvest geeft een aantal voordelen.

  • Een sterker hart

Je hart krijgt een enorme boost. Dit komt omdat de zuurstof in je spieren sneller opraakt. De hartslag wordt hoger en je lichaam moet harder werken om zuurstof binnen te krijgen. Het cardiovasculair wordt sterker.

  • Conditie en uithoudingsvermogen wordt beter

Trainen met een gewichtsvest is een heel goed hulpmiddel om meer conditie te krijgen. Je kunt langer doorgaan. Bewegingen worden zwaarder waardoor de spiergroei wordt gestimuleerd. De longcapaciteit wordt groter omdat je lichaam harder moet werken.

  • Betere balans

Een slecht postuur wordt vaak door slappe buikspieren veroorzaakt. Je postuur en je balans zal zienderogen verbeteren door gebruik te maken van het gewichtsvest. Je core wordt sterker waardoor op den duur je houding verbeterd word.

  • Kracht

Je lichaam laten wennen aan een gewichtsvest zal op den duur meer kracht geven. Je lichaam zal eerst moeten wennen aan de gewichten die je extra toevoegt. Pull-ups is een oefening die door middel van een gewichtsvest kan worden verbeterd. Wanneer je het gewichtsvest eerst gebruikt om deze oefening te doen en daarna het vest uittrekt, zal je zien hoe veel gemakkelijker de pull-ups kunnen worden gedaan. Het zal dan veel lichter aanvoelen. Ook bankdrukken, power cleans en squaten kan met een gewichtsvest tot meer kracht leiden.

  • Vetverlies

In 2018, kortgeleden dus, werd door twee Zweedse professoren onderzoek gedaan naar het metabolisch systeem. Door gewicht toe te voegen kun je het biologisch systeem verwarren. Ruim 50 mensen deden mee aan dit onderzoek en de helft droeg een gewichtsvest waar 1 kilo aan werd toegevoegd. Het vest werd 8 uur per dag gedragen. De andere helft droeg een gewichtsvest met 11 kilo extra. De groep met 8 kilo extra gewicht was 0.3 kilo afgevallen. De groep met de extra 11 kilo gemiddeld anderhalve kilo. Een gewichtsvest zorgt voor 12% meer verbranding van calorieën. Een gewichtsvest is dus een effectief middel om een aantal kilo’s snel af te vallen.

Trainen met een gewichtsvest

Door het dragen van een gewichtsvest kunnen veel oefeningen zwaarder worden gemaakt.

Niet alleen hardlopen maar ook wandelen behoort tot de mogelijkheden. Krachtoefeningen kunnen op deze manier met je eigen lichaamsgewicht worden gedaan. Denk hierbij aan lunges en squats. Maar ook pull-ups, dips en push-ups. Core-stabilitity oefeningen en explosief trainen wordt met een gewichtsvest absoluut lonend voor je spieren en gewrichten.

Hardlopen met een gewichtsvest

Vooral onder de lange afstandslopers is het dragen van een gewichtsvest behoorlijk populair geworden. Wanneer je met dit vest gaat hardlopen zal er vanzelf meer conditie ontstaan. Ook de loophouding zal zienderogen gaan verbeteren Een studie onder 11 langeafstandslopers laat zien dat het piekvermogen met ongeveer 3% was toegenomen. Tijdens het lopen zal ook meer kracht worden ontwikkeld.

De botdichtheid wordt verhoogd en wanneer je een gewichtsvest draagt kan bij oefeningen osteoporose worden voorkomen. Verlies van heupbot kan bij vrouwen tijdens de menopauze worden voorkomen.

Wil je je hardloopsnelheid gaan verhogen, gebruik dit vest dan tijdens sprints. Eerst starten zonder gewichten maar na verloop van tijd langzaam kleine gewichtshoeveelheden gaan toevoegen.

Tips

  • Zorg dat je de gewichten gelijkmatig over het vest verdeeld. Ze mogen niet verschuiven anders raak je uit balans. Je kunt gewichten toevoegen van 5 tot 25 kilo.
  • Begin met weinig gewicht en voer de hoeveelheid met telkens een klein beetje op.
  • Last van gewrichtspijn? Overleg met de arts of het verstandig is om met een gewichtsvest te trainen.