Fitness: de meest gestelde vragen

 

Tijdens de pandemie zijn veel mensen zich er van bewust geworden, dat je net zo goed lekker thuis kunt sporten. Hardlopen doe je op straat maar fitness wordt grotendeels thuis of in de tuin beoefend. Ben jij ook zo’n actief mens en wil je sterke spieren en misschien een paar kilo kwijt? Ga lekker fitness bedrijven in je eigen thuissituatie.

Heb je nooit aan fitness gedaan en zit je vol met vragen over deze tak van bewegen, lees dan de onderstaande meest gestelde vragen en doe er je voordeel mee

  • Moet je lang trainen om resultaat te zien?

Regelmatig trainen zorgt voor meer resultaat. Minimaal 3 maal per week naar de sportschool zal zorgen voor een sterk en gestroomlijnd lichaam. Wanneer je af en toe en onregelmatig sport, zorgt dit voor vermoeidheid en spierpijn. Hoe meer je sport hoe sterker je word! Wel regelmatige rustdagen incalculeren.

  • Wat zijn beginnersfouten?

Veel mensen weten niet hoe ze met het materiaal in de sportschool om moeten gaan. Je kunt hierdoor schade aan je gewrichten en spieren aanrichten. Vraag hulp! Iedere sportschool heeft mensen in dienst die alles van fitness afweten. Ook een beginnersfout is; direct aan de gang met zware gewichten wanneer je binnenkomt. Doe eerst een rustige warming-up zodat je spieren gewend zijn. Ook het drinken van te weinig water zie je regelmatig. Neem een flesje mee en probeer iedere keer een paar slokjes te nemen. Je lichaam blijft zo op de juiste manier gehydrateerd.

  • Afvallen door krachttraining?

Mede door krachttraining kun je vetten verbranden. Doe een aantal keren per week aan krachttraining gecombineerd met cardio en de kilo’s zullen langzamerhand verdwijnen. Het is natuurlijk noodzakelijk om tegelijkertijd op je voeding te letten. De verbranding door krachttraining geeft een blijvende boost. Je spieren zullen wat groeien en deze zorgen voor een hogere calorieverbranding. Drie maal per week trainen geeft steeds wat meer spierweefsel.

  • Trainen met een lege maag?

Trainen op een lege maag is niet schadelijk maar is niet echt een aanrader. In de ochtenduren trainen? Een uitgebreid ontbijt is niet verstandig. Neem bijvoorbeeld een eiwitshake of een banaan zodat je de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

  • Hoe voorkom je spierpijn?

Wil je zo min mogelijk last krijgen van spierpijn, probeer dan onderstaande tips!

  1. Altijd een warming-up doen. Je spieren zijn dan opgewarmd om bijvoorbeeld een krachttraining op een goede manier te doen en spierpijn te voorkomen.
  2. Rustig opbouwen. Niet direct een groot aantal kilo’s uit het niets gaan tillen.
  3. Probeer het jezelf niet al te zwaar te maken. Je bent er echt niet bij gebaat om krom te lopen van de spierpijn.
  4. Zorg voor de juiste houding tijdens cardio- en krachttraining. Weet je niet welke houding de beste manier is? Vraag aan iemand in de sportschool die er verstand van heeft.
  5. Voldoende slapen zorgt er voor dat spierpijn snel wordt opgelost. Drink genoeg!
  6. Houd je spieren warm, blijf in beweging. Ga niet stil zitten, dan verstijf je snel.
  7. Een goede cooling-down zal ook spierpijn tot zekere hoogte kunnen voorkomen.
  8. Laat je spieren voor of na de training masseren. Dit kun je ook zelf doen natuurlijk!
  • Toch spierpijn? Wat doe je er tegen?

Toch spierpijn gekregen na een training? Er zijn een aantal tips die de pijn kunnen verminderen.

  1. Een warme douche of nog beter een warm bad kan verzachtend werken.
  2. Magnesiumrijk voedsel heeft een goede invloed op spieren. Er zit veel magnesium in cacao, groene groentes als spinazie en broccoli, noten, volkoren granen en schaaldieren.
  3. Blijf bewegen en probeer zo gehydrateerd mogelijk te blijven, dus veel drinken.
  4. Op tijd naar bed en spieren met Arnica (valkruid) insmeren wil ook nog wel is helpen.
  5. Voor het slapen een eiwitrijke maaltijd gebruiken.
  • Krachttraining met of zonder apparaat?

Met krachttraining gaat het er om, dat je aan afwisseling doet. Sommige apparaten maken trainen van spiergroepen op een apparaat makkelijker. De training op apparaten en losse oefeningen moet zoveel mogelijk worden afgewisseld. Je krijgt een beter resultaat wanneer je afwisselt.

  • Verbrand je meer vetten wanneer je zweet?

Veel mensen denken dat wanneer ze zweten ze meer vetten verbranden. Dit is niet waar. De uitademing zorgt ervoor dat je de verbrande vetten kwijtraakt. De ene persoon zal veel meer zweten dan de ander. Zweet je niet echt veel, dan kan jou lijf goed de lichaamstemperatuur bewaren. Het is wel zo dat het gebruik van veel alcohol, pittige gerechten, synthetische stoffen en overtollig lichaamsgewicht kan leiden tot overmatige zweetproductie.

  • Elke dag naar de sportschool?

Spieren trainen is goed maar hebben ook rust nodig. Dus elke dag je borst- en armspieren trainen is geen optie. Wil je tóch elke dag trainen, wissel dan af met de ene dag armen en borstspieren en andere dag het onderste gedeelte van je lichaam. Een schema is prettig om te volgen, vooral wanneer je elke dag wil trainen. Ook prettig en goed voor je spieren is om af en toe is te gaan zwemmen. Je spieren profiteren hier van.

Zwaar trainen met weinig herhalingen of licht met veel herhalingen…

Wil je sterker worden dan is het de beste manier om wat zwaarder te trainen met 5 tot 8 herhalingen. Wil je juist wat meer spiermassa, doe dan een wat lichtere training met meer herhalingen. 8 tot 12 keer is prima! Spieren zijn een bijproduct van kracht..

Hoe krijg je écht de smaak te pakken?

Het belangrijkste is om te starten met fitness. Je hoeft echt niet direct 4 keer in een week naar de sportschool. Begin rustig aan maar zorg dat je in beweging blijft. Dus klein beginnen. Op een bepaald moment gaat sporten bij je leven horen en ga je gewoon zonder er bij na te denken naar de fitness. Dan ben je goed bezig

Wat is de basis qua voeding?

Eiwitten zijn het allerbelangrijkste om te eten wanneer je aan fitness doet. Koolhydraten en vetten moet natuurlijk ook op worden gelet. Hou in ieder geval de calorieën een beetje in de gaten. Wanneer je meer eet dan dat je verbrand kom je aan. Het is ook belangrijk de juiste vetten binnen te krijgen. Vette vis, noten en ei bevatten omega3 vetten. De juiste koolhydraten om te eten zitten in rijst, zoete aardappel en havermout.

Is een fitnesscoach noodzakelijk?

Een fitnesscoach is in staat om alles voor jou te bedenken qua voeding en training. De beste methode die bij jou past en de voeding die is gebaseerd op jou trainingsuren. Het is fijn om een goede coach te hebben die je kan begeleiden tijden je training. Hij/zij ziet wanneer je te snel wil en welke voeding je moet laten staan of juist tot je moet nemen. Een fitnesscoach kan jou precies aanbevelen welke training bij jou, je werk, vrije tijd en voedingspatroon past. Het is dus géén overbodige luxe om zo iemand in de arm te nemen.