Fitness bankje zelf maken

Heb je er ooit aan gedacht om je eigen fitness bankje te maken? Het kan een leuke en belonende ervaring zijn, en het kan je ook veel geld besparen in vergelijking met het kopen van een nieuw bankje. In dit artikel zullen we je stap voor stap begeleiden bij het maken van je eigen fitness bankje. Laten we beginnen!

Wat je nodig hebt

Voordat we beginnen met het maken van het bankje moet je ervoor zorgen dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt. Hier is een lijst met wat je nodig hebt:

– MDF-plaat van 18 mm (voor het zitvlak en de rugleuning)
– Multiplex-plaat van 24 mm (voor de benen en de steunen)
– Schroeven
– Boor
– Decoupeerzaag
– Schuurpapier
– Meetlint
– Potlood
– Veiligheidsbril

Stap 1: Knip de benen en de steunen

Laten we beginnen met het knippen van de benen en de steunen van het bankje uit een 24 mm dik multiplex plaat. Meet en teken eerst de stukken af met een potlood. Gebruik daarna de decoupeerzaag om de stukken uit te knippen.

Stap 2: Knip het zit- en rugvlak uit

Meet en teken vervolgens het zitvlak en de rugleuning af op een 18 mm dikke MDF-plaat. Gebruik de decoupeerzaag om de stukken uit te knippen.

Stap 3: Versteviging van de benen en steunen

Om ervoor te zorgen dat het bankje stevig genoeg is om je gewicht te dragen, moet je een aantal verstevigingen aanbrengen. Knip bijvoorbeeld 2 stukken van 50x100mm van het resterende multiplex. Knip vervolgens 4 stukken van 50x50mm van de overgebleven stukken. Schuur alle randen glad en bevestig de verstevigingen met schroeven aan de benen en steunen.

Stap 4: Monteer de poten en steunen

Als alle stukken zijn uitgeknipt en voorbereid, is het tijd om ze allemaal samen te voegen. Bevestig de benen aan de steunen met schroeven en zet ze in een hoek van 90 graden. Vervolgens bevestig je het zitvlak aan de bovenkant van het bankje met schroeven. Monteer ten slotte de rugleuning aan de achterkant van het zitvlak met de schroeven.

Stap 5: Schuur het bankje glad

Schuur het bankje goed met een schuurmachine om alle scherpe randen weg te werken en het hele oppervlak glad te maken. Gebruik 120 en 180 schuurpapier om het hout te schuren.

Stap 6: Verven en afwerken

Nu is het tijd om het bankje te schilderen of af te werken. Kies de kleur of afwerking die je wilt en breng de verf of lak gelijkmatig aan. Laat het bankje dan drogen voordat je het gebruikt.

Gefeliciteerd, je hebt je eigen fitness bankje gemaakt! Nu kun je genieten van je zelfgemaakte bankje en beginnen met het verbeteren van je fitnessroutine. Veel succes!

Veelgestelde vragen

1. Kan ik andere materialen gebruiken in plaats van MDF en multiplex?
– Ja, je kunt elk ander hout gebruiken dat je wilt als het maar stevig genoeg is om je gewicht te dragen.

2. Is het nodig om een versteviging aan te brengen in het fitness bankje?
– Ja, verstevigingen zijn nodig om ervoor te zorgen dat het bankje stevig genoeg is om je gewicht te dragen en om te voorkomen dat het bankje instort.

3. Hoeveel kost het om een fitness bankje zelf te maken?
– Afhankelijk van het type hout dat je gebruikt, kun je een fitness bankje zelf maken voor ongeveer €50 tot €100.

4. Moet ik ervaring hebben om een fitness bankje te maken?
– Niet echt, deze tutorial bevat alle stappen die je moet volgen om je eigen fitness bankje te maken. Voorkennis kan echter wel helpen.

5. Kan ik het bankje opvouwen om op te bergen?
– Niet als je de instructies in dit artikel volgt, maar je kunt het bankje wel aanpassen met scharnieren om het opvouwbaar te maken.