Eiwitpoeder

Eiwitpoeder kan een bijdrage leveren aan spiergroei en herstel. Dit poeder bevat een hoge concentratie eiwitten. Eiwitten bestaan uit verschillende soorten die elk een functionele eigenschap bezit. Whey eiwitpoeder is een populaire poedersoort welke je garandeert dat je je spietmassa behoudt en herstel bevorderend is. Heb je een actieve levensstijl, sport je dagelijks in de sportschool en ben je bewust bezig met je gezondheid, dan is eiwitpoeder een prima toevoeging aan je eetpatroon.

Wanneer je een goed soort eiwitpoeder gebruikt om een eiwitshake te maken, en deze direct na je work-out opdrinkt, dan zullen je spieren sneller herstellen.

Verschillende soorten

Er zijn verschillende eiwitpoeders. Er bestaan zowel dierlijke als plantaardige variaties.

Plantaardige eiwitpoeders bevatten geen lactose. Dit is minder slecht voor het milieu. Dat is natuurlijk een pré. Echter de plantaardige soorten worden door veel mensen als niet echt lekker beschouwd. Ook zou het minder snel door het lichaam worden opgenomen.

Dierlijke eiwitpoeders worden onttrokken uit zuivel. De smaak is wat romiger. Een eiwitshake smaakt als een milkshake.

De aminozuren die eiwitpoeders bevatten helpen bij spieropbouw en herstel van spieren na een krachttraining. Aminozuren zijn leucine, isoleucine en valine. Zij spelen een grote rol bij het herstel en groei van het spierweefsel

Hoe wordt dit poeder gemaakt?

Eiwitpoeder, zowel de plantaardige als de dierlijke soort wordt verkregen uit melk, kaas, erwten, rijst of aardappel. De eiwitten worden uit deze producten onttrokken en vervolgens gefilterd. Alles wat geen eiwit is (koolhydraten, vetten en vezels) wordt weggefilterd.

Concentraten zijn de eiwitpoeders die een eiwitgehalte van 80% hebben.

De Isolaten hebben een gehalte aan eiwitten van 90%.

Isolaten zijn duurder dan de concentraten omdat er langer is doorgefilterd.

Eiwitshakes

Eiwitshakes zijn volkomen veilig, mits je het ziet als een aanvulling op je normale voeding. Wanneer je alleen maar eiwitshakes tot je zou nemen kom je veel stoffen tekort. Koolhydraten, vetten en bepaalde vitamines zijn nodig om je lichaam optimaal te laten functioneren. Zorg dus altijd voor een gevarieerd voedingspatroon.

Nadelen

De dierlijke eiwitshakes kunnen zorgen voor een te hoog cholesterolgehalte. Dit kan hart- en vaatziektes veroorzaken. De plantaardige shakes bevatten geen tot weinig cholesterol. Voor je gezondheid zijn dus de plantaardige eiwitshakes het beste.

Een smakelijke eiwitshake

Wanneer je eiwitpoeder aanschaft, koop je deze meestal in een grote verpakking. Dat is stukken goedkoper. Eiwitpoeders zijn er in verschillende smaken. Het is dan ook op een gegeven moment saai wanneer je weken achter elkaar dezelfde smaak moet nuttigen. Er zijn echter een paar tips die er voor kunnen zorgen dat je regelmatig een ander smaakje kunt proberen.

Gebruik melk i.p.v. water..

Gebruik in ieder geval in plaats van water melk. Je whey-shake krijgt direct een vollere smaak. Wanneer je caloriearm wilt eten/drinken gebruik dan geen volle melk maar magere. Ook kokosmelk, ongezoete amandel- of rijstmelk is een prima alternatief.

Voeg fruit toe

Wil je extra veel smaak, voeg dan vers fruit toe aan je eiwit-shake. Vooral wanneer je een fruitige eiwitpoedersmaak hebt is het een heerlijke toevoeging. Probeer, wanneer je minder calorieën wilt eten, een fruitsoort toe te voegen die weinig suikers bevatten. Aardbeien, frambozen en bessen passen prima in een dieet zonder al te veel calorieën.

Wil je een echte milkshake nabootsen voeg dan een half doosje diepvriesfruit, plus een scheutje melk toe aan je eiwitpoeder.

Chocoladesmaak

Ben je een echte chocoladefreak? Voeg een schepje cacaopoeder toe aan je eiwitshake. De combinatie melk, eiwitpoeder en cacao, zorgt voor een lekkere volle chocoladeshake. Het beste resultaat krijg je door whey-eiwitten met een hazelnoot, chocolade of vanillesmaak te combineren met cacao.

Flavour drops

Heb je wel eens gehoord van flavour drops. Dit zijn druppeltjes die heerlijke smaken hebben als aardbei, vanille, banaan, hazelnoot etc.etc. Deze suikervrije aroma’s kunnen als druppels worden toegevoegd aan je eiwitshake. Vooral mensen die eiwitshakes echt niet lekker vinden is dit een uitkomst.

Vanille

Voeg het schraapsel van een vanillestokje toe aan je eiwitpoedershake. Eventueel wat kokosbloem- of palmsuiker toevoegen. Wanneer je het simpel wil houden gebruik je een paar zakjes vanillesuiker.

Speculaas

Extra lekker in de koudere maanden van het jaar is het mengen van speculaaskruiden door de shake. Meng één eetlepel speculaas- of koekkruiden door het eiwitpoeder.

Pumpkinspice

Dit is ook een heerlijke variant om de koude winter warmpjes door te komen. Meng door het eiwitpoeder een theelepel gemberpoeder, mespuntje nootmuskaat, theelepel kaneel en eventueel een theelepel suiker.

Kokosrasp

Ben je een liefhebber van kokossmaak? Waan jezelf in een warm land met deze heerlijke shake, waar je wat kokosrasp aan hebt toegevoegd. IJskoud drinken is dan ook het lekkerst!

Noten

Rooster ongezouten noten, hennepzaad, pompoenpitten langzaam gaar. Vermaal deze producten tot poeder en vermeng met het eiwitpoeder.

Afvallen met eiwitshakes

Er zijn een aantal redenen waarom je zou kunnen afvallen met eiwitshakes. Het is natuurlijk niet de bedoeling om al je maaltijden te vervangen door shakes. Dan zou je onmiddellijk heel veel goede stoffen tekort komen. Je valt wel af maar ziet er niet meer zo gezond uit. Je huid en haren willen goede voedingsstoffen om mooi te glanzen en fris voor de dag te komen. Daar heeft je lichaam bepaalde stoffen voor nodig. Dus…één maal per dag een maaltijd vervangen kan, maar dat is voor je gezondheid echt de limiet.

Spiermassa

Verantwoord afvallen met eiwitshakes voorkomt verlies van spiermassa. Wanneer je stevig afvalt verlies je heel veel spieren. Eiwitten helpen mee om je spiermassa te behouden.

Buikvet

Meer eiwitten eten helpt bij de afname van buikvet. Dit is gebleken uit onderzoek. Er werd een groep personen vergeleken die een jaar lang 25% meer eiwitten tot zich namen met een groep die een normaal eiwitgehalte in zijn voeding had. De groep die méér eiwitten hadden geconsumeerd verloren 10% meer buikvet.

Minder trek

Wanneer je meer eiwitten tot je neemt heb je minder honger. Je zal dus minder snoepen. De aanmaak van het hongerhormoon Ghreline wordt door het eten van eiwitten verminderd. Je voelt je voor langere tijd verzadigd.

Metabolisme wordt gestimuleerd

Wanneer de stofwisseling wordt versneld, zal je gemakkelijker afvallen. Door meer eiwitten te eten wordt spieropbouw gestimuleerd. Spieren verbranden meer energie dan vetten. Samen met een wat meer versneld metabolisme zullen meer calorieën worden verbrand.

Veelgestelde vragen

Wat is de functie van eiwitpoeder voor spiergroei en herstel?

Eiwitpoeder kan een bijdrage leveren aan spiergroei en herstel door de hoge concentratie eiwitten.

Welke soorten eiwitpoeders zijn er en wat zijn de verschillen?

Er zijn plantaardige en dierlijke eiwitpoeders, waarbij plantaardige geen lactose bevatten maar minder snel worden opgenomen in het lichaam.

Hoe worden eiwitpoeders gemaakt?

Eiwitpoeders worden verkregen uit melk, kaas, erwten, rijst of aardappel, waarna de eiwitten worden gefilterd en ontdaan van andere stoffen.

Wat zijn de voordelen van eiwitshakes en wanneer is het veilig om te consumeren?

Eiwitshakes dragen bij aan spieropbouw en herstel, en zijn veilig om te consumeren als aanvulling op een gevarieerd dieet.

Wat zijn enkele tips om eiwitshakes smakelijker te maken?

Gebruik melk in plaats van water, voeg vers fruit toe, experimenteer met smaken zoals chocolade, speculaas, vanille, kokosrasp, noten, of flavour drops.

Wat zijn de voordelen van afvallen met eiwitshakes?

Afvallen met eiwitshakes kan spierafbraak voorkomen, helpen bij afname van buikvet, verminderen van hongergevoel, stimuleren van stofwisseling, en behoud van spiermassa.

Zijn er nadelen verbonden aan het gebruik van dierlijke eiwitshakes?

Ja, dierlijke eiwitshakes kunnen leiden tot een te hoog cholesterolgehalte en daarmee tot hart- en vaatziektes. Plantaardige eiwitshakes zijn daarom voor de gezondheid beter.

Welke soorten eiwitshakes zijn er en wat zijn de verschillen?

Concentraten hebben een eiwitgehalte van 80%, terwijl isolaten een gehalte van 90% hebben na langer filteren. Isolaten zijn dus duurder.

Op welke manier kunnen eiwitshakes helpen bij gewichtsverlies?

Eiwitshakes kunnen helpen bij gewichtsverlies door spierverlies te voorkomen, bijdrage aan afname van buikvet, verminderen van honger, stimuleren van stofwisseling, en behoud van spiermassa.