Duimbrace

De duim is de vinger die aan de zijkant/binnenzijde van je hand zit. Het is de kortste vinger en voor iedereen een vanzelfsprekend lichaamsdeel. Je kunt niet zonder duim. Elke keer wanneer je iets oppakt gebruik je de duim. Blader door een boek zonder je duim en je zult zien dat dit niet mogelijk is. Ook de pincetgreep wordt gedaan met de duim.

Alle vingers hebben drie kootjes, behalve de duim. Deze heeft er twee. Dit onderdeel van de hand is voorzien van een zadelgewricht en in staat in meerdere richtingen te bewegen. Tevens is de duim opponeerbaar. Dat wil zeggen dat je met het puntje van de duim de andere punten (vingertoppen) van je vingers kunt aanraken. Primaten, waaronder ook de mens, zijn tot deze beweging in staat.

Krachtgreep

De duim heeft zich in honderdduizenden jaren ontwikkeld tot een instrument waar je zowel een krachtgreep als een precisiegreep mee kunt uitvoeren. Voor de jagende mens in het verleden was de krachtgreep natuurlijk van groot belang. Met een krachtige duim kan gemakkelijk een speer worden geworpen. De precisiegreep is ontwikkeld om bepaalde voorwerpen te maken. Zonder een goed ontwikkelde duim zijn deze toepassingen niet te doen.

Symboliek en de duim

De duim kan in ons dagelijks leven gebruikt worden om symbolisch iets aan te geven. Denk daarbij aan een opgestoken duim. Dit betekent dat iets oké is. De duim daarentegen naar beneden bewegen geeft aan dat iets niet in orde is…

Het bekende ringteken maak je door de top van de duim een rondje te maken met de top van de wijsvinger. Dit betekent dat iets prima in orde is!

Hang loose is het teken wat gebruikt wordt om o.a iemand te groeten. Duim en pink wijzen omhoog, terwijl de middelste drie vingers naar binnen zijn gevouwen.

Duimen en sport

Blessures duim

De duim kan tijdens bepaalde sporten worden overbelast of nog erger een echte blessure oplopen. Vooral balsporten kunnen bij het vangen en bewegen geblesseerd raken. Het duimgewricht heeft dan ook een bijzondere beweeglijkheid. Door de plek die de duim inneemt en door de samenwerking met de vingers wordt de grijpfunctie uitgevoerd. Vooral bij balsport en skiën loop je risico om geblesseerd te raken aan dit belangrijke onderdeel van je handen.

Slijtage

De duim hoeft niet alleen geblesseerd te raken tijdens sporten maar kan ook door slijtage niet meer goed functioneren. Slijtage of artrose is pijnlijk en aan het gewricht van de duim komt bij de hand de meeste slijtage voor. Het gewricht kan worden aangetast. Dit is het gewrichtje tussen pols en het vlezige gedeelte van de duim.

De oudere mens 

Vooral mensen die een eindje in de 50 zijn kunnen last krijgen van slijtage van het duimgewricht. Het wordt lastiger om iets op te pakken of op te vangen. Tijdens de slijtage zal het ene bot tegen het andere bewegen wat pijn veroorzaakt. De functie van de duim wordt dan beperkter. Dit zal vooral bij dagelijks gebruik te merken zijn.

Vrouwen die hypermobiele gewrichten hebben zullen sneller last krijgen van slijtage. Gewrichtsbanden zijn meestal opgerekt. Vrouwen hebben zes maal meer kans op artrose in het duimgewricht, dan mannen. Ook kunnen bepaalde vormen van reuma slijtage aan de duimen veroorzaken.

Symptomen

Bij zowel de sporter met een duimblessure door verkeerd vangen van een bal o.i.d. en de oudere personen waar het slijtageproces al een poosje bezig is, kan het aangedane gebied rondom de duim pijn en/of erg gevoelig zijn. Zwelling kan zorgen voor een afwijkende stand ten opzichte van de pols. Het wordt supermoeilijk om een deurknop om te draaien, een potje te openen of met je vingers te knippen. Ook schrijven kan zorgen voor meer pijn.

Herstellen met duimbrace

Wanneer je klachten hebt in het middelste duimgewricht dan is er meestal sprake van een skiduim. Banden in en rondom het duimgewricht kunnen beter herstellen wanneer er een duimbrace wordt gedragen. Bewegingsvrijheid wordt door een brace beperkt. Daardoor zal een sneller herstel optreden. Er zijn speciale braces voor de duim die kunnen worden gedragen tijdens het sporten. Verkrijgbaar voor de linker maar ook voor de rechterduim.

Duimblessure voorkomen

De duimbrace ondersteunt het gewricht en begeleidt bewegingen. De pijn zal worden verlicht. Een duimbrace is tevens geschikt om te voorkomen dat je blessures oploopt. Bij bepaalde sporten is een blessure van de duim snel een feit. De skiduim is daar een goed voorbeeld van.

Artrose duim

Artrose is praktisch niet te voorkomen. De ene persoon heeft er eerder en vaker last van dan de ander. Het is beslist geen ouderdomskwaaltje. Jonge mensen kunnen ook behept zijn met dit probleem. Duimartrose herken je door de diepe pijn aan de basis van de duim. Pijn verergert tijdens activiteiten. Vooral bij knijpen en openen van verpakkingen.

Het aanbrengen van een duimbrace

Is zeer gemakkelijk. Wordt verkocht in de vorm van een handschoen en kan met het juiste gebruik van het klittenband strak worden getrokken. Een brace mag niet verschuiven en moet stevig zitten. Met stevig zitten wordt natuurlijk niet bedoeld dat je hand blauw verkleurt. Er mag geen tintelend of doof gevoel optreden. Verschuift de brace, trek deze dan iets strakker aan.

Om de functie van de duim te verbeteren kunnen een paar oefeningetjes misschien helpen.

  • Wanneer je de spreidoefening doet, open je je hand alsof je iets groots wilt pakken. 5 Seconden vasthouden en herhalen.
  • De liftersoefening, deze gaat als volgt: laat je duim op je gebogen vingers rusten en beweeg de duim omhoog. Houd 5 seconden vast. Herhaal dit een aantal keren.
  • Hand plat op de tafel leggen en de duim van de wijsvinger af bewegen. Ook deze oefening 5 secondes vasthouden.
  • Vingers ineen vouwen en rondjes met de duimen draaien. De aangedane duim dient het grootste rondje te draaien.
  • Probeer met je duimtop al je vingertoppen aan te raken. Beginnen met de wijsvinger…
  • De aangedane duim net onder het topje vastpakken met je andere hand. Buig nu het topje voorzichtig naar beneden

Veelgestelde vragen

Wat is de functie van de duim in ons dagelijks leven?

De duim wordt gebruikt bij het oppakken van voorwerpen en de pincetgreep, en is essentieel voor het uitvoeren van diverse handelingen.

Wat is het verschil tussen de duim en de andere vingers?

De duim heeft twee kootjes in plaats van drie, een zadelgewricht en is opponeerbaar, wat betekent dat het de andere vingertoppen kan aanraken.

Hoe heeft de duim zich ontwikkeld door de jaren heen?

De duim heeft zich ontwikkeld tot een instrument voor zowel krachtgreep als precisiegreep, wat essentieel was voor jagen en het maken van voorwerpen.

Wat is de symbolische betekenis van de duim in gebaren?

Een opgestoken duim staat voor 'oké', terwijl een duim naar beneden wijst naar 'niet in orde'. Het ringteken en 'hang loose' zijn ook symbolische gebaren met de duim.

Welke blessures kan de duim oplopen tijdens het sporten?

De duim kan geblesseerd raken door overbelasting of blessures tijdens balsporten, met name bij vangen en bewegen.

Hoe kan een duimbrace helpen bij het herstellen van duimblessures?

Een duimbrace biedt ondersteuning aan het duimgewricht, beperkt bewegingen en kan het herstel bevorderen, vooral bij een skiduim.

Welke oefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de duimfunctie?

Enkele oefeningen zijn de spreidoefening, liftersoefening, beweging van duim van wijsvinger af, draaien van rondjes met de duimen en het aanraken van vingertoppen met de duimtop.

Wat zijn de symptomen van duimslijtage of artrose?

Bij duimslijtage kan pijn of gevoeligheid rondom het duimgewricht optreden, samen met zwelling, beperkte functie bij activiteiten zoals knijpen en pijn bij bewegingen.

Hoe kunnen vrouwen meer kans hebben op duimslijtage?

Vrouwen met hypermobiele gewrichten hebben een grotere kans op duimslijtage, vooral vanwege opgerekte gewrichtsbanden. Ze hebben zes keer meer kans op artrose in de duim dan mannen.

Hoe kun je een duimbrace het beste aanbrengen?

Een duimbrace wordt strak aangetrokken met klittenband, zodat deze niet verschuift. Het moet stevig zitten maar mag geen tintelend of doof gevoel veroorzaken.

Hoe kan een duimbrace helpen bij het voorkomen van blessures?

Een duimbrace ondersteunt en begeleidt bewegingen, waardoor het risico op blessures tijdens sporten wordt verminderd.

Wat zijn enkele specifieke duimgerelateerde tips voor oudere mensen?

Oudere mensen kunnen last krijgen van duimslijtage, waardoor dagelijkse activiteiten moeilijker worden. Het gebruik van een brace en oefeningen kunnen helpen.

Welke pijnlijke symptomen kunnen optreden bij duimblessures door verkeerd vangen?

Duimblessures door verkeerd vangen kunnen leiden tot pijn, gevoeligheid, zwelling en beperkte beweging met dagelijkse activiteiten.