Crosstrainer schoonmaken en onderhouden

Wanneer je een crosstrainer aanschaft is het verstandig om te letten op de lengte van het apparaat. Wanneer minder schokkend en vloeiend wil bewegen is de lengte van belang. Vooral wanneer je vrij groot bent is een wat langer exemplaar geen overbodige luxe. Hoe groter de pas is hoe intensiever de training. Een paslengte van minimaal 30 cm. is een prima keus.

Veilig fitnessapparaat
Sporten op de crosstrainer is een veilige manier van sporten. Er vindt namelijk geen schokbelasting op de knieën plaats. Je kunt dus veilig een poos trainen, maar houd in ieder geval 30 minuten als maximum aan, vooral wanneer je deze oefening elke dag uitvoert.

Levensduur

De levensduur van een crosstrainer wordt bepaald door de bouwkwaliteit. Er bestaat een bouwkwaliteit voor basis, midden- en topklasse. Kies je bijvoorbeeld voor een topklasseproduct dan zal er minder snel slijtage ontstaan. De levensduur van een crosstrainer kan ook zienderogen worden verlengd door goed onderhoud te plegen.

Crosstrainer schoonmaken

Het is belangrijk dat wanneer je een crosstrainer in huis hebt deze na elk gebruik te reinigen. Zweetdruppeltjes zullen op het apparaat terecht komen en uitbijten. Dit zorgt voor onnodige beschadiging. Wanneer je na elke work-out met een vochtige doek + wat allesreiniger langs de grepen, pedalen en bedieningselement gaat, zorg je dat zweet verdwijnt en geen kans heeft om beschadigingen te veroorzaken. Corrosie en roestvorming kan een gevolg zijn van slecht onderhoud.

Om langere tijd plezier te hebben van je fitnessapparaat zal er elke 6 tot 12 maanden onderhoudshandelingen moeten worden gepleegd. Spray bijvoorbeeld elk half jaar de bewegende onderdelen in met een siliconenspray.

Het is tevens belangrijk om te voorkomen dat een crosstrainer zo min mogelijk wordt blootgesteld aan vochtige omstandigheden. Zorg voor een ruimte waar een lage luchtvochtigheid heerst. Een ruimte waar een droogtrommel staat is vaak te vochtig, evenals een schuur o.i.d. waar niet gestookt kan worden. Een goede luchtkwaliteit is dus van belang.

Grondige reiniging

Na elk gebruik de crosstrainer schoonmaken zorgt voor een dagelijkse of een aantal keren per week terugkerende handeling. Het is echter aan te raden om 1 tot 2 keer per jaar de crosstrainer écht grondig te reinigen. Het ligt er een beetje aan hoe vaak je dit fitnessapparaat gebruikt. Dagelijks gebruik zal toch twee maal per jaar een grondige beurt vragen. Een product als WD-40 kan prima worden ingezet om alle onderdelen grondig schoon te maken. Ook een schoonmaakprodukt als Bike cleaner kan worden gebruikt.

Wanneer je de jaarlijkse schoonmaakbeurt begint maak je de crosstrainer helemaal nat. Spray de fiets daarna goed in en laat even intrekken. Uitwrijven met spons of doek en toto slot de fiets helemaal afdrogen met een zachte, schone doek.

Stabiliteit crosstrainer

De crosstrainer zal steeds moeten worden gecontroleerd op stabiliteit. Schroeven zullen ook moeten worden nagekeken of ze nog goed vastzitten. Een inbussleutel en steeksleutel wordt 1 à 2 maal per jaar worden gebruikt om alle schroeven eventjes vast te draaien.

Bewegende delen

De bewegende delen van de crosstrainer zijn van groot belang. Deze zorgen er voor dat het apparaat naar behoren kan werken. Onderhoud is in deze erg belangrijk voor de levensduur. Een goede silliconespray van WD-40 is een aanrader om mee door te smeren. Je voorkomt hiermee piepgeluiden en behoud soepele bewegingen. 1 Maal per jaar jaar smeren is verstandig. Wel altijd het overtollige vet wegvegen met een schone doek.

Reparateur

Mocht er onverhoeds iets kapot gaan aan je crosstrainer, zoek dan een goede reparateur om de boel weer te fiksen. Trapt de crosstrainer plotseling erg zwaar, blijf dan niet maar steeds doorfietsen maar laat er iemand naar kijken die er verstand van heeft. Soms kun je ook zelf kleine reparaties uitvoeren.

Piepende crosstrainer

Je kunt dit verhelpen door alle draaiende onderdelen in te sprayen met siliconenspray. Het kan zijn dat een schroef te los zit of juist te vast is aangedraaid. Er ontstaat dan frictie. Draai de schroeven vaster of losser en doe dit altijd met de hand.

Tikkend geluid

Bij elke omwenteling komt misschien het vliegwiel tegen een kabeltje aan. Dit maakt een tikkend geluid. Zal geen schade aanbrengen maar geeft wel een storend geruis. Ben je een beetje handig en weet je waar zich de behuizing bevind, dan kun je door deze te openen het kabeltje verleggen door een tie-wrap te gebruiken.

Crosstrainer geeft geen weerstand

Controleer als eerste of het motortje, wat in de behuizing zit, draait. Wanneer je de weerstand verhoogt of verlaagt hoor je kort het motortje draaien. Hoor je deze niet dan kan het motortje op de display defect zijn. Controleer of de kabeltjes nog goed zijn aangesloten. Wanneer dit in orde is kan het zijn dat de display moet worden vernieuwd. Vertrouw je het zaakje niet, laat er dan een professional naar kijken.

Hieronder nog even de onderhoud en verzorging in het kort!

De levensduur wordt verlengd door regelmatig onderhoud en verzorging.

  • Elke maand moeten de schroeven van de crosstrainer worden gecontroleerd. Soms gaan de schroeven wat losser zitten tijdens het gebruik. Draai ze opnieuw vast.
  • Elk half jaar bewegende onderdelen smeren om een vloeiende en niet piepende beweging te behouden.
  • Volg de instructies van de fabrikant. Gebruik de benodigde hoeveelheid siliconespray, niet te veel maar ook niet te weinig.
  • De crosstrainer altijd op een vlakke ondergrond plaatsen. Deze moet horizontaal staan. Een vloermat is in deze een pré! Er wordt op deze manier zo min mogelijk beschadiging veroorzaakt.
  • Gebruik altijd een niet-schurend, vloeibaar reinigingsmiddel.

Veelgestelde vragen

Wat is het belang van de lengte van een crosstrainer?

De lengte van een crosstrainer is belangrijk voor een minder schokkende en vloeiende beweging, vooral voor mensen van grotere lengte. Een langere paslengte zorgt voor een intensievere training.

Waarom is sporten op een crosstrainer veilig?

Sporten op een crosstrainer is veilig omdat er geen schokbelasting op de knieën plaatsvindt. Het wordt aanbevolen om niet langer dan 30 minuten per sessie te trainen, vooral bij dagelijks gebruik.

Hoe beïnvloedt de bouwkwaliteit de levensduur van een crosstrainer?

De bouwkwaliteit, variërend van basis tot topklasse, bepaalt de levensduur van een crosstrainer. Een topklasseproduct vertoont minder snel slijtage, en regelmatig onderhoud kan de levensduur verder verlengen.

Hoe vaak moet ik mijn crosstrainer schoonmaken?

Het wordt aanbevolen om de crosstrainer na elk gebruik schoon te maken om zweetdruppels te verwijderen en beschadiging te voorkomen. Een grondige reiniging met producten zoals WD-40 wordt aanbevolen 1 tot 2 keer per jaar.

Hoe kan ik de stabiliteit van mijn crosstrainer controleren?

Controleer regelmatig de stabiliteit door schroeven na te kijken en aan te draaien indien nodig. Bewegende delen, essentieel voor een goede werking, moeten jaarlijks worden gesmeerd met een siliconenspray.

Wat te doen bij een piepende crosstrainer?

Piepgeluiden kunnen worden voorkomen door bewegende delen jaarlijks te smeren met siliconenspray. Loszittende of te strak aangedraaide schroeven kunnen frictie veroorzaken; draai ze met de hand bij.

Hoe kan ik omgaan met een crosstrainer die geen weerstand biedt?

Controleer of het motortje draait en of de kabels goed zijn aangesloten. Als er geen beweging is, kan de display defect zijn en moet deze mogelijk worden vervangen. Raadpleeg een professional als twijfels blijven bestaan.

Wat zijn enkele algemene tips voor crosstrainer onderhoud?

Draai maandelijks schroeven vast, smeer bewegende delen halfjaarlijks, volg de fabrikantinstructies voor siliconenspray, plaats de crosstrainer op een vlakke ondergrond en gebruik altijd een niet-schurend, vloeibaar reinigingsmiddel.