Compressiesokken- of kousen

Compressiekousen of sokken, het woord compressie zegt het al, zorgen voor compressie, druk. Mensen die spataderen hebben dragen deze kousen om te voorkomen dat ze trombose krijgen en te veel vocht in de benen.

De compressie zorgt er voor dat de bloedsomloop wordt gestimuleerd, waardoor klachten als opgezette benen, vermoeidheid en dikke voeten worden voorkomen.

Compressiekousen en sport

Wanneer je loopt of fietst worden de kuitspieren gestimuleerd. Bij iedere beweging is er in- en ontspanning waar te nemen. Wanneer je lange tijd zit of ligt werkt de natuurlijke pompfunctie niet goed. Het bloed in het kuitgebied kan leiden tot zwellingen en in ernstige gevallen zelfs tot propjes. Trombose is dan een feit.

Wanneer je tijdens sporten compressiekousen draagt, wordt er extra stimulatie veroorzaakt in de kuitspieren en zal er een betere zuurstofvoorziening plaatsvinden. Afvalstoffen die in de spiercellen aanwezig zijn zullen sneller worden afgevoerd. Door onderzoek is komen vast te staan dat het prestaties van sporters kan verbeteren. De voortdurende toevoer van bloed met zuurstof houdt de beenspieren in prima conditie.

 • Er vindt een betere stabiliteit plaats bij de kuit en de achillespees
 • Sneller herstel na inspanning
 • Herstel van blessures gaat vele malen sneller
 • Voorkomt blessures als zweepslag, kramp en shin splint.

Steunkous of compressiekous?

Het doel van dit soort kousen is om druk uit te oefenen. Steunkousen zijn echter preventief van aard en in verschillende drukklassen verkrijgbaar. Hoe hoger het nummer, hoe meer druk er wordt uitgeoefend. Bij ernstige klachten wordt meestal een kous met zware druk aangemeten. Vermoeide en pijnlijke benen worden zo voorkomen. Zwangere vrouwen en ouderen kunnen gebaat zijn bij steunkousen. Vooral mensen met spataderen kunnen last hebben van vermoeide benen. Steunkousen worden meestal aangemeten.

Compressiekousen worden meestal preventief gedragen. Doorbloedingsproblemen kunnen allerlei blessures veroorzaken. Vooral voor mensen die aan hardlopen doen en een kwetsbare doorbloeding hebben zijn deze kousen fantastisch. Compressiekousen moeten altijd in de juiste maat worden aangeschaft.

Er zijn voor bijna iedere sport compressiesokken of kousen aan te schaffen. Hieronder een aantal voorbeelden.

 1. Tijdens voetballen worden vaak korte wendingen en sprintjes getrokken. De voeten en kuiten worden enorm belast. Het is prettig om extra ondersteuning te hebben tijdens een potje voetbal. Compressiekousen zorgen bij de voetballer voor meer power in de kuiten en verkort de herstelfase. Voetbalblessures als een verzwikte enkel of knieblessure wordt voorkomen.
 2. De hardloper die marathons loopt heeft een optimale afvoer van bloed en afvalstoffen nodig. De sportcompressiekousen die bedoeld is voor deze groep geeft een afnemend drukverloop van enkel tot knie. Dus minder last van verzuring en betere prestaties. Ook geven de kousen een gevoel van coördinatie en zekerheid. Spieren en gewrichten blijven stabieler en tijdens het lopen zullen de kuitspierenminder trillerig zijn.
 3. Tijdens het trainen in de sportschool zal er veel worden gedaan aan cardio maar ook aan krachttraining. Compressiesokken en tubes zijn ideaal om tijdens je fitness te dragen. Tijdens explosieve spring- en krachtoefeningen worden door de compressie, spiervermoeidheid aan de dijen en benen afgeremd.
 4. Wil je langer plezier hebben op de piste, dan zijn sportcompressiekousen een pré. Je krijgt kracht tijdens de wintersport en hebt minder last van spierpijn en blessures. Ook krijg je meer zekerheid en wordt je coördinatie verbeterd. Voeten blijven warm en droog. Het materiaal van de kousen is ademend zodat het zweet snel wordt afgevoerd.
 5. Hockey is echt zo’n sport die snelheid, uithoudingsvermogen en explosiviteit laat zien. Er wordt veel van het lichaam gevraagd. Compressiekousen zorgt voor een betere doorbloeding in de kuiten. Je houdt het daardoor langer vol. Ook blessures zullen niet zo snel optreden.

[bol_productstype=”best”]

Werking compressiekousen

De teksten hiervoor zijn duidelijk. Compressiekousen voeren druk uit op de bloedvaten. Zuurstofarm bloed wordt sneller afgevoerd en zuurstofrijk bloed zal sneller in de bloedvaten aanwezig zijn. Zuurstofrijk zorgt er voor dat spieren niet zo snel beschadigd raken. Het voorkomt vermoeidheid en pijn..

Compressiesokken

Wil je extra evenwichtigheid in je voeten, dan zijn compressiesokken een prima keus. Voeten blijven lang fit en bovendien gaan deze sokken kramp tegen. Ook zweetvorming en blaren kunnen met het dragen van compressiesokken worden tegengegaan. Een goed gevoel van stevigheid zorgt nét even voor wat meer stabiliteit.

Gladiator Sports compressiekous

Gladiator is op het gebied van sport-hulpmiddelen een veel gebruikt product. Ook de sportcompressiekousen van dit merk worden veelvuldig door hardlopers gebruikt. Je kunt ze voor, tijdens of na je hardloopsessie gebruiken. Men heeft er veel baat bij wanneer er problemen zijn aan kuiten, schenen, achillespezen en voeten.

 • Herstelt snel bij een scheenbeenvliesontsteking. Deze vervelende kwaal kan worden voorkomen door tijdens trainingen deze kousen te dragen.
 • Gaat spataderen en vocht in de benen tegen.
 • Ook achillespeesaandoeningen herstellen snel en kunnen worden voorkomen.
 • Spierkramp, spierscheur en kneuzing herstelt sneller en kan worden voorkomen.
 • Helpt bij overbelasting en voorkomt zware, vermoeide benen.
 • Verbeterd de bloedcirculatie.
 • Heeft een ademend vermogen en voert snel de afvalstoffen af.
 • Kortom het juiste paar kousen voor de optimale ondersteuning en trainingsopbouw.

Veelgestelde vragen

Wat is het doel van compressiekousen of sokken?

Het doel van compressiekousen of sokken is om druk uit te oefenen op de bloedvaten, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd en klachten zoals opgezette benen, vermoeidheid en dikke voeten worden voorkomen.

Wat is het verschil tussen steunkousen en compressiekousen?

Steunkousen zijn preventief en verkrijgbaar in verschillende drukklassen, terwijl compressiekousen meer preventief gedragen worden en bijvoorbeeld kunnen helpen bij het voorkomen van blessures tijdens het sporten.

Welke voordelen bieden compressiekousen tijdens het sporten?

Tijdens het sporten zorgen compressiekousen voor een betere stabiliteit bij de kuit en achillespees, sneller herstel na inspanning, voorkomen van blessures zoals zweepslag en verbetering van de bloedcirculatie.

Wat zijn enkele voorbeelden van sporten waarbij compressiesokken of kousen nuttig zijn?

Voorbeelden van sporten waar compressiekousen nuttig zijn, zijn voetbal, hardlopen, fitness, wintersport en hockey.

Wat is het effect van compressiesokken op spiervermoeidheid en blessures bij sporters?

Compressiesokken verminderen spiervermoeidheid, verbeteren de stabiliteit van spieren en gewrichten, en helpen bij het voorkomen van blessures zoals kramp en spierscheuring.

Welke voordelen bieden de Gladiator Sports compressiekousen?

De Gladiator Sports compressiekousen helpen bij het snel herstellen van blessures zoals achillespeesproblemen en spierscheuren, voorkomen spataderen en vocht in de benen, verbeteren de bloedcirculatie en zorgen voor stabiliteit tijdens trainingen.