Bosu ball

Wat is een Bosu ball?

De bosu ball is eigenlijk een halve bal. De bovenzijde rond en de onderzijde afgeplat. De halve bal is gevuld met lucht en kan aan beide kanten worden gebruikt.

Balans oefenen

Deze bal leent zich uitstekend om de balans mee te oefenen. Ook de flexibiliteit kan met deze half ronde bal worden geoptimaliseerd. De fysiotherapeut en professionele atleten oefenen met de bosu ball. Ook kom je deze halve ballen regelmatig tegen in fitnesscentra. Voor mensen die aan vechtsport doen, kan prima de stabiliteit worden beoefend. Maar de bal kan ook worden gebruikt door personen die bijvoorbeeld zijn geopereerd aan een hernia. De bosu ball kan worden  ingezet als manier om het herstel te bevorderen. Het lichaam kan met deze bal wennen aan allerlei bewegingen.

Sterke knieën

Vooral met hardlopen kunnen knieën nog wel is opspelen. Het is daarom belangrijk wanneer je wat zwakkere knieën hebt deze te versterken. Dit kun je oefenen door bijvoorbeeld te balanceren op een Bosu Ball. Nog een aantal knieoefeningen die je zou kunnen doen;

  • Wandelen met een elastische band om je dijen.
  • Het maken van zijwaartse en voorwaartse uitvalpassen
  • Kniebuigingen maken en bergbeklimmen.

Met een Bosu ball kunnen echter prima versterkingen voor de banden rondom je knieën worden gerealiseerd.

Een oefening die je zowel op de bolle als de platte kant kunt uitvoeren is de volgende.

  • Op de Bosu bal gaan staan met de voeten op schouderbreedte.
  • Billen naar achteren en knieën buigen alsof je gaat zitten.
  • Gewicht op de hakken en zorg dat de knieën niet voorbij de tenen komen.
  • Kom vervolgens weer omhoog en herhaal een aantal malen de oefening.

Balance ball met weerstandsbanden

Een super functionele halve bal met weerstandsbanden kan er voor zorgen dat stabiliteit, coördinatie en balans worden geoefend. Een effectieve manier van trainen waarmee de diepere spieren worden versterkt en het evenwichtsgevoel wordt verbeterd. Kan gebruikt worden tijdens een revalidatieproces en tijdens sportieve verbeteringen van het spierstelsel.

Swilix balanstrainer

De Swilix balanstrainer is voorzien van weerstandsbanden en geschikt om heel veel oefeningen mee te doen. Billen, buik, benen- en armspieren worden met deze balanstrainer weer sterk en soepel. De weerstandsbanden zijn afneembaar. Een prima product wat veel wordt gebruikt tijdens fysiotherapie. Ook de personal trainer is vaak in het bezit van zo’n halve bal om mensen de mogelijkheid te geven alle spieren flink te trainen.

Koepelzijde boven en beneden

Deze balanstrainer kan aan beide zijden worden gebruikt. Wanneer je de platte kant naar beneden plaatst heb je een prima fitnessapparaat waarop je kunt staan, zitten of liggen. Er kunnen een breed scala van oefeningen worden gerealiseerd.

Plaats je de halve koepel naar beneden dan is deze onstabiel. Super om juist je stabiliteit te oefenen. Door op de platte kant te gaan staan zal dit de spieren activeren en oefen je op de juiste wijze je stabiliteit.

Kenmerkend voor deze base ball zijn;

  • Helpt om je bewust te zijn van je lichaam. Je voelt zo’n beetje alle spiertjes wanneer je balans oefent.
  • Is aan beide kanten te gebruiken.
  • Geschikt om thuis fitness te beoefenen.
  • Eenvoudig te monteren
  • Effectieve full body work-out
  • Doorsnede van 58 cm.

Ondergewaardeerd

BOSU betekent “Both sides up”. Functioneel en heerlijk om mee te trainen. Je wordt gedwongen om je core te gebruiken. Het resultaat geeft strakke buik- en bilspieren. De bosu ball kan worden gebruikt om is even heel wat anders te doen. Wist je dat het een aanrader is om zo ééns in de zes weken is een ander trainingsschema toe te passen? De Bosu ball kan ingezet worden om van je vaste routine af te wijken.

Waarom balans oefenen?

Bij veel mensen is één zijde van het lichaam sterker dan de andere zijde. Het kan daardoor gebeuren dat je houding niet goed is. Je kunt daardoor rugklachten ontwikkelen en misschien wel een beetje scheef gaan lopen. Door spier- en balansoefeningen te doen heb je veel minder kans op blessures. Ook zeker wanneer je wat ouder wordt is een goede, gezonde mobiliteit belangrijk.

Stabiliteit en balans

Er zit duidelijk verschil tussen balans- en stabiliteitsoefeningen. Bij een balansoefening beweeg je niet. Je oefent dit en leert om je evenwicht te bewaren. Stabiliteit wordt tijdens bewegen geoefend. Dit is perfect te doen met de BOSU ball. Wanneer je stabiliteitsoefeningen gaat doen is het de bedoeling dat je redelijk je evenwicht kunt bewaren.

Balans- en stabiliteit kan worden geoefend met bijvoorbeeld de halve bal (bosu ball). Maar ook een balansbord, trampoline, de Bumy (kleine balanstrainer) en de skippybal zijn uitstekende materialen om te oefenen.