Backstretcher

Wanneer je het woord backstretcher letterlijk gaat vertalen, kom je op rug-oprekker. De backstretcher is dus een object waarmee je de rug kunt oprekken.

De stretcher heeft een enig sinds ronde vorm waarmee je dus o.a. de bovenrug kunt behandelen. Door dit te doen ontstaat er meer bewegingsmogelijkheid en worden de spieren die langs de wervelkolom lopen soepeler. In de backstretcher zitten knobbels waarmee je de lange rugspieren kunt masseren. Spieren zullen op deze manier beter worden doorbloed en afvalstoffen zullen snel worden afgevoerd. De afvalstoffen kunnen er namelijk voor zorgen dat je een stijf, hinderlijk gevoel in je rug ervaart. De backstretcher is een geweldige uitvinding om je rug mee te verwennen.

Backstretcher sessie

Het is belangrijk om het gebruik van de stretcher langzaam op te bouwen. Begin met een paar minuten en bouw dit uit, totdat je een maximum hebt bereikt van 10 tot 15 minuten per keer. Dat is echt voldoende. Gebruik de backstretcher in het begin niet dagelijks maar een aantal keren per wek. Om de dag is prima te doen.

Gebruik

Het is belangrijk dat je tijdens het gebruik van de stretcher, comfortabel ligt. Je moet je goed kunnen ontspannen. Armen los van de grond en zet je af met je voeten. Je rug rolt dan als het ware over de backstretcher heen en weer. Wil je de stretcher gebruiken om te ontspannen? Dat kan uiteraard ook.

Ontspanning

Ga lekker comfortabel achterover op de stretcher liggen en probeer je te ontspannen. Doe als met yoga. Begin de ontspanning je focus eerst te leggen op je tenen…knijp deze samen en ontspan. Daarna de kuiten, bovenbenen, het bekken en daarna de rug. Uiteindelijk zul je volledig ontspannen liggen. Uiteraard kun je na de ontspanning nog een beetje massage toepassen door zachtjes heen en weer te rollen.

Leefpatroon

Ons leefpatroon van tegenwoordig is vaak helemaal fout. We zitten, lopen verkeerd en bewegen te weinig, waardoor spieren gaan verkrampen en er verhoogde spierspanning ontstaat. Vooral de rugspieren hebben het zwaar tegenwoordig. Om de rug op een deugdelijke wijze te corrigeren is de aanschaf van een backstretcher een prima keus.

De backstretcher rekt en mobiliseert de rug. De klachten zullen bij regelmatig gebruik verdwijnen en niet meer terugkeren. Als gevolg van veel zittend de dag doorbrengen, wordt de beweeglijkheid minder en dit gebeurt vooral bij de bovenrug. Er wordt voortdurend een andere houding aangemeten wat weer kan leiden tot nek- en lage rugklachten.

De backstretcher zorgt met zijn knobbels, dat de spieren naast de wervels worden gemasseerd en na een poosje soepel aanvoelen. Je houding zal verbeteren en zeker wanneer je de stretcher combineert met buikspieroefeningen. Een aantal therapieën gebruiken de backstretcher ter ondersteuning van de behandelwijze.

De originele backstretcher stamt uit 1995 en is een gewild product tijdens bijvoorbeeld een Mensendieckbehandeling, Fysiotherapie, Yoga, Accupunctuur en ontspanningsoefeningen.

Gebruiksaanwijzing

Wanneer je een goede backstretcher koopt zit er altijd een gebruiksaanwijzing bij. Bedenk altijd dat je lijf aan een stretcher moet wennen. De eerste sessies moet je niet langer laten duren dan een paar minuten. Je kunt de sessietijd tot een minuut of 10 à 15 laten oplopen.

De backstretcher heeft in het midden een gleuf waar de ruggenwervel in komt te liggen. Onder het hoofd kan een kussentje worden geplaatst. Wanneer je een minuut of 15 kan blijven liggen is het misschien prettig om wat oefeningen te doen.

Oefeningetjes

  1. Pak beide knieën vast en trek je bovenbenen over je buik.
  2. Zet je voeten op de grond en beweeg je bekken naar boven.

Je kunt de oefeningen een aantal malen herhalen.

Tips gebruik backstretcher

  • Ga zo langzaam mogelijk op de stretcher liggen. Doe dit als één vloeiende beweging.
  • Géén geforceerde bewegingen maken.
  • Je kunt ook gaan liggen met opgetrokken benen.
  • Laat de benen rusten op de zitting van een stoel of een krukje.
  • Kom altijd rustig zijdelings overeind, je rolt als het ware zijwaarts van de backstretcher.

Tips oefeningen

  • Doe de oefeningen altijd in een rustige omgeving.
  • Ontspan je door tijdens de sessies naar je favoriete muziek te luisteren.
  • Val niet in slaap 🙂
  • Gebruik een kussentje onder je hoofd.
  • Vindt je de backstretcher in het begin oncomfortabel? Leg dan een dikke handdoek tussen je rug en de stretcher.
  • Gebruik de backstretcher met regelmaat. Alleen dan houdt je de klachten onder controle. Zo nu en dan gebruiken zal niet of weinig helpen.
  • De backstretcher kan in beide lengterichtingen worden gebruikt. Neem je de positie aan om je onderrug te ontspannen. Dan moet de bolle kant in de onderrug worden geplaatst. Echter de belangrijkste positie is wanneer je met het borstwervelgedeelte, dus de bovenrug, op de bolle kant laat rusten.
  • Nooit overdwars gaan liggen. Dat is volkomen nutteloos!

Veelgestelde vragen

Wat is een backstretcher en waarvoor wordt het gebruikt?

Een backstretcher is een object waarmee je de rug kunt oprekken. Het wordt gebruikt om de rug te mobiliseren, spieren soepeler te maken en de doorbloeding te verbeteren.

Hoe lang zou een backstretcher sessie moeten duren?

Het wordt aanbevolen om een backstretcher sessie langzaam op te bouwen, beginnend met een paar minuten en uiteindelijk maximaal 10 tot 15 minuten per keer.

Hoe moet je de backstretcher gebruiken?

Het is belangrijk om comfortabel te liggen op de backstretcher en te zorgen voor ontspanning. Armen los van de grond, afzetten met je voeten en langzaam heen en weer rollen.

Hoe kan de backstretcher helpen bij het verbeteren van je leefpatroon?

De backstretcher kan helpen bij het corrigeren van een slechte houding veroorzaakt door zitten en verkeerd lopen. Het rekt en mobiliseert de rug, vermindert klachten en verbetert de bewegelijkheid.

Welke tips zijn er voor het gebruik en de oefeningen met een backstretcher?

Tips voor het gebruik van een backstretcher zijn o.a. langzaam liggen, geen geforceerde bewegingen maken, regelmatig gebruik, en specifieke oefeningen zoals het trekken van de knieën naar de buik.

Zijn er aanbevelingen voor het gebruik van een backstretcher bij rugklachten?

Het wordt aanbevolen om een backstretcher langzaam te introduceren, regelmatig te gebruiken en specifieke oefeningen te doen. Bij aanhoudende rugklachten is het raadzaam om een fysiotherapeut te raadplegen.