Airbike

Wanneer je als fitnessapparaat kiest voor een fiets (hometrainer) en je wilt eigenlijk wat zwaarder trainen, dan is een airbike precies geschikt voor jou. Een luchtweerstandsysteem zorgt er voor dat de airbike wordt aangedreven. Dit heeft als gevolg dat fietsen op een airbike zwaarder is. Het geeft wat intensievere trainingen. Wanneer je helemaal gaat voor een “high interval training”, dan is een airbike de juiste keus.

Omdat deze fietsen door lucht worden aangedreven bepaal je zelf de snelheid en kun je het maximale uit jezelf halen. Een airbike kun je zien als een combinatie van een hometrainer en een crosstrainer.

Kort en intensief

De airbike leent zich uitstekend om kort en intensief te trainen. Een crosstrainer is eerder geschikt voor duurtrainingen. Natuurlijk kun je op een airbike een duurtraining doen, maar daar is dit fitnessapparaat eigenlijk niet geschikt voor.

Vet als brandstof

Fietsen is een prima sport om van je overtollige vetten af te komen. De buikspieren zullen evenals de bilspieren hard moeten werken. Door een aantal keren per week intensief op de airbike te trainen zorg je voor de afname van vetten. Dus de buik zal zeker platter worden.

Voordelen airbike work-out

Met een airbike kunnen unieke soorten trainingen worden uitgevoerd. De weerstand wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid kracht die je als biker maakt. Hoe sneller jij gaat fietsen, hoe zwaarder de training word. Je moet er van uitgaan dat een training best wel zwaar kan zijn. Bedenk dat je op de juiste manier moet omgaan met de airbike, dan pas zal het jou veel profijt opleveren.

Voordelen in het kort zijn;

  • Geschikt voor mensen die intensief willen trainen.
  • Prima apparaat voor intervaltrainingen.
  • Je kunt in korte tijd gezond en fit worden.
  • Weerstand wordt automatisch aangepast.
  • Ook zeer geschikt voor crossfit trainingen.

Eén van de grootste voordelen van een airbike is de tijd die je besteed aan trainingen. Je hebt maar korte trainingen nodig om een goede conditie en soepele spieren te krijgen. Zelfs met maar 10 minuten per dag kun je al hele goede resultaten behalen. Een airbike is daarom een gewild apparaat voor de fanatieke sporters.

Duurtraining 

Een airbike is eigenlijk ontworpen om jezelf in korte tijd een fikse prikkel te geven. Het is wel mogelijk om af en toe een duurtraining te doen, maar daar is dit apparaat van oorsprong niet voor bedoeld. Een gemiddelde training op een airbike is zo rond de 25 minuten. En dat is eigenlijk al best wel lang voor dit fitnessapparaat.

Spiergroepen

Op de airbike worden een groot aantal spiergroepen getraind. Wanneer je de beenspieren in ogenschouw neemt worden kuiten, quadriceps en hamstrings volop getraind. Maar ook de armspieren zoals biceps, triceps en schouderspieren komen goed in beweging. Rug- en buikspieren worden door het gebruik van de airbike supersterk!

Trainingsdoelen

Met dit fitnessapparaat kunnen verschillende doelen worden bereikt. Conditie en kracht zijn voor de meeste sporters het ultieme streven. Kracht wordt door trainen op een airbike zowel in het boven- als onderlichaam opgebouwd.

Door korte trainingen te doen die intensief zijn, verbrand je veel calorieën. Vetten worden verbrand en overtollig gewicht zal verdwijnen. Dus ook voor de afvallers onder ons, is dit een perfect fitnessapparaat.

Airbike aanschaffen

Wanneer je graag in de thuissituatie wil trainen, op een actieve manier, is een airbike de juiste keus. Bedenk dat dit apparaat niet echt goedkoop is, dus let goed op de kwaliteit/prijsverhouding. Ook kan het zijn dat dit fitnessapparaat meer geluid produceert dan bijvoorbeeld een hometrainer. Dit weegt echter allemaal niet op tegen de vele voordelen. Hieronder een tweetal veel gekochte airbikes die aan de verwachtingen voldoen.

FitBike The Beast

Op dit moment is dit apparaat een populair en gewild product. Prima mogelijkheid voor optimale Hoge Intensiteit Interval Training (HIIT). Maximale inspanning die kunnen worden afgewisseld met lage inspanning. Conditieverbetering, vetverbranding en  spierversterking. Een HIIT training is 50% effectiever voor de vetverbranding dan duurtrainingen. Wanneer er elke dag tot ongeveer 15 minuten wordt getraind is het vetverbrandingsproces goed op gang en zal dit proces nog 30 minuten aanhouden. Functioneel voor iedere sporter die graag in de thuissituatie sport.

V-belt

Eén van de vele voordelen is de fluisterstille V-belt. Een airbike staat er om bekend dat deze nogal wat geluid produceert. The Beast is daar echter een uitzondering op. Verder een onderhoudsvrij fitnessapparaat dat zowel thuis als in een fitnessruimte kan worden gebruikt.

Display

De display is zo ontworpen dat er veel mogelijkheden zijn om een training goed te laten verlopen. Er is zelfs een intervalknop aanwezig die op eenvoudige wijze kan worden gebruikt om een training op hoog niveau uit te voeren. Inzicht in getrainde snelheid, tijd, afstand, calorieën en rotatie per minuut kan worden gezien op deze duidelijke display. De mogelijkheid is ook aanwezig om een borstband aan de display te koppelen.

Trainingscomputer
Het display van deze Airbike bevat alle mogelijkheden om je training optimaal te laten verlopen. De speciaal ontworpen ‘interval knoppen’ (HIIT) zorgen ervoor dat je eenvoudig een interval training op 20/10 of 10/20 kunt uitvoeren! Daarnaast kun je ook zelf jouw eigen interval niveau instellen. De trainingscomputer van The Beast biedt ook inzicht in de getrainde snelheid, afstand, tijd, calorieën, rotatie per minuut en het wattage. Ook is het mogelijk om een borstband aan het display van The Beast te koppelen.

Schwinn Airdyne AD6 HIIT Airbike

Betaalbaar

Deze airbike is goed betaalbaar en zet aan tot slim en simpel trainen. Voor ieder niveau, kan dus door zowel beginner als gevorderde worden gebruikt. Calorieën verbranden maar ook rustig kunnen revalideren. Je kunt je eigen training kiezen. Ook kan op de Schwinn prima een HIIT training worden voltooid. In Amerika is dit fitnessapparaat populair bij crossfit kampioenschappen.

Effectief

De Schwinn Airdyne heeft, in plaats van een hometrainerstuur, crosstrainer pedalen. Met deze pedalen wordt het bovenlichaam getraind. Training voor het gehele lichaam en veel effectiever dan fietsen op een hometrainer.

LCD-scherm

Trainingsgegevens worden weergegeven op een LCD-scherm. De “Revmeter”laat zien wat je snelheid, calorieverbruik, hartslag en afstand is. Wil je echter je hartslag meten, dan is een draadloze borstband nodig. Deze moet apart worden aangeschaft.