Superset

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging in je fitnessroutine? Heb je gehoord van supersets maar weet je eigenlijk niet precies wat ze zijn en hoe je ze toepast? In dit artikel leer je alles wat je moet weten over supersets, inclusief wat ze zijn, hoe ze werken en hoe ze kunnen helpen om sneller fitter te worden.

Wat zijn supersets?

Supersets zijn een soort oefeningen die bestaan ​​uit het combineren van twee afzonderlijke oefeningen zonder rustpauzes tussen sets. In plaats van traditioneel sets af te ronden, voer je in plaats daarvan twee sets uit, één voor elke oefening, voordat je een pauze neemt voor herstel.

De voordelen van het toevoegen van supersets aan je fitnessroutine

Waarom zou je supersets toevoegen aan je routine? Welke voordelen heeft het gebruik van supersets in vergelijking met andere methoden om fitter te worden? Hieronder staan enkele voordelen die je kunt behalen als je kiest voor het gebruik van supersets.

Tijdsbesparing: meer werk, minder tijd

Met supersets kun je in minder tijd meer werk verrichten. Door twee oefeningen terug naar achteren uit te voeren, kost het minder tijd om dezelfde spiergroepen te trainen. Dit betekent dat je meer oefeningen in één sessie kunt opnemen.

Verbeterde spieruitputting: uitdagender, effectiever

Supersets zijn zeer uitdagend en effectief omdat je spieren snel uitgeput raken. Door twee sets uit te voeren voordat je een pauze neemt, wordt er meer nadruk gelegd op spiervermoeidheid. Dit betekent dat je spieren harder werken en meer gespecialiseerde aandacht krijgen.

Meer calorieën verbranden: een extra vetverbranding boost

Supersets zijn ook goed als het gaat om het verbranden van calorieën. Door intensieve trainingen uit te voeren, zal je lichaam calorieën blijven verbranden, zelfs als je niet traint. Dit komt doordat je stofwisseling wordt verhoogd gedurende een periode naarmate je lichaam herstelt van de inspanning.

Soorten supersets: hoe kun je ze toepassen?

Er zijn verschillende soorten supersets die je kunt gebruiken in je workout-routine. Hieronder staan enkele van de verschillende soorten supersets en hoe je ze kunt toepassen om je fitness te verbeteren.

Opposing muscle group supersets: grote multijoint-movements

In geval van tegenovergestelde spiergroepen, worden verschillende spiergroepen gecombineerd die elkaar tegengaan, zoals de rug en borst, of de biceps en triceps. Een mooi voorbeeld waarbij je opposing muscles groepen gebruikt is de bench press voor de borst tegenover de bent over row voor de rug.

Compound set superset: dezelfde spiergroep, dezelfde beweging

Compoundsets zijn vooral nuttig voor het opbouwen van spiermassa. Om een ​​compoundset uit te voeren, doe je twee sets van dezelfde oefening, één op de traditionele manier en de andere op een langzamere manier.

Pre-exhaustion supersets: isolatie, gevolgd door compound

Bij deze soort werk je eerst aan het isoleren van de specifieke spiergroep en vervolgens werk je aan een meer complexe beweging zoals de squat of de deadlift. Pre-exhaustion supersets zijn vooral geschikt voor mensen die spieren willen opbouwen die zijn gespecialiseerd in een specifieke beweging.

Post-exhaustion supersets: compound, gevolgd door isolatie

Bij een post-exhaustion superset werk je eerst aan een gecompliceerde beweging zoals de squat, en vervolgens ga je door naar een meer specifieke oefening om de spieren te isoleren. Zo kun je bepaalde spiergroepen nog harder aanpakken, zodat deze sneller getriggerd worden om te groeien.

Hoe bouw je een superset in uw training?

Nu je hebt geleerd wat supersets zijn en hoe ze werken, kan het nog steeds verwarrend zijn over hoe je ze in je eigen training moet opnemen. Hier komen enkele handige tips op een rijtje om een superset in je eigen training op te nemen:

– Begin rustig en werk geleidelijk omhoog als je eenmaal ready bent.
– Combineer oefeningen die verschillende spiergroepen aanpakken om een ​​rustpauze tussen lichaamsdelen te nemen.
– Probeer dezelfde beweging voor de compound set superset en dezelfde spiergroep te isoleren.
– Kies oefeningen waarbij je gemakkelijk kunt van go-to gedurende dezelfde training
– Werk met een gewicht waarbij je minimaal 8 herhalingen kunt uitvoeren, en niet meer dan 12.

Conclusie

Supersets zijn een geweldig hulpmiddel om de uitdaging van je fitnessroutine te verhogen. Door verschillende oefeningen aan elkaar te koppelen, kun je spieren snel uitputten, meer calorieën verbranden en tijd besparen op de lange termijn. Gebruik deze gids om te beginnen met het schrijven van jouw eigen superset workout-plan en wordt sneller fit.

Veelgestelde vragen

1. Wat is het verschil tussen een superset en compoundset?
Een superset is het uitvoeren van twee oefeningen zonder rust tussen sets, terwijl een compoundset twee sets van dezelfde oefening uitvoert.

2. Kan ik supersets elke dag doen?
Het wordt aanbevolen om 24 tot 48 uur rust te nemen tussen het werken aan dezelfde spiergroep.

3. Wat is het beste type superset voor beginners?
Voor beginners zijn compound-set-supersets het beste, waarbij je twee sets van dezelfde oefening uitvoert.

4. Wat zijn de voordelen van supersets boven traditionele sets?
Supersets helpen je om meer te doen in minder tijd, meer calorieën te verbranden en sneller spiervermoeidheid te bereiken.

5. Hoeveel sets moet ik uitvoeren bij een superset?
Het wordt aanbevolen om 3 sets van elke superset uit te voeren, en niet meer dan 4 sets te doen van elke oefening.