Lifting belt

Je ziet ze af en toe in de fitness.. Gewichtheffers die om hun middel een riem dragen. Zo’n riem heet een lifting belt. Deze riem zorgt er voor, dat je meer druk kunt geven op je core. Je hebt dan meer kracht om te liften. Bij het juiste gebruik van de lifting belt creëer je een zeker druk in het onderlichaam. Een lifting belt is er niet voor bedoeld om de onderrug te steunen. Dat is slechts een fabeltje. Wanneer je denkt dat dit wel zo is kan dit leiden tot een verkeerd gebruik van de riem.

Hoe strak moet de riem?

De riem moet zo strak zitten dat je een hand tussen de riem en je buik kunt duwen. Dit moet ook weer niet te gemakkelijk gaan, want anders zit ie weer te los. Voelt de belt te strak aan in rust dan zit deze te strak. Eigenlijk mag de lifting belt nét niet comfortabel aanvoelen.

Stabiliteit van de lifting belt

De belt is bedoeld om stabiliteit te geven tijdens het liften van een hoog aantal kilo’s. Dit bereik je de riem als het ware te gebruiken als brace. De effecten van een brace nemen toe naarmate je de rug meer buigt. Hoe meer bolling in de rug ontstaat, hoe meer druk op de riem komt te staan. Er ontstaat een soort van elastische vering die helpt om het gewicht te verplaatsen.

Intra-abdominale druk

Met de intra-abdominale druk wordt de druk in de buikholte bedoeld. Normaal regel je dit met de buikademhaling. Wordt deze druk nu vergroot door de gewichtshefriem dan verminderd dit krachten door op de wervels te drukken. Er wordt interne stabiliteit gecreëerd. Je kunt met de belt ook nog extra druk realiseren, door je buikwand tegen de riem af te zetten.

Passieve effecten

Bij het gebruik van een lifting belt zijn de effecten compleet passief. Je spieren hoeven niet meer te werken maar helpen wel om meer gewicht te verplaatsen. De meeste mensen kunnen met een belt 5% meer gewicht deadliften of squatten. Maar dit kan ook meer zijn..

Rug

Veel gewichtheffers denken dat ze met een lifting belt rugproblemen kunnen voorkomen. Dit is echter niet het geval. Heb je regelmatig last van je rug ga dan is kijken of je techniek wel helemaal in orde is. Het moet natuurlijk niet zo zijn dat je bang bent om een hernia op te lopen en dit denkt te voorkomen met een lifting belt. Dit is absoluut niet zo. Probeer, wanneer je de deadlifts in je rug voelt, je techniek te verbeteren.

Je ziet mensen in de fitness die een belt constant dragen. Die snappen eigenlijk niet wat het nut is van zo’n riem.

Uitvoering en activatie

Wanneer je een gewichthefriem gebruikt zal er een verminderde activiteit in de buitenste schuine buikspieren plaatsvinden. Daarentegen zijn de rechte buikspieren in staat van verhoogde activiteit. . Het is dan logisch dat er een andere uitvoering van de oefening plaatsvind. Een veel betere uitvoering welteverstaan. De manier hóe je tilt verandert. De riem stimuleert het explosief uitvoeren van deze oefening en het bollen van bekken en rug. De elastische vering is dan op zijn hoogst.

Veiliger gevoel

Mensen voelen zich veel veiliger wanneer ze met de lifting belt trainen. Het geeft meer zekerheid en men zal gewilliger zijn om zwaardere gewichten te gebruiken. Het is echter een vals gevoel omdat de stabiliteit  in de wervelkolom teniet wordt gedaan door het gebruik van zwaardere gewichten.

Blessures

Omdat je met een gewichtshefriem meer gewichten gaat tillen op een meer explosieve manier kunnen er juist meer blessures ontstaan. Wanneer het fout gaat gaat het het veel sneller fout met een belt. Oppassen geblazen dus!

Aandachtspuntje

Een lifting belt kan er voor zorgen dat je bloeddruk tijdens het liften verhoogd. Fysiek gezonde en slanke mensen zullen dit probleem niet zo snel ondervinden. Heb je echter overgewicht of hartproblemen dan is het belangrijk om te bedenken of de riem wel geschikt is voor jou!

Welke riemen zijn geschikt?

Een stevige leren riem is het allerbeste. Een neopreen riem met klittenband is not-done.

Wanneer je een perfecte techniek beheerst tijdens de squat of de deadlift is het eigenlijk niet echt nodig een lifing belt aan te schaffen. Dit geeft alleen maar een verkeerd gevoel van veiligheid.

De powerlifter

Een riem dragen tijdens powerliften kan er voor zorgen dat er meer gewicht wordt getild. Tijdens een wedstrijd en de training is het dus een aanrader om de belt te dragen.

Door een riem te dragen zal de biomechanica veranderen. Squatten met of zonder riem geeft een heel verschil.Tillen met een riem heeft een andere vaardigheid dan zonder riem.