Critical alignment yoga, wat is dat?

Yoga is een bewegingscategorie die je altijd en overal kunt beoefenen. Het is niet echt een sport maar meer een manier om te ontspannen en kracht op te doen. Er zijn enorm veel verschillende soorten yoga. Dus voor iedereen is er wel een manier te vinden die bij je past. De meest bekende yogavormen zijn o.a. ;

Hatha yoga

Deze manier van yoga bedrijven is de basis. Staande, zittende en liggende houdingen worden aangeboden, soms statisch maar ook dynamisch.

Ashtanga Yoga

Een actieve vorm van yoga welke bestaat uit een vaste serie yogahoudingen. Deze zijn altijd hetzelfde.

Yin Yoga

Deze passieve vorm van yoga wordt in zittende of liggende houding gedaan. De houdingen kunnen 3 tot 5 minuten worden aangehouden. De zwaartekracht moet helpen om het lichaam te ontspannen. Er wordt ruimte gecreëerd in bindweefsel en gewrichten.

Vinyasa yoga

Yogahoudingen volgen elkaar snel op en zijn verbonden door de ademhaling. Een actieve manier van yoga bedrijven.

Kundalini yoga

Mantra’s, vuurademhaling en Chanten voeren de boventoon bij deze vorm van yoga. Dynamische bewegingen op het ritme van de ademhaling. De Kundalini energie rust in ons staartbeen en het is de bedoeling om deze energie als het ware wakker te maken.

Bikram yoga

Deze vorm van yoga wordt altijd in een verwarmde ruimte beoefend. 26 Vaste houdingen worden in de les gegeven. Spieren ontspannen door warmte en zorgen voor lenigheid.

Power Yoga

Een intensieve vorm van yoga bedrijven . Houdingen worden langer vast gehouden. Deze yogavorm zorgt voor een fitter lichaam.

Yoga Nidra

Deze soort yoga wordt ook wel slaapyoga genoemd. Geeft een diepe ontspanning en helpt stress te verdrijven. Het brengt je in een fase tussen slaap en wakker zijn. Volledige ontspanning is het effect wanneer je deze vorm van yoga beoefend.

Deze bovenstaande vormen van yoga kennen veel mensen. Maar wat is nu eigenlijk Critical alignment yoga?

Critical alignment yoga

Veel mensen hebben een zittend of staand beroep. Denk mar eens aan winkelpersoneel en mensen die de hele dag op kantoor zitten. Vaak wordt de onderrug, maar ook de bovenrug verkeerd belast. Je ziet ze elke dag om je heen. Mensen die met een kromme rug naar hun telefoon- of computerscherm zitten te staren. Critical alignment Yoga werkt met verschillende attributen die een kromme rug kan verhelpen door bijvoorbeeld een rubberen strip te gebruiken.

Kenmerken Critical Alignment Yoga

Een van de meest belangrijke kenmerken van deze vorm van yoga, zijn de hulpmiddelen die worden gebruikt. Bijna bij elke yogaoefening worden yogablokken, riemen en yogastrips gebruikt.

De focus ligt op het uitlijnen van het lichaam (alignment) en het ontwikkelen van ontspanning in de houdingsspieren.

De lichaamshouding zal zienderogen verbeteren en kracht en coördinatie van de houdingsspieren zijn daar weer een gevolg van.

Deze yogavorm zorgt voor mentale ontspanning, voorkomt en hersteld lichamelijke klachten. Kortom…een totale lichaamservaring!

Na een aantal lessen van Critical Alignment Yoga gevolgd te hebben, zul je de effecten ervaren. Met deze wat technische yogavorm zullen de lichamelijke effecten van meer beweeglijkheid, kracht, coördinatie en minder spanning snel worden ervaren. Er ontstaat een soort van verbinding met jezelf. Er komt als het ware ruimte vrij om stilte te ervaren. Door deze ruimte wordt je je bewust van je houding en zal het lichaam volledig in balans raken.

Herstel

Spanning wordt door de oefeningen ontladen en stijfheid in de vooral diepere lagen van de spieren zullen verdwijnen. Spieren en botstructuren zullen herstellen en hun natuurlijke functie weer aannemen.

Je zult ervaren dat je, zonder al te veel energie te gebruiken, prettiger kunt lopen en staan.

Het is uiteindelijk de bedoeling om goed rechtop te zitten en te lopen. Maar ook op de juiste manier bukken en vrij kunnen ademhalen zal met deze vorm van yoga worden ervaren.

Achterover buigbankje

Hulpmiddelen

Een aantal hulpmiddelen die regelmatig worden gebruikt zijn;

  • Opgerolde vilten matje
  • Achteroverbuigboogje
  • Schouderstandblok
  • Bovenrugstrip
  • Schouderstandbank

Hulpmiddelen zorgen ervoor dat je tijdens bepaalde oefeningen nóg meer verdieping kunt bereiken in een bepaalde houding. Relaties tussen bepaalde spiergroepen worden weer hersteld en zullen de juiste balans terugvinden. Ook geeft een hulpmiddel een soort van ondersteuning.

Veelgestelde vragen

Wat is Critical Alignment Yoga?

Critical Alignment Yoga is een vorm van yoga die zich richt op het uitlijnen van het lichaam en het ontwikkelen van ontspanning in de houdingsspieren.

Welke hulpmiddelen worden gebruikt bij Critical Alignment Yoga?

Bij Critical Alignment Yoga worden onder andere yogablokken, riemen, yogastrips, opgerolde vilten matjes, achteroverbuigboogjes, schouderstandblokken, bovenrugstrips en schouderstandbanken gebruikt als hulpmiddelen.

Wat zijn de kenmerken van Critical Alignment Yoga?

De focus ligt op het uitlijnen van het lichaam, het ontwikkelen van ontspanning in de houdingsspieren, het verbeteren van lichaamshouding en het herstellen van spieren en botstructuren.

Wat zijn de voordelen van het beoefenen van Critical Alignment Yoga?

De voordelen zijn onder andere een verbeterde lichaamshouding, meer beweeglijkheid, kracht, coördinatie, mentale ontspanning en het voorkomen of herstellen van lichamelijke klachten.

Welke effecten kun je ervaren na het volgen van Critical Alignment Yoga lessen?

Na het volgen van Critical Alignment Yoga lessen zul je waarschijnlijk effecten ervaren zoals meer beweeglijkheid, kracht, coördinatie, minder spanning en een betere lichaamshouding.

Wat is het doel van het gebruik van hulpmiddelen bij Critical Alignment Yoga?

De hulpmiddelen bij Critical Alignment Yoga zorgen ervoor dat je tijdens bepaalde oefeningen meer verdieping kunt bereiken en helpen bij het herstellen van relaties tussen spiergroepen en het vinden van de juiste balans.

Wat is de essentie van Critical Alignment Yoga?

De essentie van Critical Alignment Yoga is het ontwikkelen van een goede lichaamshouding, het verminderen van lichamelijke klachten, het herstellen van spieren en botstructuren, en het ervaren van mentale ontspanning.

Hoe kan Critical Alignment Yoga bijdragen aan het herstel van het lichaam?

Critical Alignment Yoga kan bijdragen aan het herstel van het lichaam door spanning te ontladen, stijfheid in de spieren te verminderen, en het herstellen van spieren en botstructuren, waardoor de lichaamshouding verbetert.